Mars'a yolculuk 2017'de
Amerikan TIME Dergisi, "İnsanoğlu, 21'inci yüzyılda uzayın ne kadarını keşfedecek... Hedeflerine ulaşabilecek mi?" sorusuna cevap aradı. NASA'nın planları şimdiden hazır.
Mars'ta yaşam başlayacak mı?
İnsanlIĞIn yeni hedefi Mars'a 2007 Ekim'inde ilk insanlı yolculuk, 2017'de ilk yerleşim yapılacak. 1989'da NASA' nın 450 milyar dolar olarak hesapladığı yerleşimin, şimdi 45 milyar dolara yapılması planlanıyor. En büyük engel, Mars'ın -140 derece soğuğu.
Uzay istasyonu kurabilecek miyiz?
Uzay istasyonunun bitirilmesi için en az 6 yıl ve 38 uçuş daha geçmesi gerekiyor. Yerin 373 kilometre üzerindeki bu istasyonun önündeki en büyük engel, 10 milyar dolara varan maliyeti. 2006 yılında bitirilmesi planlanıyor.
Uzay gezintileri düzenlenecek mi?
Bİletİ 98 bin dolar olan ve 2005'te yapılması planlanan uzay gezisi için şimdiden 130 rezervasyon yapıldı. Ancak bir uydunun yörüngeye sokmanın bile kilo başına maliyeti 22 bin dolar tutuyor. Yolculukları ucuzlatmak için roket motorlu uçaklar tasarlanıyor.
Yıldızlara ne zaman yolculuk yapacağız?
YIldIzlara yolculuk yapılacak ancak 21. yüzyıl içinde gerçekleşme ihtimali yok gibi. En yakındaki yıldız sisteminin dünyaya uzaklığı 39 trilyon kilometre. Saniyede 16 bin kilometre hız yapabilecek bir uzay gemisi yapılsa bile bu yolculuk en az on yıl sürecek.
Zamanda yolculuk mümkün olacak mı?
GelİŞtİrİlmesİnde Türk bilim adamı Ulvi Yurtsever'in de büyük katkıları olan solucan deliği gibi teoriler bunun teorik olarak mümkün olabileceğini gösteriyor. Ancak bunu gerçekleştirecek teknolojiye ulaşılması 21. yüzyılda mümkün görünmüyor.
Uzaylılarla tanışma ihtimalimiz var mı?
Yaşama elverişli gezegenlerin sayısını hesap eden Frank Drake, Samanyolu'nda 10 bin kadar yüksek teknolojiye sahip uygarlık olabileceği sonucuna vardı. Bu konuda farklı görüşler olsa da çoğunluk başka yaşamlar olduğuna inanıyor.
Dinozor kopyalayacak mıyız?
Bİrkaç bin yıllık donmuş bir mamutu kopyalamak belki mümkün ama 65 milyon yıl önce ortadan kaybolan dinozorların DNA' larının günümüze ulaşması ve kopyalanması kesinlikle mümkün değil.
İklimin kontrolu mümkün olacak mı?
Amerİka'da bir süredir askeri amaçlarla havanın kontrol edilmesine yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Atmosferin İyonosfer tabakasına gönderilen elektrik akımlarıyla dünyanın istenilen yerinde istenilen iklim koşullarının oluşturulabileceği ileri sürülüyor.
Işık hızında yolculuk yapacak mıyız?
Bİr gün içerisinde Neptün'e gidip dönme hayallerinden şimdilik vazgeçmek gerekiyor. Einstein'ın izafiyet teorisi bunun mümkün olmayacağını söylüyor. Einstein'a göre ışık hızının yüzde 99'u hatta 99.99'u hıza ulaşabiliriz ama ışık hızına ulaşamayız.
Dünya'ya göktaşı çarpacak mı?
Boyu 5 metreye varan göktaşları birkaç ayda bir atmosfere giriyor ancak yeryüzüne varmadan atmosferde parçalanıyorlar. Boyu 8-10 kilometre olan bir göktaşı ise dünyaya 100 milyon yılda bir gelebilir. Yani bir felaket senaryosu ihtimali var ama çok küçük.
|