Keramet adımlarda
İş yapacak dükkan mı arıyorsunuz? İşte size ipucu: Caddenin karşısına geçin ve gözleyin. Dükkanın önünden kaç kişi yürüyerek geçiyor?.
İşyeri almak, konut ya da arsa almanın da ötesinde dikkat istiyor. Bir konutun sağlam, kullanışlı ve yasal açıdan sorun çıkarmaması orada yaşayabilmeniz için yeterli. Ancak en manzaralı ve konforlu işyerinin bile ticari bir bakışla değerlendirilmesi gerekir. Bunun için de akla gelmeyen kriterler var.
TRAFİĞİ YOĞUN MU?
Alacağınız dükkan veya mağaza ise önünden yürüyerek geçen insan sayısına dikkat etmelisiniz. İyi bir dükkan önünden geçen insan sayısına göre değer kazanır. Ayrıca arsa payını ve tapu belgesi üzerinde işyeri olarak işlenip işlenmediğini de kontrol etmelisiniz.
Daha önce daire olarak gözüken bağımsız bölüm daha sonradan işyerine dönüştürülmüş olabilir. Bu da gelecekte diğer kat maliklerinin itirazları sonucunda karşınıza büyük problemler çıkarabilir.
* Gayrimenkulü satın aldığınız tarihten önceye ait faturalarla ortaya çıkabilecek tüm elektrik, su, aidat gibi borçlardan eski malikin sorumlu olacağını belirten imzalı bir yazı almanızda yarar var.
* Alacağınız bir ofis katı ise; otoparkı olup olmadığı, varsa yeterli olup olmadığına bakmalısınız.
* Yapacağınız işin kapasitesine göre metrekaresinin yeterli olup olmadığı da iyi hesaplanmalıdır. Eşyasız alanlar sizi yanıltabilir. Bunun için gerekirse elinize metre alıp içten içe ölçmelisiniz.
* İşyeri alımında en önemli husus yönetim planının incelenmesidir. Yönetim planını incelemeyi sakın unutmayın.
* Tapu işlemi sırasında alacağınız emlakın değerini yeniden değerleme oranlarına göre hesaplayarak beyan etmelisiniz. Çünkü beyanınız eksikse ödenen alım-satım vergileri cezalı olarak size geri dönecektir.
Bina sağlam mı?
SatIn alacağınız evin ya da işyerinin depreme dayanıklılığını test ettirmelisiniz. İTÜ Deprem Vakfı, yapıların depreme dayanıklılık testini, zeminden betona, demirden kuma test edecek teknolojiye sahip.
Vakıf Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yarar, "İnsanlar çocuklarıyla yaşayacağı binanın estetiğine bakıyor da, sağlamlığını merak etmiyor" diyor. Vakıf şöyle çalışıyor:
* Bina sahibi 0-212-285 38 49 no'lu telefondan vakfa ulaşıyor.
* Vakıf, elemanlarını görevlendiriyor, evin projesi isteniyor. Daha sonra beton malzeme örneği alınıyor. Projede alınan mukavemet, laboratuvarda test ediliyor. Demirler projeye uygun kullanılmış mı, ona bakılıyor. İstenirse binanın temel durumu da sondajla saptanıyor.
* Testler 1 hafta sürüyor. Vakıf her metrekare için 1-3 dolar arasında değişen ücret talep ediyor. 100 metrekare alanda 5 katlı bir binanın tamamı test edilecekse hesap 500 metrekare üzerinden yapılıyor.
* Vakfın talebinize cevap vermesi için bir dilekçe şart. Test için, mutlaka proje gerekiyor.
* Aksi durumda, projeye uygun olup olmadığını test etmek mümkün olmuyor. Ama ısrarlıysanız, o zaman da evinizin kolon ve kirişlerinin, alınan örneklerle delik deşik hale gelmesini göze almanız gerek.
* Gayrımenkule ait projeler (eğer kaçak değilse) bağlı bulunduğunuz belediyenin imar bölümünde saklanıyor. Bunun için de belediyeye dilekçe ile başvurmak gerekiyor.
Arsada da imar şartı
ArsaDa da imar durumunun uygunluğu en önemli konu. Satıcının resmi imar durumu belgesini göstermesi gerekiyor. Bunun için arsa almadan önce ilgili belediyeden imar durumu hakkında bilgi edinmek şart.
* Tapu senedinde ada, pafta, parseli belirtilen arsanın, size gösterilen arsaya tekabül edip etmediğini kontrol ettirmelisiniz. Kadastro Müdürlüğü'nden sınır tesbitini isteyebilir ya da özel harita bürolarına başvurabilirsiniz.
* Tapu Sicil Müdürlüğü'ne gidip satış ile ilgili aleyhte şerh olup olmadığını da kontrol etmelisiniz.
* Eğer arsa hisseli ise; alınan hissenin, hissedar olunan arsa üzerinde tesbitini yapmak mümkün değildir. Ancak parselasyon planı yapılmış ise alınan parselin kroki üzerinde noter tarafından tasdik edilmesi suretiyle hangi kişiye satıldığının belirlenmesi bir çözüm olarak düşünülebilir.
ESEN PİŞİRİCİ
|