kapat

15.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mutlu ayrılığın öyküsü
Yapışık ikizlerin başarılı bir ameliyatla ayrılmasını sağlayan ekibin başkanı Prof. Dr. Daver Yeker, operasyonu anlattı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde, önceki gün gerçekleştirilen 10 saatlik operasyonla birbirlerinden ayrılan yapışık ikizler Semanur ve Sedanur, zorlu bir yaşam savaşına girişti. Kritik saatlerin devam ettiğini söyleyen Prof.Dr.Daver Yeker, "Bebekler yaşamak için savaşıyor. Kilosu biraz daha fazla olan Semanur, Sedanur'a göre bir parmak önde. Ama yine de yaşam şansları eşit" diyor.

Kalp zarı yerine protez takılan bebeğin daha iyi durumda olduğunu belirten Prof. Dr. Yeker, "Metabolik problemleri oluyor zaman zaman. Bu problemleri düzeltiyoruz" diye konuştu.

"KOLAY İŞ DEĞİL"
Yeker, çocuklar için kritik sayılan 72 saatlik sürenin, 10 gün ya da 2 haftaya kadar uzayabileceğini de vurgulayarak, "Bütün insanı ikiye ayırıyorsunuz. Metabolizma ikiye bölünüyor. Büyük bir ameliyat. Ameliyatta fizyo-patolojik değişim gerçekleşiyor. Zamana ihtiyaç var. İyi bakım yapılmalı" diye konuştu. Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi'nde tedavi gören diğer bebeklerin, yoğun bakım şartları oluşturulan başka odalara taşındığını ifade eden Prof. Dr. Yeker, enfeksiyon riskini en aza indirmek için, sadece ikizlerin bu bölümde tedavi gördüğünü belirtti.

"PROVA YAPTIK"
Prof. Dr. Daver Yeker, operasyonun gerçekleştiği ameliyathanenin iki bölümden oluştuğunu, bebeklerin ayrılma işlemi bittiği zaman birinin, diğer bölüme serum ve anestezi cihazlarıyla beraber taşındığını söyledi. Ameliyat öncesinde, bu işlemin cihazları kimin taşıyacağı prova edilmiş ve ameliyat sırasında ekip ikiye ayrılarak devam etmiş. Ameliyatta bu konuda dünyanın en deneyimli isimlerinden Güney Afrikalı Sid Cywes da, ekibe telefonla bilgi desteği sağlamış.

Ulusal ve uluslararası kongrelerde, ameliyat görüntülerini bilim çevrelerine göstereceklerini de ifade eden Prof. Dr. Yeker, "Ameliyatta hiç korktuğunuz oldu mu?" sorusuna, "Ameliyat boyunca sürekli korktum" yanıtını verdi. Prof. Dr. Yeker, "Yaşamak için savaşıyorlar mı?" sorusu için de "Evet, hepimiz gibi onlar da savaşıyorlar" dedi.

Ayla ÖZCAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır