kapat

25.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tasarı magandayı caydırmıyor
ADANA'DA asker uğurlayan Hüseyin Nar, "adet gereği" silahına sarıldı ve tetiği çekti.

Havaya sıkılan "sevinç" kurşunu 7 yaşındaki Zeliha Sabancı'nın canına mal oldu. Bu son olay, gözlerin Türkiye'nin kanayan yarası haline gelen "maganda" olgusuna çevrilmesini sağladı. Şimdi herkes, silahlı sevinç gösterilerinin önüne geçilebilmesi için oluşturulacak yaptırımları tartışıyor.

Türk Ceza Kanunu'nun, sevinince silaha sarılan "magandalara" ilişkin ayrı bir maddesi yok. Fakat halka açık yerlerde, panik yaratacak şekilde ateş etmek TCK'nın 264/7'nci maddesinde tarif ediliyor ve 2 yıla kadar hapis cezasını öngörüyor. Silah ruhsatsızsa, "Ateşli Silahlar Kanunu" gereğince bu cezaya 18 ay daha ekleniyor.

Eğer, acı ihtimal gerçekleşir de kurşun sıkanlar can alırsa, bu kez TCK'nın 455'inci maddesi gereğince "tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme neden olmaktan" dava açılıyor. Bu maddenin öngördüğü ceza 1 ile 5 yıl arası. Olay "kastı aşarak adam öldürme" kapsamında değerlendirilirse, TCK'nın 452'nci maddesi uygulanıyor: 8 yıl hapis.

BEKLEYEN TASARI
Bu arada, Meclis'in alt komisyonunda bekleyen bir yasa tasarısı, 50 liraya kadar hafif para; olayın büyüklüğüne göre 30 güne kadar hapis cezası öngören TCK'nın 551'inci maddesinin yaptırımı arttırarak futbol zaferlerinde, şenlik ve düğünlerde silahla sağa sola ateş eden magandalara 2 aydan 6 aya kadar hapis ve onbeş milyon liradan az olmamak üzere para cezası öngörüyor.

Meclis'te görüşülmeyi bekleyen tasarı dört maddeden oluşuyor. Tasarının para ve hapis cezaları öngören ilk maddesi şöyle: "Her kim, hükümetten ruhsat almaksızın meskun bir mahalde veya civarında veya umuma mahsus yol üzerinde veya bu yola doğru zaruret olmaksızın silah atarsa, iki aydan altı aya kadar hafif hapis ve onbeş milyon liradan az olmamak üzere hafif para cezasına mahkum olur." Tasarının ikinci maddesi ile 6136 sayılı kanunun yedinci maddesinin son fıkrasına "ve kabahatlerden" ibaresi eklenerek, ateşli silahla işlenen cürümler yanında kabahat sayılan meskun mahalde silah atmak suçu da "ateşli silah bulundurma ve taşıma ruhsatı verilmesine engel olan ve verilmiş olan ruhsatların iptalini gerektiren sebepler" arasına dahil ediliyor.

Üçüncü ve dördüncü madde yürürlük hükümlerinden oluşuyor.

UZMANLAR TASARIYA NE DİYOR?
'Daha ağır ceza olsun'

* İ.Ü. Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Kayıhan İçel: Bizde ceza kanunun kaza ile adam öldürme suçu TCK'nın 455. maddesi kapsamına giriyor. Hakimin geniş bir takdir yetkisi var. Bu suça 2 yıl ile 5 yıl arasında değişen hapis cezası veriyorlar. Ama cezalar asgari limitte veriliyor. Hakimin burada yetkisini kullanıp, ağır ceza vermesi gerekiyor. Kanuna da bir açıklık getirmek gerekiyor. Eğlence ve kutlama amaçlı normal tedbirsizlik durumu olarak mütalaa edilmeli ve ağır hapis cezası koyulmalı.

* İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman: Maganda terörünü yaratanlar için ceza kavramının caydırıcı bir özelliği olduğuna inanmıyorum. Gelişi güzel ateş edenlerin, silah kullandığı zaman mutlaka polis tarafından yakalanacağını ve hemen yargı önüne çıkarılacağını bilmesi gerekir. Bilinçli bir insan için 6 ay cezaevinde kalmak inanın çok büyük bir cezadır. Ama önemli olan bu bilince erişmektir.

* Ankara Barosu Başkanı Hakkı Süha Okay: Sokakta terör estiren ve başkalarının can güvenliğini yok sayanlara karşı görüşülen tasarının caydırıcı bir özelliği yok. Bu tür suçlarda unutulmaması gereken suçun topluma karşı işlendiğidir. Cezai müeyyidenin daha fazla olması gerekir. Şu an ruhsatsız silahla bile ateş etmenin cesazı bir yıl. 2 aydan 6 aya kadar öngörülen hapis cezasıyla ben maganda terörüne karşı bir önlem alınacağına ne inanıyor ne de böyle bir şeyi düşünmüyorum. Ceza Kanunu'nun içinde yeni bir tanımla ciddi müeyyideler getirilmeli.

Tebernüş KİREÇÇİ - Ayşegül ARIKAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır