|
DYP'den DSP'ye açıkçek
ANAP'ı hükümet dışı bırakın ve bizi alın. MHP-DSP azınlığını destekleriz, dışarıdan da destek veririz...
DYP yönetimi, tartışmalı Anayasa değişikliği oylamasının ardından, DSP ve MHP'ye ortakları ANAP'ı hükümet dışı bırakmaları yolunda mesajlar göndermeye başladı.
DYP Genel Başkanı Salim Ensarioğlu, "Ülke bu hükümete mecbur değil. Türkiye için gerekirse MHP-DSP azınlığını da destekleriz. Dışarıdan da destek veririz" dedi. Grup Başkanvekili Turhan Güven de bu formülün olasılıklar arasında bulunduğunu doğruladı. Ancak Güven "Bu ihtimali 5 Nisan sonrası tahlil etmek daha doğru olur" dedi.
ÇİLLER-ÖZKAN GÖRÜŞMESİ
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, önceki gün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile yaptığı "sürpriz" görüşme sonrası, dün partisinin Başkanlık Divanı'nı toplayarak durum değerlendirmesi yaptı. Anayasa paketinin 2. tur oylamasının "zora" girdiğinin vurgulandığı toplantıda, ileriye dönük stratejiler 5 Nisan sonrası için ve "yeni hükümet, yeni cumhurbaşkanı senaryosuna" göre değerlendirildi.
DEMİREL ENDİŞESİ
Demirel'in, cumhurbaşkanı seçilememesi durumunda, ANAP ve DYP'den ayrılacak bir grup milletvekilinin başına geçerek, DSP-MHP koalisyonunun 3. ortağı olacağı senaryosunun konuşulduğu toplantıda, "Demirel, Cindoruk'un durumuna düşmek istemez. Bunu göze alamaz" değerlendirilmesi yapıldı.
Ancak izlenecek stratejinin bu olasılık da dikkate alınarak çizilmesi görüşü benimsendi.
DYP'li kurmaylar, Anayasa'nın 101'inci maddesinde Demirel'in 5 yıl daha görev yapmasına imkan verecek değişikliğin Meclis'ten geçmemesi durumunda Ecevit'in istifa edebileceği değerlendirmesini yaptılar. DYP kurmayları bu durumda, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeni hükümeti kurma görevini yeniden Başbakan Bülent Ecevit'e verebileceğini, bunun da yeni koalisyon oluşumlarının önünü açabileceğini söylediler.
AZINLIK HÜKÜMETİ
Ekonominin iflasın eşiğinde olduğu bir dönemde hükümete girmenin, tüm olumsuzlukların faturasının DYP'ye çıkarılması sonucunu doğuracağı görüşünün de dillendirildiği toplantıda, bu koşullarda ANAP'ı dışlayacak bir formül olarak, DYP'nin dışardan destek vereceği DSP-MHP azınlık hükümeti formülünün gündeme getirilebileceği konuşuldu.
DIŞ BASIN
İstikrar tehlikede
The Guardian, "Türkiye'nin bugün istikrarlı bir yönetime her zamankinden çok ihtiyaç duyduğunu" bildirdi. Anayasa değişikliğinin sonuç vermemesi halinde, ülkenin istikrarsızlığa gitmesi tehlikesine yol açtığını savunan gazete, "Kim cumhurbaşkanı olmalı?" tartışmalarının hükümetin sonunu getirmesinden korkulduğunu belirtti.
Değişim isteniyor
Stephen Kinzer, "Türkiye liderlik karmaşasının ortasında" başlıklı makalesinde şöyle yazıyor: "Ecevit, Demirel'i istikrar faktörü olarak görüyor ve seçilmesini istiyor. Türkler istikrardan çok değişimden yana gibi görünüyor. Vekiller üzerinde kamuoyu baskısı yok. Demirel'in siyasi hayatının kritikleşmesi, halk arasında esefle karşılanmıyor."
Ecevit'in çabası
İngiliz BBC televizyonu "Ecevit milletvekillerini Cumhurbaşkanı için iknaya zorluyor" yorumuyla verdiği haberde "ülkede istikrar tehlikede" yorumunu yaptı. Ecevit'in hükümetin geleceği için büyük çaba harcadığı ve Fazilet ile tekrar bir uzlaşma arayışı içine girebileceği ifade edildi.
Hayal kırıklığı
Ecevit istifa ihtimalinden bahsediyor. Meclis'te aldığı büyük yenilgi Ecevit'i hayal kırıklığına uğratırken, MHP koalisyon disiplinini hiçe sayıyor. Kendisine irtica ile mücadeleyi görev edinen güçlü Türk Ordusu ise, siyasi partilerin kapatılmasını oldukça güçleştiren anayasa değişikliğini duymak dahi istemiyor.
Askerin kararı
Ecevit, Meclis'in anayasa değişikliğini reddetme kararına karşı direniyor. Bütün Türkler'in babası ve Türkiye'deki siyasi istikrarın garantisi Demirel'in görev süresinin uzatılması tehlikede. Türkiye'nin yurtdışında tanınan en deneyimli politikacısının cumhurbaşkanı olarak kalıp kalmayacağına askerler karar verecek.
Hükümet zorda
Türk hükümeti zorda. Ecevit'in Meclis'teki büyük yenilgisi. Anayasa değişikliği önümüzdeki hafta Meclis'te ikinci kez oylanacak. Türkiye'de 3'lü koalisyon kurulduğu günden bu yana en zorlu sınavdan geçiyor. İlk tur oylamadan sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yüzde 7 değer kaybetti.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|