kapat

06.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İrtemçelik istifa ediyor
İrtemçelik, Cumhurbaşkanlığı seçiminde izlenen yöntem ve Başbakan Ecevit'in yönetim anlayışına dayandırdığı istifa niyetini Mesut Yılmaz'a iletti. Yılmaz, kabinede İrtemçelik'in yerine geçebilir

HÜKÜMETİN ANAP kökenli devlet bakanlarından Mehmet Ali İrtemçelik bakanlık görevinden ayrılmak istediğini ANAP lideri Mesut Yılmaz'a iletti.

ANAP kaynaklarından alınan bilgilere göre, İrtemçelik istifa niyetini, 5+5 formülünün Meclis tarafından reddedilmesi ardından Mesut Yılmaz'a söyledi. Ancak, Yılmaz'ın "Yeni Cumhurbaşkanı seçilmeden açıklanırsa sıkıntı olabilir" uyarısı nedeniyle kamuoyuna açıklamadı.

Dün Meclis kulisinde bu bilgiyi teyit etmek için konuştuğumuz İrtemçelik, istifasını Yılmaz'a verdiğini ne doğruladı, ne de yalanladı. Ancak "bu konuda bir basın toplantısı yapacağım" demekle yetindi ve yorumdan kaçındı.

İRTEMÇELİK'İN SIKINTISI
Dışişleri Müsteşar Yardımcısı iken ANAP lideri Yılmaz'ın davetiyle 18 Nisan 1999 seçimlerine katılararak milletvekili seçilen İrtemçelik, koalisyon hükümetinde önce Avrupa Birliği ve insan haklarından sorumlu devlet bakanlığını üstlendi.

İrtemçelik'in koalisyon işleyişinden sıkıntıları kamuoyunca ilk kez Türkiye'nin AB üye adaylığına kabul edildiği Helsinki Zirvesi öncesinde duyuldu.

İrtemçelik'in Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Ecevit'e yönelik medyaya yansıyan eleştirileri, bu sıkıntıyı hükümet içine de taşıdı.

Helsinki Zirvesi ardından kabinedeki ANAP'lı bakanlar arasında yapılan bir görev değişikliği ile, AB işleri Devlet Bakanı Yüksel Yalova'ya devredilirken, TRT ve Anadolu Ajansı İrtemçelik'e bağlandı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde hükümetin izlediği yöntem, İrtemçelik'in Ecevit'i "dayatmacılıkla" suçlanmasına neden oldu. 5+5 konusundaki Anayasa değişikliğinin reddedilmesi ise, İrtemçelik açısından köprünün atılmasına neden oldu.

KABİNEDEKİ DURUM
İrtemçelik'in istifası, henüz resmiyet kazanmasa da ANAP kulislerinde dalgalanmaya neden oldu. Genel Başkan Mesut Yılmaz'ın kabineye Başbakan Yardımcılığı ve bir bakanlık alarak gireceği haberleri, İrtemçelik'in istifa niyetiyle birleşince, 'kabinede değişiklik' beklentileri güçlendi. ANAP kulislerinde Yılmaz'ın İrtemçelik'ten boşalan Devlet Bakanlığı'nı alabileceği, böylece geniş kapsamlı bir değişiklikten kaçınılmış olacağı konuşuluyor. Bu senaryo gerçekleşirse, Yılmaz, Yalova'da bulunan AB koordinasyonunu kendi kontrolüne alarak TRT ve Anadolu Ajansı'nı geri verebilir.

Hükümetin MHP kanadında ise Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu'nun değişeceği artık kesinleşti. Cumhurbaşkanlığı seçimi ardından Somuncuoğlu'nun istifa etmemesi durumunda, Bahçeli'nin önerisi ile Ecevit tarafından azledilmesi bekleniyor. Somuncuoğlu'nun yerine geçmesi muhtemel isimler arasında MHP Meclis Grup Başkan Vekili İsmail Köse ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici de bulunuyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır