|
|
Turkcell halka arzı ertelendi
Mayıs sonunda yapılması hedeflenen Turkcell'in halka arzının asgari bir ay ertelendiği belirtildi. Neden olarak denetçi raporlarının yetişmemesi ve iki telekom halka arzının çakışması gösterildi
Yılbaşından beri gündemde olan, son olarak Mayıs sonu yapılacağı kesinleşen Turkcell'in halka arzı ertelendi. Konsorsiyum lideri Yapı Kredi Yatırım tarafından diğer eş liderlere gönderilen yazıda halka arzın ertelendiği, kesin tarih konusunda daha sonra bilgi verileceği belirtildi. Halka arzın en az dört hafta sonraya atıldığı ifade ediliyor.
Başta sermaye piyasaları olmak üzere tüm ekonomi dünyası tarafından merakla beklenen halka arzın ertelenmesine yönelik olarak iki neden öne sürüldü.
Yapı Kredi Yatırım tarafından yollanan yazıda Turkcell'in halka arzının üç aylık verilere göre yapılmak istendiği, denetçi firmanın da Mayıs sonuna kadar raporu tamamlayamayacağını belirttiği ifade edildi. Bunun yanı sıra Turkcell'in halka arzı sırasında Avrupalı iki dev telekom şirketi de piyasaya girecek. Bu durumun da tarihi ileri attırdığı belirtildi.
YÜZDE 15'İ SATILACAK
Turkcell Nisan ayında Sermaye Piyasası Kurulu'na halka arz izni için başvurdu. Halen 43 trilyon liralık ödenmiş sermayesi olan Turkcell, sermayesini 240 trilyon liraya artıracak. Bu artırımın 44 trilyon 250 milyar liralık kısmı bedelsiz, 152 trilyon 750 milyar liralık kısmı nakden karşılanmak suretiyle oluşacak. Turkcell, 240 trilyon liraya çıkarılmış sermayenin yüzde 15'lik kısmını, yani sermayesinin 36 trilyon lira nominal değerdeki tutarını halka arzedecek.
Daha önce şirket hakkında iç ve dış piyasalarda yapılan yorumlarda, Turkcell'in değerinin 25 milyar dolar civarında olduğu ifade edildi. Bu rakamın doğru olduğu ve bu değerden halka arzın gerçekleştirileceği varsayılırsa, Turkcell yüzde 15'lik halka arzla iç ve dış piyasalardan toplam 3 milyar 750 milyon dolar gibi bir kaynak çekecek.
Bu tutar, yılbaşından beri yapılan Tüpraş dahil yaklaşık 1.6 milyar dolarlık tüm halka arzların iki katını aşacak.
İki telekom sırada
Denetçİ raporunun yanı sıra aynı tarihlerde yurtdışı piyasalarda iki büyük şirketin daha halka arzı var. Avrupa Telekomünikasyon devi Deutsche Telekom, Haziran ortasında üçüncül halka arz yapmaya hazırlanıyor. Satılacak hisse tutarının da 45 milyar dolar civarında olması bekleniyor. İsveç'li kamuya ait telekomünikasyon şirketi Telia'nın hisseleri de 25 Mayıs ile 8 Haziran arasında satılacak. Baltık ülkelerinin ilk büyük birincil halka arzını gerçekleştirecek Telia, piyasadan yaklaşık 10 milyar dolar toplayacak. Yurtdışı piyasalarda aynı tarihte telekomünikasyon hisse arzının yapılması nedeniyle, tarihin biraz daha ertelendiği ifade ediliyor.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|