kapat

15.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Alatlı'nın internet çetesi
Bir internet sitesi kurmasıyla birlikte yazar Alev Alatlı'nın çevresinde dünyanın dört bir yanından bağlanan ve 'sanal müritler'den oluşan bir hayran grubu ortaya çıktı. Özellikleri: Alatlı'nın saptadığı kurallara uymak şartıyla, 'quantum fiziği'nden 'safsata'ya her konuyu tartışmak

EĞER internete girip http://www.alevalatli.com adresini tıklarsanız, yazar Alev Alatlı'nın kurduğu siteye ulaşırsınız. Alatlı'nın sanal ortamı; bireylerin kendilerini tanıttığı web sitelerinden de farklı. İşin ilginci Alatlı gibi bir romancıya ait olmasına rağmen edebiyatla da doğrudan hiçbir alakası yok.

Alev Alatlı çevresinde oluşan bir cemaatin ortak adresi burası. Onlara "Alev Alatlı'nın müritleri" deniyor. Ancak mürit kelimesi olup biteni tam olarak açıklamıyor. Körü körüne bağlılık değil her konunun neredeyse bıktırana dek tartışılması esas burada.

Alatlı ve arkadaşları için hangi görüşten olduğunuz mühim değil. Zaten siteyi açtığınızda karşınıza çıkan "Dinli der dinsiz bize, levm eder (çekiştirir) dinli bizi, biz ne ondan bundanız; hem de ondan bundanız" sözü bazı ipuçları veriyor. Sitedeki tartışma grubunun şu sıralarda dünyanın dört bir yanından bağlanan 574 üyesi var.

Alatlı siteyi 6 ay önce kurmuş. Tam 15 yıldır bilgisayar kullanıcısı olmasına rağmen fikri çocuklarından almış. Alatlı, "Sürekli çalışan bir insanım. Bu yüzden çok sevmeme rağmen konferans ve söyleşilere katılamıyorum. İşim gereği bir şey üretmek istiyorsanız ya kapanacaksın ya kapanacaksın. Kapandığınızda ise insanların mektuplarına, görüşme isteklerine cevap vermekte zorlanıyorsunuz, iletişiminizde kopukluklar oluyor. İşte bu noktada çocuklarım devreye girdi ve 'Anne bu böyle olmayacak. En iyisi sana bir internet sitesi kuralım, buradan iletişim kurarsın' dediler ve 2000'in Ocak ayında sitemizi kurduk" diyor.

Sitenin ilk günlerinde çok fazla ilgi gelmeyeceğini ve istediği randımanı alamayacağını düşünen Alatlı'yı insanların ilgisi şaşırtmış. Hatta tahmin ettiğinin üstüne de çıkmış. Şimdi Amerika, Finlandiya, Almanya, Hollanda, İngiltere, Danimarka'dan üyeleri bulunuyor ve günde en az 100 e-posta okumak zorunda kalıyor.

Sitenin bu kadar rağbet görmesi ve bağlılık yaratması çevreden insanların buna bir isim takmasına neden olmuş. Sanal alemde onlara "Atomcular" deniyor. Bunun en önemli sebeplerinin başında ise quantum fiziğinden "fuzzy logic"e (belirsizliğin mantığı) kadar bir çok farklı konuda tartışma ortamının oluşturulması. Bunun için de doğal olarak üyelerin eğitim düzeylerinin yüksek olması gerekiyor.

Şimdiye kadar sitede birçok konu tartışılmış. Ancak övündükleri bir proje var. Projenin adı: "Safsata". Alatlı bu projeyi şöyle anlatıyor:

"İletişim kopukluğu Türkiye'de yaşanan önemli bir sorun. İş bölümü yaptık. 38 araştırma konusu saptadık. Çalışma programına dakika dakika uyuldu. Üstelik hiçbir yaptırım da yoktu. Okuduklarımızdan politikacıların söylemlerine kadar birçok konuyu tartışıyoruz ve ne tür safsatalar olduğunu görüyoruz."

Siteye girecekler dört kurala uymak zorundalar: Akıl, Ahlak, Adalet ve Adap. Bunlara uymayanların siteye girmemesi baştan belirtiliyor: "Bu siteye 2. Cumhuriyetçiler'den, 1. Cumhuriyetçiler'e her düşünceden insan girebilir. Ancak bu sitede kimse kimseye 'liboş' diyemez. Böyle bir kelime sitemizde kabul edilmez. Kırıcı, aşağılayı, dayatıcı bir uslubu kabul etmeyiz."

İstanbullu-Ankaralı kapışması yaşanıyor
Sitenin iki çetesi var. Birisi Ankara orijinli Ahlatlıbel, diğeri İstanbul merkezli Malta Köşkü. Ayrımın temelinde ise sadece kahvaltı yatıyor. Alev Alatlı bir gün İstanbul'da bulunanları Malta Köşkü'ne kahvaltıya çağırmış. Ancak buna Ankara'dan sert bir yanıt gelmiş. "Biz de Ahlatlıbel'de kahvaltı ederiz" diye. Alatlı bu sefer oraya da gitmek zorunda kalmış. Ancak Ankara'daki kahvaltıdan çekilen fotoğraflar sitede yayınlanınca ilk çatışma Ankara'nın zaferi ile sonuçlanmış. Şimdi diğer çetenin atağı bekleniyor.

Siteye takılanların ilk buluşmaları ve bir araya gelmeleri bu kahvaltılarla başlıyor. Alatlı, "40 yıllık dost gibiydik. Daha önce birbirimizi hiç görmememize rağmen hemen kaynaştık. Zaten herkes yazılardan birbirinin karakterini çözmüş oluyor. İletişimimiz mükemmel. Hatta geçenlerde bir arkadaşın çocuğu oldu. Biz onlara isimler önerdik ve onlar da Aybüke adını seçtiler. İnanın kafa denkliği kadar da hoş bir şey yok," diyor.

Öge DEMİRKAN

YARIN

Türkiye'nin bir numaralı kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez'in uzay üssüne benzeyen operasyon merkezinde gerçekleşen by-pass ameliyatından çarpıcı görüntüler...


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır