kapat

15.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Güvenlik için tuzak kurdular
Ağca'nın getirilişindeki her adım büyük bir titizlikle gizlendi. Havaalanları değişti, tuzak konvoylar çıkarıldı. Ve Ağca, 10 saat 35 dakika süren maceralı bir yolculuğun sonunda lüks hücresine yerleştirildi

Mehmet Ali Ağca'nın Türkiye'ye iade kararının imzalanması ve Türk makamlarına bildirilmesinden sonra, akşam saatlerinde Adalet ve İçişleri Bakanlıkları'nda hummalı bir çalışma başladı.

İadenin yasal yollardan gerçekleşmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı'ndan bir emniyet amiri ve iki komserin yazıları hazırlanarak bizzat elden takip edildi.

Ekibin İtalya'ya gitmesi için Türk Hava Yolları'nın yakın uçuşu bulunmaması nedeniyle askeri yetkililerden yardım istendi. Görüşmeler kısa sürede sonuçlandı ve 3 kişilik bir uçuş ekibi görevlendirildi.

ASKERİ UÇAK HAZIRLANDI
Ankara Etimesgut Hava Ulaştırma Grup Komutanlığı'na ait bir uçak hazırlandı. Uçuş ekibinde yer alan bir yüzbaşı 2 üsteğmenle beraber bir amir ve 2 komiserden oluşan İnterpol ekibi uçakla saat 17.30'da İtalya'ya hareket etti.

Çift pervaneli uzun menzilli uçakla hareket eden ekip, akşam saatlerinde Ağca'nın bulunduğu Ancona'ya iniş yaptı. Havalimanına İnterpol yetkililerince getirilen Ağca burada teslim evrakları tamamlandıktan sonra çantasıyla beraber kelepçeleri değiştirildikten sonra uçağa bindirildi.

Uçuşun yaklaşık 3 saat sürdüğünü belirten yetkililer, dönüş güzergahında Yunanistan hava sahasından da geçildiğini kaydettiler.

BEKLEYİŞ BAŞLIYOR
Ağca'nın İtalya'da bulunduğu cezaevi önündeki hareketlilik bir anda bütün dünya basınını harekete geçirdi.

Türkiye'de bekleyiş önceki gün saat 19.00 sıralarında başladı. Abdi İpekçi cinayeti nedeniyle aldığı cezayı çekmek ve gasp suçlamasıyla yargılanmak üzere Türkiye'ye iade edilmesi kararlaştırılan Ağca'nın 19 yıldır yatmakta olduğu Roma yakınlarındaki Ancona Cezaevi'nden hemen yola çıkartıldığı söylendi.

AĞCA YERİNE BAKAN İNDİ
Ancak Ağca, saat 22.10'da Falconaro Havaalanı'ndan hareket etti. Mehmet Ali Ağca'nın hangi havaalanına getirileceğinin ve hangi cezaevine konacağının güvenlik nedeniyle açıklanmaması bilmece yumağı oluşturmaya başladı. Basın mensupları, İstanbul, Ankara, Bandırma, Manisa gibi birçok ilde sivil ve askeri havalimanlarında Ağca'yı beklemeye başladı. Geceyarısını geçtikten sonra Ankara Etimesgut Askeri Havalimanı'na inen bir uçak da heyecan yarattı.

VE KOVALAMACA
Bazı televizyon muhabirleri, Ankara'ya inen kargo tipi uçağın Ağca'yı getirdiğini ve ambulanslar gördüklerini belirtti. Ancak uçaktan Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu indi.

İtalya'dan teslim alınan ve gelişi "muamma"ya dönüşen Ağca'nın uçağı saat 02.30'da Atatürk Havalimanı'na indi.

Uçak THY Teknik Bakım Merkezi önüne çekilirken, geniş güvenlik önlemleri alınan havalimanında 2 zırhlı araç, 3 polis minibüsü ve 4 polis eskortu bekletilmeye başlandı. Bir süre uçakta bekletilen Ağca "akrep" tipi zırhlı araca alınarak, saat 02.45'te havalimanının B Blok olarak bilinen kapısından çıkarıldı ve TEM Otoyolu'ndan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kullanarak Anadolu yakasına geçirildi. İşte kovalamaca da bu anda başladı.

İKİ KONVOY ÇIKARILDI
Medya mensuplarının görüntü almaması için büyük çaba harcayan emniyet güçleri, Atatürk Havalimanı'nın E kapısından çıkardıkları ikinci bir konvoyu Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne yönlendirdi. Bu konvoy, müdürlüğün araç giriş kapısından geçtikten sonra garaj bölümünden içeri alındı. Garajın demir kapıları daha sonra kapatıldı. Bu sırada basın mensupları için güvenlik kordonu oluşturuldu.

Mehmet Ali Ağca ise, sabaha karşı 03.35 sıralarında Kartal Özel Tip Cezaevi'ne giriş yaptı. Burada sağlık kontrolünden geçirilen ve herhangi bir rahatsızlığı olmadığı tespit edilen Ağca, tek kişilik koğuşa kondu.

Ünsal ERGEL (ANKARA) - Yalçın BEL - Mehmet ÖZIŞIK - Kaan ÖZBEK - Celal YILDIZ - Cihat MAT - Bülent AYDOĞDU - Saniye ERGÖNÜL - İsmail ERBEN - Kenan KORKMAZ - Bülent ERGÜN - Yusuf DEMİD - Recai KÖMÜR - Okan YILDIRIM - Sedat ÖZKÖMEÇ - Gülcan DEMİRCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır