kapat

07.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üç ay daha sabır
Ekonomİstler ikinci çeyrekte de yurtdışından yüklü döviz girişi, ekonomik canlanmada veya kredi piyasasında hızlı bir artış beklemiyor. Tahminler programın etkisinin üçüncü çeyrekten itibaren görüleceği yönünde.

İkinci çeyrekte Cumhurbaşkanlığı seçimi ve kredi derecelendirme kuruluşlarının ziyareti önem kazanıyor. Bu dönemde borsanın yükselmeye devam edeceği, faizde ise yavaşda olsa inişin süreceği düşünülüyor

Döviz girişi ancak dönem sonunda
* Funda Güngor- Ekonomist

İKİNCİ çeyrekte stand-by programındaki kriterlere uygun yol alınacağı konusunda şüphemiz yok. Yabancılar açısından bakıldığında, programın gidişini izleyen yatırımcılar, Cumhurbaşkanlığı seçimini ve kredi derecelendirme kuruluşlarının raporlarını da bekliyorlar. Notun ikinci çeyrekte artırılması ihtimali yüksek değil. Bu nedenle yurtdışından yoğun bir döviz girişi olabileceğini söylemek de zor. Ancak dönemin sonuna doğru mevsimsel faktörlerin de devreye girmesiyle hareketlenme bekleyebiliriz. Enflasyonda Mart ayı ile başlayan düşüş devam edecek. Ekonomik canlama ise geçen yılla karşılaştırıldığında daha yüksek olacak. Ama ilk çeyreğe göre biraz daha durgun olabilecek gibi görünüyor. Buna karşılık Hazine'nin iç borçlanmasındaki azalışla birlikte kredi piyasasında kısmen başlayan canlanmanın artarak devam edeceğini umuyoruz. Bu veriler ışığında piyasalara bakıldığında likiditenin yaza doğru artabileceği, kısa vadeli faizlerin de düşebileceğini söyleyebiliriz. Bu da uzun vadeli faizleri yavaş da olsa aşağıya doğru indirecek. Borsa ise daha olumlu görünüyor. Hisse senetlerine olan talep yükselecek, ancak yeni arzlarla fiyatlarda bir denge bulunacak.

Para bollaşmadan ekonomi canlanmaz
* Saruhan Özel- Ekonomist-Denizbank

İLK çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de bütçe başta olmak üzere programın hedeflenen doğrultuda yürüyeceğini tahmin ediyorum. Ama beklenen ekonomik canlanma yaz sonundan önce biraz zor. Parasal genişleme olmadan şu anki mali politikalarla canlanma mümkün değil. Yılbaşından itibaren bakıldığında da para arzının reel olarak gerilediğini görüyoruz. Yurtdışından net döviz girişi de henüz başlamadı. Hazine ve özel sektörün dış borçlanması, özelleştirme ile döviz girişi artacak. Yabancı yatırımcının dikkatle izlediği not artırımı bir ihtimal ikinci çeyrekte gelebilir. Ancak üçüncü çeyrekte olması daha muhtemel görünüyor. Kredi piyasasında ise başka yolu yok, açılma olacak. Bu durum bankaların bono portföyleriyle bire bir ilişkili. Hazine'nin az borçlanmasına paralel kredi arzı da artacak. Kredi talebi tarafında ise yatırım amaçlı kredilere biraz daha zaman var. Ancak operasyonel kredilerde şimdiden canlanma gözleniyor. Piyasalara bakıldığında Cumhurbaşkanlığı seçimine rağmen fazla bir pürüz görmüyorum. Borsada trend yukarıyı gösteriyor. Faizde de yön aşağı, ancak maliyetlere ve beklentilere göre bir düşüş izlenecek. Döviz mevduat faizleri henüz gerileyemedi. Döviz girişi ile birlikte maliyetlerde de düşüş olacak.

Not artışı üçüncü çeyrekte gelecek
* Saruhan Doğan- Ekonomist/Alternatifbank

EKONOMİ ilk çeyrekte fazla canlanmadı, ikinci çeyrekte de canlanması zor. Bunun nedeni kamu harcamalarının kısılmasıydı. Döviz çıpasının uygulandığı diğer ülkelere baktığımızda ekonomiyi canlandırdığını görüyoruz. Türkiye'de de 3. çeyrekten itibaren bu trendi görebileceğimizi tahmin ediyorum. Döviz kurlarının yavaş artışı, güveni ve buna bağlı olarak tüketimi artıracak. Bu da büyümeyi hızlandıracak. Ancak daha biraz vakit var. Türkiye'nin kredi notunun artırılması da üçüncü çeyreğin sonlarında olabilir. İlk önce notun BB'ye yükseldiğini görebiliriz. Bu not yabancı yatırımcıdan hızlı bir giriş sağlayacak. Bence yılsonunda da Türkiye için "yatırım yapılabilir" notu olan BBB'nin konuşulmaya başlanacak. Enflasyon açısından baktığımızda Mart ayı verisi bile olumlu. Ancak hızlı düşüş Haziran'dan sonra gelebilir.

Canlanma için vakit erken
* Yarkın Cebeci- Ekonomist/Osmanlı

İKİNCİ yarının, ekonomik canlanma ve programın mevyelerini alma açısından bir geçiş dönemi olacağını söyleyebiliriz. Uzun süredir beklenen yurtdışı kaynak girişinin bu dönemin belki ikinci yarısından itibaren başlayabilir. Ancak döviz esas 3. çeyrekte yoğun olarak gelecek. IMF heyetinin 26 Nisan'da geleceği açıklandı. Heyet incelemelerde bulunacak. rapor yayınlayacak. Bu raporları bekleyen kredi derecelendirme kuruluşları da daha sonra notlarını açıklayacak. Dolayısıyla ikinci çeyrekte yabancıların beklediği not artırımının çıkması da zor. Bu dönemde enflasyon düşmeye devam edecek. Özellikle geçen yılın yüksek Nisan ayı fiyatlarının endeksten çıkması, fiyatların yıllık bazda düştüğünü gösterecek. Canlanma açısından ise biraz erken. Üretim ve yatırım talebinde biraz artış görünüyor. Ancak hızlı bir büyüme için yeterli değil. Kredi talebinde de biraz genişleme var. Piyasalarda Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde dalgalı bir seyir olabilir. Ancak orta vadede positif bir seyir var. Haziran'da yüzde 30 veya hafif altını görebiliriz. Borsa ise faize göre daha olumlu bir seyir izleyebilir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır