Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dün ülkenin üç ayrı gündem konusuyla ilgili üç heyetle Çankaya Köşkü'nde ayrı ayrı görüştü. Hafta başında Gaziantep'te baraj yapımı nedeniyle sular altında kalan Zeugma antik kentindeki arkeolojik eserlerin kurtarılması için devreye giren Sezer, dün de Anayasa değişiklikleri, tarım ve Kızılay'ın yeniden eski gücüne kavuşturulması konularına el attı. Sezer böylece, görevi Süleyman Demirel'den devralması üzerinden bir ay geçmeden, ülke sorunlarıyla aktif olarak ilgileneceğini göstermiş oldu.
Sezer'in bu görüşmelerindeki diyaloglarından belki en ilginç olanı, Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ve arkadaşlarıyla olanı.
- Başka ne konuştunuz?
- Tarım sorunlarını. IMF niyet mektubunda tarımsal yapının değişmesi gerektiği saptamasına katılıyoruz. Devletin trilyonları yakılmak üzere alınan tütüne, dökülmek üzere alınan fındığa gitmemeli. Ama hükümetin ürüne destek sistemi bunu ortadan kaldırmaz. Biz Avrupa ülkelerindeki prim sistemini önerdik.
- Ne dedi?
- 'Söyledikleriniz bana aykırı değil. Hem çiftçinin, hem devletin korunması lazım' dedi. Konuya çok iyi hazırlanmış. Bizi şaşırttı.
Sezer'in Ziraatçılar Derneği'nden önceki konukları TBMM Anayasa Uyum Komisyonu üyeleriydi. Komisyon Başkanı ve aynı zamanda Meclis'in ANAP'lı Başkan Vekili Nejat Arseven, 24 maddelik Anayasa değişikliği paketini 7 komisyon üyesiyle birlikte Sezer'e sundu. Sorduk:
- Görüşme nasıl geçti?
- Çok iyi. Randevumuz yarım saatlikti, tam bir saat sürdü. Bu paketi liderlerle de görüşüyoruz. Ama Sezer, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı. Pakete uzman gözüyle baktı, değerlendirmelerde, önerilerde bulundu. Şimdi bu önerileri de dikkate alarak, çalışmalarımıza devam edeceğiz.
- Sezer Anayasa Mahkemesi Başkanı iken de Anayasa değişiklikleri önermişti. Aynı çizgisi devam ediyor mu?
- Aynen devam ediyor. Anayasa değişikliklerinin toplumun arzusu doğrultusunda yapılması gerektiği üzerine görüş birliğimiz var. Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde Türkiye'nin yapması gereken işleri, bin an önce, AB baskısı söz konusu olmadan yapmanın daha güzel olacağı konusunda da görüş birliğimiz var.