SON dokuz yıldır hızlı büyüyen ABD ekonomisinde ortaya çıkan enflasyonist baskılar, Merkez Bankası FED'in Mayıs'ta yarım puanlık faiz artırımına yol açtı. OECD'ye göre ABD'nin büyümesi ikinci yılda beklenen yavaşlamaya rağmen yüzde 4.9'a yükselecek. Oran 2001'de yüzde 3'e gerileyecek. Kuruluş, enflasyonla mücaddelede büyüme hızının düşürülmesi için FED'in Ağustos'a kadar 0.75 puanlık faiz artırımı daha yapması gerektiğini, oranın yüzde 7.25'e çıkabileceğini açıkladı. Kuruluş, Avrupa Merkez Bankası'nın da 2001 sonuna kadar 1.25 puan faiz artırabileceğini öngörüyor.
OECD'nin raporunda ABD'deki arz ve talep arasındaki uçurumun, yüzde 4'ün altındaki işsizlik oranının ve GSYİH'nin yüzde 4.5'ine gelen cari işlem açığının sürdürülemez olduğu belirtildi. Raporda "Halen talep, arzın önünde bulunmaktadır. Bu da enflasyonist baskı yaratmaktadır" denildi.
Raporda "Doların değer kaybetmesi halinde maliyet baskıları daha fazla hissedilecek. Bu durumda da ekonomi daha sert bir iniş yapacak" görüşü yer aldı. Bu arada IMF İcra Direktörü Yardımcısı Stanley Fisher Wall Street'teki düşüşün uzamasının ve Japonya'daki büyümenin kesintiye uğramasının, son 10 yılın en iyi dönemini yaşayan dünya ekonomisinin önündeki en önemli riskler olduğunu söyledi.