Mevcut cezaevlerindeki "koğuş" sisteminin getirdiği toplu yaşam zorunluluğundan kaynaklanan; isyan, yaralama, öldürme, ağalık, uyuşturucu ticareti, kumar, fiziki, manevi baskı ve örgütsel eğitim, açlık grevi, toplu isyan, firar ve benzeri olayların önüne geçilecek. Odalı cezaevleriyle "cezalandırma reformu" fiilen başlatılmış olacak.
Nitekim Adalet Bakanlığı'nın öncelikle devreye sokacağı Ankara, İzmir, Tekirdağ, Bolu, Kocaeli ve Edirne'deki cezaevlerinde hiç koğuş bulunmuyor. Dubleks ve özel havalandırmalı odalarda 2 ya da en fazla 3 kişi barındırılacak.
SABAH'a bilgi veren Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, mahkumlar için spor alanları ile kütüphane gibi kültürel ortamların oluşturulduğunu söyledi.
Yüksek güvenlik standartlarına sahip yeni tip cezaevlerinden ikisi Diyarakır ve Denizli'de yapılıyor. Her biri 400 kişi kapasiteli cezaevleri bu yıl içinde tamamlanacak. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, affın cezaevlerinde yeni dönemin başlatılabilmesi için bir fırsat olacağını söyledi.
Mehmet ÇETİNGÜLEÇ