kapat

15.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hükümete girmek istiyorsan söyle
MHP Genel Başkanı Bahçeli, Başbakan Ecevit'in "MHP'nin ne yapmak istediğini anlayabilmiş değilim" sözlerine de cevap verdi

BAŞBAKAN Yardımcısı ve MHP lideri Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin Fazilet Partisi'ni kapatması, milletvekillerinin de üyeliklerini düşürmesi durumunda, Meclis'in ara seçim yerine bir erken genel seçime gitmesi ihtimali üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

"Ülkenin mevcut şartlarında bu ihtimali de değerlendirmemiz gerekiyor" diyen Bahçeli, ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın hükümete girmesi ihtimali üzerine de şöyle konuştu: "Acaba mevcut koşullarda kendisi girmek istiyor mu? Bunu bilmiyoruz. Bunu duymak isteriz. Ancak henüz bu konuda bir görüşmemiz olmadı."

Bahçeli SABAH'ın güncel siyasi gelişmeler üzerine sorularına şu yanıtları verdi:

- Başbakan Ecevit DSP grubunda yaptığı konuşmada 'MHP'nin ne yapmak istediğini anlayabilmiş değilim' dedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Önünü arkasını tam olarak bilmediğim için, üzerinde konuşmak istemiyorum. Ancak biz (Salı günü) Meclis Grubu'nda yaptığımız konuşmada ne yapmak istediğimizi açık seçik söyledik. Orada anlaşılmayacak bir husus yoktu. Amacımız belli. Bizim amacımız istikrarı bozmadan ülkenin sorunlarının üzerine gitmek. 'İstikrar içinde yolsuzlukla mücadele' sözümüz bunun bir parçası.

- Salı akşamı topladığınız MHP Başkanlık Divanı'nda erken seçim hazırlıkları üzerinde durduğunuzu öğrendik. Buna neden gerek duyuldu?

- Başkanlık Divanımızın böyle bir açıklaması olmadı, ama doğrudur. Türkiye'nin mevcut siyasi şartları, güncel gelişmeler ve parti kapatmaların gündemde olması, bizi böyle bir ihtimali değerlendirmeye sevk etti.

FAZİLET KAPATILIRSA
- Somut bir gelişme var mı?

- Söz gelimi, Fazilet Partisi hakkında son aşamasına gelmiş bir kapatma davası bulunuyor. Temennimiz değil, zaten parti kapatmalara karşı olduğumuzu defalarca söyledik, ama eğer Anayasa Mahkemesi Fazilet Partisi'ni kapatırsa ve Savcı'nın talebine uyarak milletvekillerinin hepsinin üyeliklerini düşürürse, ortaya değişik bir tablo çıkar. Fazilet Partisi'nin 53 yerden milletvekili bulunuyor. Bütün milletvekillerinin kapsama alınması durumunda, bu 53 ilde ara seçime gidilmesi anlamına gelir. 53 ilde gidilecek bir ara seçimdense, bir erken genel seçime gidilmesi ülke istikrarı açısından daha mı iyi olur diye değerlendirme yapıyoruz.

- Sizin erken seçimi değerlendirdiğiniz duyulunca, Meclis kulislerinde koalisyonu bozup erken seçime gitmek istediğiniz üzerine söylentiler başladı. Böyle bir niyetiniz var mı?

- Hayır. Biz sürekli olarak ülke istikrarına verdiğimiz önemi vurguluyoruz. İstikrarsızlığa neden olacak hiç bir harekete kalkışmayız.

YILMAZ SÖYLESİN
- Koalisyon ortağınız ANAP'ın lideri Mesut Yılmaz, iki Meclis Komisyonu'nda, MHP üyesi milletvekillerinin de kullandığı oylarla Yüce Divan'a sevkedildi. Tabii daha Genel Kurul'da da oylamaları yapılacak. Sayın Yılmaz'ın hükümete girmesine nasıl bakıyorsunuz?

- Şu anda bir yorum yapmak zor. Çünkü, acaba mevcut koşullarda kendisi hükümete girmek istiyor mu? Bunu bilmiyoruz.

- Ama bu defalarca yazıldı, Sayın Yılmaz da komisyonlardan aklanarak çıkması durumunda hükümete girebileceğini söyledi. Bunu yüzünüze karşı mı söylemesini istiyorsunuz?

- Tabii böylesi daha uygun olur.

- Bu konuda kendisiyle hiç görüştünüz mü, ya da görüşme girişiminiz oldu mu?

- Hayır henüz olmadı.

SICAK GÜNLER
Bahçeli'nin sözleri açık: MHP sağ kanattaki otorite karmaşasını doğru saptayıp, bundan siyasi yarar elde etmek istiyor. FP'nin kapatılıp, milletvekillerinin, Başsavcı Vural Savaş'ın istemi doğrultusunda Meclis üyeliklerinin düşürülmesi durumunda, Bahçeli altın fırsatın yakalanabileceğine inanıyor. Çünkü Fazilet, özellikle orta ve doğu Anadolu'da MHP ile benzer bir tabanı paylaşıyor. Gidilecek bir erken seçimden MHP'nin Fazilet aleyhine güçlenerek çıkacağı hesabı ortada. Ortadaki pürüz ise böyle bir erken seçimin DSP'nin işine ne kadar geleceği. Tartışma büyüyecek gibi görünüyor.

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır