kapat

04.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Amerika maviyi ancak keşfetti
Tüketiciler üzerindeki etkisi belirlenen mavi renk artık reklamcıların favorisi

Amerikalı bilimadamları mavi rengin tüketiciler üzerindeki olumlu etkisini Başbakan Bülent Ecevit'ten 30 yıl sonra keşfetti ve bunu yeni bir buluş olarak açıkladı. Ecevit, mavi rengin, seçim meydanlarını dolduran insanlar üzerindeki etkisini 1970'li yılların başında keşfetmiş ve hep mavi gömlek giymeye başlamıştı. Böylece bir moda da doğmuş, birçok kişi "Ecevit mavisi" olarak adlandırılan gömlek giymeye başlamıştı.

TURKUAZ'IN GİZEMİ
Ecevit'e göre; "Mavi'de ferahlık, enginlik, ayrıca da özgürlük duygusu var". Bir söyleşide Ecevit, mavi renge olan ilgisini şöyle anlatıyordu: "Mavi ile gök bir anlamda özdeş olduğu için, evrenin sonsuzluğunu da anlatıyor sanırım. Mavi, Türkler'in de rengi. Mavinin en ferahlık verici rengine turkuaz denir. Bizim çinilerimizde de egemen renk mavi. Onun için, belki bir ulusal kültürün verdiği içgüdüyle eşim ve ben maviye yöneldik."

ABD'nde artık birçok firma reklamlarında maviyi kullanmaya başladı. Bilimadamları mavinin 'asil imajı' ve 'geleceği temsil etmesi' nedeniyle tüketicilere çekici geldiğini belirlediklerini açıkladılar.

Ecevit mavisi nasıl doğdu
Bülent Ecevit'in 'mavi öyküsü'nü eşi Rahşan Ecevit şöyle anlattı:

"Siyasete atıldığı ilk yıllarda konuşmalarını bir kamyon üzerinde yapardı. Kamyonun üstü de o kadar kalabalık, o kadar gürültülü olurdu ki, kimin konuştuğu kolay kolay seçilemezdi. Bir gün ben de onu herkesle birlikte uzaktan izlemek istemiştim. Bir ara yakınımda birinin etrafındakilere "Hangisi Ecevit?" diye sorduğunu farkettim. Ben, "İşte o mavi gömlekli.." deyivermişim. O günlerde genellikle beyaz gömlek giyilirdi. Renkli gömlek seyrek görülürdü. Birkaç defa aynı durumla karşılaşınca ben de ona hep mavi gömlek giydirmeye başladım."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır