kapat

15.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şam'da en kritik 5 saat
Esad'ın ölümünün ardından Şam'da kapalı kapılar ardında 5 saatlik çok özel bir zirve yapıldı. Suriye'nin geleceğinin konuşulduğu zirve MOSSAD tarafından an an dinlenerek Batı'ya iletildi

Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın ölümünün ardından geçen 5 saatte gerek Şam'da gerekse Kudüs ve Washington'da hareketli dakikalar yaşandı. Esad, Lübnan Devlet Başkanı Emile Lahoud ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında fenalaştı. Telefon elinden kaydı ve hat kesildi. Bu telefon görüşmesi şüphesiz İsrail Gizli Servisi'nce (MOSSAD) dinleniyordu. Ancak MOSSAD, Esad'a o an ne olduğunu anlayamadı. Ta ki, 15 dakika sonra yapılan ikinci konuşmaya kadar. 11.00'de Esad'ın telefonunu çaldırdığında karşısına oğlu Başar çıktı. Ve babasının öldüğünü söyledi.

İsrail'in Yediot Aharonot gazetesi önceki gün Esad'ın ölümünün ardından yaşanan, kamuoyu ve yabancı medyaya sızdırılmadan geçen 5 kritik saate yer verdi. MOSSAD, Şam'da olup bitenden ilk dakikalarda haberdar oldu. Durum, Başbakan Ehud Barak'a bildirildi. Ancak İsrail sessiz kalmayı tercih etti. Çünkü en ufak bir haber sızması bile Şam'daki dengeleri altüst edebilirdi. Baas Partisi'nin ağır topları ve Suriyeli generaller olağanüstü toplandılar. İktidar boşluğundan yararlanabilecek iki kişi vardı.

İSRAİL NASIL DİNLEDİ?
Esad'ın sürgündeki kardeşi Rıfat ile Devlet Başkan Yardımcısı Abdül Halim Haddam. Esad'ın ölümü sonrası onun koltuğuna vekalet edecek kişi hukuken Haddam'dı. Ve Haddam bu görevi herkesten çok istiyordu. Ordu içerisinden gelecek destek kendisini o koltuğa taşıyabilirdi. Rıfat da haberi ilk duyanlar arasındaydı.

İsrail, Şam'da yapılan bu kritik toplantıyı iki şekilde dinledi:

1. Şam'a hakim Golan Tepeleri'ne yerleştirdiği elektronik kulaklarla.

2. Şam'da bulunan güvenilir kaynaklarıyla yaptığı birebir telefon görüşmeleriyle.

NELER KONUŞULDU?
CIA da, Şam'daki casusluk faaliyetlerinde en az İsrail kadar etkiliydi. Washington yönetimi olayı ilk saatlerde öğrendi. Ancak İsrail'in elindeki kadar sağlam bilgilere sahip değildi. Şam'daki zirvede, Başar'ın Devlet Başkanlığı'na getirilmesi kararlaştırıldı. Başar'ın yaşı Devlet Başkanlığı için olması gereken alt limit 40'ı tutmadığı için, akşam üzeri Meclis'te bir kanun değişikliği yapılması kararı alındı. Buna göre Devlet Başkanı olma yaşı, tam da Başar'ın yaşı olan, 34'e çekilecekti. 17 Haziran'da Baas Partisi Genel Kurulu'nda Başar Parti Başkanı seçilecek, ardından 25 Haziran'da kanun teklifi onaylanarak, Başar'ın önü açılacak ve Temmuz'un ilk haftalarında yapılacak başkanlık seçimleriyle de Başar, iktidara getirilecekti. İsrail tüm bu gelişmeleri sessizce dinledi. Amaç Başar'ı iktidara getirmekti. Washington yönetimi, haberi İsrail'den doğrulatınca Esad'ın öldüğünü anladı.

CNN'İN HABER PAZARLIĞI
Resmi açıklama tüm dünyaya saat 18.00'de yapılacaktı. Ancak bundan yarım saat önce haber CNN televizyonunda "çok özel" (exclusive) olarak patladı. Amerikalı yetkililer haberi CNN'e sızdırdılar. CNN, haberi dünyaya duyuran ilk televizyon kanalı olmak istiyordu, ancak yetkililerin "kesin konuşmaması" şüphe uyandırıyordu. CNN "haberi yayınlama" riskini bir şartla aldı: O da, "haber doğru çıkarsa" yeni Devlet Başkanı Başar Esad ile ilk röportaj yapacak kanalın kendisi olması.

GÜNEY ÖZTÜRK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır