|
|
My name is Bond Cezmi Bond
Yerli James Bondlar geliyor! Emniyet, organize suç örgütlerine sızacak ajanlarla dokuz maddelik bir protokol imzalayacak
ORGANİZE suç örgütleri ile mücadele yasa tasarısına dayanılarak hazırlanan ve yakında Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek yönetmelikle devreye sokulacak "gizli ajanlar" ile 9 maddelik bir protokol imzalanması kararlaştırıldı.
Yasa ve yönetmelik, organize suç örgütlerinin ortaya çıkarılması için Cumhuriyet Savcısı'nın izni ile örgüt içine gizli görevli sokulmasına imkan tanıyor.
10 GÜN GEÇERLİ
Buna göre gizli görevli suç işlediğinden kuşku duyulan kişileri izleyecek, örgütün içine sızacak ve suça ilişkin bilgiler ve delilleri toplayarak güvenlik güçlerine aktaracak.
Gizli görevliler ile yapılacak protokolde, "Göreviniz sırasında veya sonunda karşılaşacağınız tehlike durumlarında, siz ve aile bireyleriniz hakkında, Ofis tarafından gerekli koruma tedbirleri uygulanacaktır" maddesi de bulunuyor. Gizli görevli suça ilişkin bilgi ve delil elde edemez ise, diğer tüm veriler 10 gün içinde imha edilecek, gizli görevli de geri çekilecek. Gizli görevlinin kimliği hiçbir zaman açıklanmayacak ve polis de bu kişiyi sadece kod numarası ile tanıyacak.
Yasa gereği çıkarılacak olan yönetmeliğe göre, her gizli ajan Emniyet Genel Müdürlüğü'nde kurulan ve "Ofis" adı verilen bir birime bağlı olacak. Amerika'da CİA ajanları çalıştıkları gizli servisi, "Şirket" olarak adlandırıyor. Türkiye'deki "gizli ajan" merkezine ise "Ofis" adı verildi.
Gizli görevli bilgilendirme tutanağı
(...) Kendi rızanız ile ..... kod numaralı gizli görevli olarak görevlendirildiniz. Aşağıdaki hak ve sorumluluklara sahip bulunmaktasınız. 1. Sizinle ilgili tüm resmi yazışmalarda yukarıdaki kod numarası kullanılacaktır. 2. Suç örgütünün işlemekte olduğu suçlardan sorumlu tutulmayacaksınız. Ancak göreviniz sırasında suç işlemeyeceksiniz. 3. Kimliğiniz soruşturmanın hiçbir aşamasında ve hiçbir şekilde açıklanmayacaktır. 4. Görevinizi yerine getirirken, yalnızca ...... aidiyet numaralı kolluk görevlisi ile irtibat kuracaksınız. 5. Göreviniz gereği ihtiyaç duyacağınız tüm belgeler Ofis tarafından sağlanacaktır. 6. Tüm delil, iz, eser, emare ve diğer bulguları sorumlu kolluk görevlisi ile birlikte belirleyeceğiniz raporlarla ileteceksiniz. 7. Karşılaştığınız tüm sorunları sizden sorumlu kolluk görevlisine bildireceksiniz. 8. Karşılaşacağınız tehlike durumlarında siz ve aile bireyleriniz hakkında Ofis tarafından gerekli koruma tedbirleri uygulanacaktır. 9. Kimliğiniz ve göreviniz hakkındaki bilgilerin tarafınızdan sızdırılması veya yetkilerinizi suiisitimal ederek başka suçları işlemeniz durumunda da, hakkımızda 4422 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi hükümleri uygulanacaktır.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|