kapat

01.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hayatı roman olur
İkiz kardeşiyle 10 yıl yetiştirme yurdunda kaldıktan sonra Almanya'ya giden ve orada kendi şirketini kuran DSP Milletvekili Mustafa Düz, yaşadıklarını SABAH'a anlattı.

Mustafa Düz, DSP İstanbul milletvekili. Düz'ün kimsesiz kalan, yetiştirme yurtlarında büyüyen çocuklara örnek olacak bir yaşam öyküsü var. Çocukluğunda tam 10 yıl yetiştirme yurdunda kalan Mustafa Düz'ün yaşamı sıçramalarla, özlemlerle ve başarılarla dolu. Düz, 1956'da Eskişehir'de üçüz olarak doğdu. Mustafa Düz'ün bir de ablası Necla vardı. Üçüz kardeşlerden Gazi yaşamını doğumdan kısa bir süre sonra kaybederken, Mustafa ve Kemal uzun yıllar birbirlerinden hiç ayrılmadı.

ANNESİ YURDA BIRAKTI
Düz, 6 yaşındayken babasını kaybetti. Annesi çaresizlik içinde kendisini ve kardeşi Kemal'i yetiştirme yurduna bırakıp, kızı Necla'yla işçi olarak Almanya'ya gitti. Mustafa ve Kemal Düz kardeşler yetiştirme yurdunda aynı odada birbirlerine destek olarak büyüdü. Mustafa Düz yetiştirme yurdunda yaşadıklarını ve millevekili seçilmesini SABAH'a şöyle anlattı:

"Yetiştirme yurdunda kalmanın çok büyük zorlukları oldu. İkimiz de küçüktük. Annemle yaklaşık 4 yıl görüşemedik. Yurtta öğretmenler, hizmetliler var ama insan kendini yine de yalnız hissediyor. Aile şefkati, sevgisi çok farklı bir şey. Ben babamı küçük yaşta kaybettiğim ve annemden ayrı kaldığım için uzun yıllar aile hasreti çektim." O yıllarda ileride ne olacağını hep merak ettiğini söyleyen Düz, okul hayatını da şöyle anlattı:

KENDİ ŞİRKETİNİ KURDU
"Hem okuyor hem çalışıyordum. Kardeşimle birlikte yurtta kalan çocukların çok nadir kazandığı Devlet Demiryolları Çıraklık Okulu'nu kazandık. Orada okurken annem yaz tatiline geldi. Özlem giderdik. 10 yıl sonra ise biz annemin yanındaydık. Almanca öğrendik sonra da Meslek Okulu'na girdik. MAN Fabrikası'nda stajdan sonra 1976-1978 yıllarında Herculles Motosiklet Fabrikası'nda teknisyen olarak görev aldım. 1978-1981 yıllarında Schwan-Stabilo Fabrikası'nda ustabaşı oldum. 81-85 yılları arasında taşımacılık şirketi kurdum. Aynı dönemde evlendim ve baba oldum."

"ÇEVREM ISRAR ETTİ"
22 yıl aradan sonra Türkiye'ye dönünce, Bülent Ecevit'in dürüstlüğünden etkilenip DSP Kadıköy İlçe'ye üye olduğunu anlatan Düz, sözlerine şöyle devam etti: "Seçim geldiğinde ilçedeki arkadaşlar 'Aday ol, neden düşünmüyorsun?' dediler. İlk önce eşim pek istemedi ama sonra özgeçmişimi yazıp adaylık formuyla birlikte DSP'ye gönderdim. Baktım ki adayım. Üçüncü bölgede dokuzuncu sırada adaydım. Ve şimdi buradayım."

Elif ERGU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır