kapat

07.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Büyük depremler bitecek
Depremlerin tarihini inceleyen Prof.Dr. Ahmet Ercan'a göre, en yoğun geçen 6 yıllık deprem dönemi 2002 yılına kadar sürecek

Anadolu Anadolu olalı son yüzyılda böyle zulüm görmedi. 86 bin insanını yitirdi, 250 bin kişi yaralandı. 525 bin 828 konut ise yerle bir oldu. Bu kayıplara neden ise savaş değil, sadece 112 deprem.

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan yaptığı bir çalışma ile son 100 yılda yaşanan depremlerin bilançosunu çıkardı.

DEPREM BÖLGELERİ
Depremler Kuzey Anadolu Kırığı, Batı Anadolu Çöküntüleri ve Doğu Anadolu Kırığı olarak adlandırılan fay hatlarında yoğunluk gösteriyor. Bu üç fay hattı dışında olan depremler ise toplam deprem sayısının sadece yüzde 3'nü oluşturuyor.

2002'DE BİTECEK Mİ?
Son yüzyıldaki depremler incelendiğinde tarihsel olarak depremlerin yoğunluk gösterdiği zaman dilimleri de ortaya çıkıyor. Buna göre en yoğun geçen dönemler, 1909 ile 1915 yılları arası, 1965 ile 1971 yılları arası ve 1996 ile 2002 yılları arası. Son tarih dilimine bakıldığında, tarihsel olarak iki yıl içinde Türkiye'de büyük bir deprem yaşanabilir.

1939 yılında Erzincan'da yaşanan deprem her yönüyle tam bir felekat olarak tarihteki yerini aldı. 7.9 şiddetinde olan bu depremde 32 bin 962 kişi öldü ve 116 bin 720 konut yıkıldı. 7 metre ile en büyük yer hareketi de burada yaşandı.

17 Ağustos akşamı yaşanan dehşet Türkiye'nin gördüğü ikinci büyük deprem. 7.8 şiddetindeki bu depremde 16 bin 695 kişi hayatını kaybetti ve 77 bin 349 bina yıkıldı.

1953 yılında yaşanan Yenice-Gönen depremi ise 7.4 şiddeti ile yaşanan üçüncü büyük deprem. İnsan kaybı açısından yaşanan üçüncü büyük deprem ise 3 Ekim 1914 yılında olan Burdur depremi. Burdur'da toplam 4 bin kişi hayatını yitirdi.

Öge DEMİRKAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır