kapat

15.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Karne korkusu yaşatmayın
15 milyon öğrenci yarın karne alacak. Eğitim uzmanları velileri, karnesinde kırık notu olan çocuklarına anlayışlı davranmaları konusunda uyarıyor

MİLYONLARCA öğrenci için yarın çok önemli bir gün. Çünkü yarın 15 milyon öğrenciye bir yıllık çalışmasının değerlendirmesi olan karneleri dağıtılacak.

Bir kısım öğrenci için karne almak heyecan olurken, bazıları için bu her an kabusa dönüşebilir. Uzmanlar, bazı öğrenciler için "başarısız karne"nin "dünyanın sonu" anlamına geldiğini, bunun da çok tehlikeli sonuçları olabileceğini belirtiyorlar. Özellikle ailesiyle arasında yeterli iletişim olmayan çocuklarda bu korku intihara varan davranışlara neden olabiliyor.

Bahçeşehir Koleji psikoloğu Tuğba Türksoy, okul başarısını olumsuz yönde etkileyen unsurların temelinde öğrencinin kendine güvensizliği, önemli ölçüde de anne ve babasının bilerek veya bilmeyerek uyguladığı eğitim yaklaşımının yattığını söylüyor.

Rehberlik uzmanı Ferhunde Uzun ise öğrenci velilerinin büyük çoğunluğunun çocuklarının sınırlarını zorladıklarını, bunun için çocuklar üzerinde baskı kurulduğunu ve bu durumun olumsuzluk yaratığını ifade ediyor. Eğitim Uzmanı Kadriye Saygılıer ise anne ve babaların kabul etmesi gereken en önemli şeyin altını şöyle çiziyor:

"Kimse kimseye yaşamayı öğretemez. Herkes hayatı kendisi yaşayarak öğrenir. Anne ve baba kendi gençliklerini, yaptıkları hataları ve büyükleri tarafından nasıl uyarıldıklarını bir düşünsünler deriz."

Velileri çocuklarına karşı özenli davranmaya çağıran uzmanların yaptığı öneriler de şöyle sıralanıyor:

* Karne almaya okula çocuğunuzla birlikte gidin.

* Başarısızlığı cezalandırmak yerine, telafi etme yollarına başvurun.

* Öğrencinin başarısı, aile içi eğitimle okuldan alınan eğitimin birleşmesiyle oluşur. Öğrencinizin başarısında ve başarısızlığında sizin de payınız var.

* Çocuğunuzun başarısız olması durumunda onu küçük düşürücü, yıpratıcı sözler sarfetmeyin.

* Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın. Onu kendine özgün bir birey olarak görün.

* En önemlisi çocuğunuza onu sevdiğinizi ve başarısız da olsa kendi çabalarıyla başarabileceğine inandığınızı belli edin.

* Çocuğunuz ergenlik çağında ise ilgi alanlarının sürekli değişmesinden kaynaklanan sorunları ve başarısızlıkları olabilir.

Yaşar ÖZAY


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır