kapat

07.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Oylama sonucu demokratiktir'
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Alman gazetecilerin oylama sonuçlarıyla ilgili sorularına "Her şey usulüne göre işledi" yanıtını verdi

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, kendisine ikinci kez seçilme yolu açacak Anayasa değişikliği teklifinin reddedilmesini değerlendirirken "Hayret edilecek bir şey yoktur" dedi. Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau'nun Ankara ziyaretinde gündemde Anayasa oylaması da vardı. SABAH'ın edindiği bilgiye göre baş başa görüşmede Rau sözü oylamaya getirdi ve "Zamanlama açısından ziyaretimin uygun olup olmadığını ben de düşündüm ancak sizin Türkiye-Almanya ilişkilerine katkınızı düşündüğümde bir vefa borcu olarak gelmeye karar verdim" dedi. Demirel'in ise "Devletlerarası ilişkiler kişilere bağlı değildir. Devletten devletedir. Hoşgeldiniz, gelmeniz iyi oldu" yanıtını verdiği öğrenildi. Rau'nun ayrıca Demirel'e "Bundan sonra ne yapacaksınız?" diye sorduğu, "Henüz planlamadım" yanıtını aldığı öğrenildi.

ALMAN GAZETECİLERE YANIT VAR
Rau ile önce baş başa ardından heyetlerarası görüşen Demirel basının sorularını yanıtladı. Basın toplantısında sorular oylamaya ilişkin olarak geldi. Demirel, Türk gazetecilerinin iç politikaya ilişkin sorularını yanıtlamazken, Alman gazetecilere suskunluğunu bozdu. Demirel, bir Türk gazetecinin "Türkiye, 16 Mayıs'tan sonra ne yapacağınızı merak ediyor" sorusunu, "Onu sen başka zaman sor. Bu konuya ilişkin bir sorun varsa yanıtlayayım" diyerek cevapladı. Rau'nun bu cevap üzerine, "Beni de ilgilendirir" demesi salonda bulunanları güldürdü.

Demirel, Alman gazetecilerin sorularını ise yanıtlamamazlık yapmadı. Bir Alman gazetecinin "Bu durum istikrarı etkiler mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:

HER ŞEY USULÜNE UYGUN
"Hayret edilecek hiçbir şey yoktur. Türkiye'de hür seçim vardır, halkın hür iradesiyle teşekkül eden hür parlamento vardır. Sokaklar hürdür, insanlar hürdür, zihinler hürdür aynen Avrupa'da olduğu gibi. İstikrar, kuralların işlemesi olayıdır. İşte kurallar da işlemektedir. Geçen 10 sene zarfında Türkiye'de 10 tane hükümet kurulmuştur ama Türkiye'de çark dönmüştür, her şey usulüne göre işlemiştir. Hatta 10 hükümette aslında demokratik kurallara göre gelmiş, gitmiştir. Bu Türkiye'de demokrasinin mevcudiyetinin işaretidir. Dünkü olay ise tamamen demokratik bir olaydır. 4 siyasi partinin 406 üyesi anayasanın değiştirilmesi için önerge vermişlerdir. Bu önerge TBMM'de Türk Anayasası'na, onun koyduğu kurallara göre tartışılmış ve reddedilmiştir. Şöyle yorumlanır, böyle yorumlanır netice itibariyle demokratik bir olaydır. Avrupa'daki dostlarımız rahatsız olmasınlar. Türkiye hem demokrasiyi koruyacak, hem demokrasiyi mükemmelleştirecek hem de kalkınmasını yürütecektir."

ALKIŞLA KARŞILANIP UĞURLANDI
ODTÜ'de Rau'ya "Onursal Felsefe Doktorası" verildi. Cumhurbaşkanı Rau, ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Süha Sevük'ün cüppesini giydirmesinin ardından ilk dersini verdi. Demirel Rau'lardan önce geldiği ODTÜ'de alkışlarla karşılandı. Demirel'in okuldan ayrılışı sırasında da gençler alkışlarla sevgi gösterisinde bulundu.

Sibel YEŞİLMEN-Fatih ATİK

RAU: Durumunuza üzüldüm
CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, Çankaya Köşkü'ne ikinci kez çıkma şansını kaybetmesinin ardından dün ilk kez basın mensuplarının karşısına çıktı. Demirel, Alman Cumhurbaşkanı Rau'yu Çankaya Köşkü'nde karşıladı. Demirel'in resmi karşılama töreninde moralinin bozuk olduğu görüldü. Demirel, Köşk'teki törene konuk Cumhurbaşkanı'ndan 5 dakika önce geldi.

* Konuk Cumhurbaşkanlarını beklerken basın mensuplarına dönerek Nazmiye Hanım'la konuşan Cumhurbakanı'nı her zamanki alışkanlığının tersine basın mensuplarına dönmeyip Nazmiye Demirel'le birlikte yan durdu.

* Alman Cumhurbaşkanı Rau, Çankaya Köşkü'nde 21 pare top atışıyla karşılandı. Her iki Cumhurbaşkanı tören kıtasını denetledikten sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi. Alman Cumhurbaşkanı Rau, ortak basın toplantısındaki konuşmasına Türkçe "Günaydın" diyerek başladı.

* Alman Cumhurbaşkanı Rau, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e "Durumunuza üzüldüm" dedi. Cumhurbaşkanı Demirel de "Siyaset bu" diyerek cevap verdi.

Çankaya Köşkü'ndeki resmi karşılama törenine TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut ve Devlet Bakanı Tunca Toskay katıldı.

Fatih ATİK

DTP'li Sezgin'den Baba'ya çağrı
DEMOKRAT Türkiye Partisi (DTP) Genel Başkan Vekili İsmet Sezgin, Cumhurbaşkanı Demirel'in her zaman "başlarının üstünde yeri olduğunu" söyledi. Sezgin, "Sayın Demirel'in başımızın üstünde yeri var demiştiniz. Şimdi de geçerli mi?" sorusuna, "Sayın Demirel'in her zaman, başımızın üstünde yeri var. Ama ben daha geniş açıdan bu konuya yaklaşacağına ve mutlaka başarılı olacağına inanırım" yanıtını verdi. Demirel'in, Türkiye'ye, Cumhuriyete ve demokrasiye çok önemli hizmetler verdiğini ifade eden Sezgin, "Bu hizmete devam etmesi, ülkemizin, ulusumuzun, demokrasimizin hayrına olacaktı" diye konuştu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır