kapat

07.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şerif'e ömürboyu
Müşerref Paşa'nın devirdiği Pakistan eski Başbakanı, uçak kaçırma ve planlı terör eylemi suçlarından müebbet hapis yedi

Pakistan'da geçen Ekim ayında General Pervez Müşerref'in bir darbeyle iktidardan indirdiği eski Başbakan Navaz Şerif, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Karaçi'deki terörle mücadele mahkemesi tarafından yargılanan Şerif, terörizm ve uçak kaçırmadan suçlu bulundu. Adam kaçırma ve cinayete teşebbüs suçlarından ise beraat etti.

Ayrıca 10 bin dolar para cezasına çarptırılan Şerif'in bütün malvarlığına da el konulmasına karar verildi. Şerif ile birlikte yargılanan kardeşi Şahbaz ve diğer 5 sanık ise yargılandıkları bütün suçlardan beraat ettiler. Navaz Şerif, darbe günü, içinde General Müşerref'in de bulunduğu 198 yolcuyu taşıyan uçağın Karaçi havaalanına inmesine izin verilmemesiyle ilgili yargılanıyordu. Sadece 7 dakika havada ucabilecek kadar yakıtı kalan uçak, ordunun yönetimi ele geçirmesinden sonra son dakikada havaalanına indirilebilmişti.

CLINTON'IN RİCASI
Pakistan'da uçak kaçırma suçuna verilen en yüksek ceza idam. Şerif'in beklenenden daha hafif bir ceza aldığı belirtiliyor. Bunda Amerika Başkanı Bill Clinton, 25 Mart'ta Pakistan'a yaptığı kısa ziyaretin de etkili olduğuöne sürülüyor. Clinton, Şerif'in hayatının bağışlanmasını istemişti.

Duruşmadan soruları yazılı olarak yanıtlayan Şerif, "Hakkımdaki karar, yönlendirilmiştir. Bana karşı kullanılan taktik bu yasadışı hükümeti meşru gösteremez" dedi. Geçtiğimiz aylarda Şerif'in avukatının bürosuna kimliği bilinmeyen bir grup tarafından saldırı düzenlemiş ve avukat öldürülmüştü.

Şimdi ne olacak?
Navaz Şerİf, adalet hızla yerini bulsun diye kendi iktidarı döneminde terörle mücadele mahkemelerini kurmuştu. Ancak terör suçluları için kurdurduğu mahkemede kendisi yargılandı. Ömürboyu hapse mahkum edilen Şerif'in avukatlarının karara itiraz ve bir üst mahkemeye başvurmak için 7 gün süresi var. Temyiz başvurusu mahkeme tarafından bir ay içinde karara bağlanmak zorunda.

Mahkeme başvuruyu reddederse avukatlar, Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilirler. Bu durumda çok uzun bir hukuk süreci başlar.

Darbeye rağmen görevinde kalan Cumhurbaşkanı Refik Tarar'ın Şerif'i affetme ya da cezasında indirime gitme hakkı da var. Ancak şu anda ülkeyi yöneten Pervez Müşerref eski başbakanın kaderini kendisinin belirleyeceğinin ipuçlarını verdi.

DİPNOT
Şerif, kaçırdığı uçağın 198 yolcusuna da 37 bin dolar ödeyecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır