kapat

15.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Papa'nın vasiyeti
Vasiyetimdir: Ölürsem Ağca'yı serbest bırakın. Ölümümden önce bırakırsanız beni daha çok memnun edersiniz...

Mehmet Ali Ağca'nın serbest kalışının perde arkası açıklık kazandı. Buna göre Ağca'nın serbest kalmasında Papa'nın vasiyeti de rol oynadı. Vatikan'a yakın kaynaklarca bilinen Papa 2'inci Jean Paul'ün vasiyeti, İtalyan medyasına sızdı. Buna göre 80 yaşındaki Katolik dünyasının en büyük ruhani lideri olan Papa, Ağca'nın serbest bırakılması için İtalyan hükümetine her koldan baskı yapmakla kalmadı aynı zamanda, öldüğü gün açılmak üzere hazırlattığı vasiyetine de Ağca ile ilgili bir madde koydurttu. Papa'nın kardinallerince vasiyetnamede Ağca ile ilgili olarak İtalyan devletine şöyle çağrı yapılıyor:

"Ben öldükten sonra Vatikan hükümeti, Mehmet Ali Ağca'nın serbest bırakılarak ülkesine dönmesinin sağlanması için elinden geleni yapsın. Hayattayken bunu görürsem daha da mutlu olacağım..."

NEDEN AFFETTİ?
Ağca'nın serbest bırakılmasıyla sonuçlanan süreç, 1983 yılına uzanıyor. 13 Mayıs 1981'de Ağca'nın yaptığı suikastın üzerinden henüz iki yıl geçmişken; Papa, eşine daha önce rastlanmadık ani kararla, Roma'daki Rebbia cezaevine giderek, Ağca'yı kaldığı hücrede ziyaret etti. Hemen ardından Vatikan, Ağca'nın affedildiğini duyurdu. Ancak suç İtalya topraklarında işlendiği için Ağca, İtalya yasalarına tabi idi. Bu görüşme sırasında Ağca ile Papa arasında Fatima'nın üçüncü sırrı konuşuldu. İnanışa göre, Hz. Meryem 1917'de Fatima Dağı'nda üç Portekizli çocuğa görünmüş ve Papa ikinci Jean Paul'ün suikaste uğrayacağını haber vermişti. Bu sır sadece başa geçen Papalar'a söylendi. İşte Papa bu yüzden, Ağca'nın ömürboyu hapis cezasına çarpıtırılmasını hiçbir zaman onaylamadı. Ve 1983 yılından başlayarak İtalya'da iktidara gelen her hükümete ve lidere bu konuda baskı yaptı. Ağca ailesi gerek Vatikan, gerekse İtalyan hükümeti nezdinde oğullarının affedilmesi için girişimlerde bulundu. Ağca ailesi Papa ile buluştu. Bu baskı Başbakan Silvio Berlusconi ve Massimo D'Alema dönemlerinde daha da arttı.

1999 yılı Mart ayında Vatikan İtalyan hükümetine resmi bir mektup yazarak Ağca'nın affını istedi. Geçtiğimiz ay da Papa 2'inci Jean Paul, Portekiz'in Fatima bölgesine giderek, yapılan bir ayinden sonra kendisini izleyen milyonlarca Hıristiyan'a üçüncü sırrın "Ağca suikastı" olduğunu açıkladı. Bu da İtalyan hükümetinin üzerindeki baskıyı daha da artırdı. Ve halk desteğini aldı.

KORCAN KARAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır