Tarım birlikleri reformuna start
Dünya Bankası Ekonomik Reform Kredisi için ön şart olarak ileri sürülen Tarım Satış Birlikleri ve Kooperatifleri Kanun Tasarısı'na hız verildi.
Tasarı, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak ve IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'nin 18 Mayıs'ta başlayacak ekonomi değerlendirme ziyareti öncesinde Genel Kurul'dan geçmesine çalışılacak.
"375 Milyon Dolarlık Tasarı" olarak adlandırılan "Birlikler Yasası"nın yürürlüğe girmesi ile 750 milyon dolarlık Ekonomik Reform Kredisi Paketi'nin, 375 milyon dolarlık ilk bölümü kullanılabilir hale gelecek. Tasarıdaki gecikme, Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nun Türkiye Dosyası'nı ele almasını da geciktirebilecek ve bu yıl içinde kredinin aktif hale gelmesini engelleyecek.
Ecevit'in gerekçesi
Başbakan Bülent Ecevit, Birlikler Yasa Tasarısı'nı şu şekilde açıkladı:
"Tarım satış kooperatif ve birliklerinin milli ekonomi açısından olumsuz bir görünüme sahip olmalarının temel nedeni, bu kuruluşların geçmişte devlet adına ürün alımı ile yoğun bir şekilde görevlendirilmeleridir."
Okan MÜDERRİSOĞLU
Tasarı ne getiriyor?
* Birlik faaliyetlerinin kooperatifçilik alanına doğru daraltılması, bu kuruluşların verimli ve faaliyetlerini sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması,
* Sanayi tesislerinin, ayrı birer tüzel kişilik (anonim şirket) haline dönüştürülerek sektörlerinde rekabet edebilir bir konuma getirilmesi,
* Yönetimde ortakların söz sahibi olması ve devletin müdahalesinin kaldırılması,
* Tarım satış kooperatif ve birliklerinin belirli bir geçiş dönemi içinde yeniden yapılandırılması ve bu amaçla özel bir Yeniden yapılandırma Kurulu oluşturulması.
* Hesap ve işlemlerin bağımsız denetime açılması.
|