'İstikrarsızlık olmaz'
Hükümetin güçlü bir programı olduğunu vurgulayan Chhibber, Cumhurbaşkanlığı tartışmalarının programı etkilemeyeceğini savundu
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dönük Anayasa değişiklik paketinin TBMM'de yeterli destek bulamaması üzerine hız kazanan siyasi gündem uluslararası ekonomik kuruluşlarca da yakından izleniyor.
Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber, Türkiye'de siyasi istikrarsızlık bulunmadığını belirterek "Hükümetin güçlü bir programı var. Sorun olmaz, istikrarsızlık olmaz" görüşünü savunuyor. Chhibber, Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarının uygulanan programı etkilemeyeceğini ve siyasi istikrarlık olmayacağını ifade ederek, "Hükümet çok güçlü bir program hazırladı. Türkiye'nin önünde enflasyonun düşürülmesine dönük iyi bir fırsat var" diyor.
EKONOMİK REFORM
Chhibber şu açıklamayı yapıyor:
"Ekonomik Reform Kredisi için 750 milyon dolar tahsis edildi. Bunun ilk dilimi olan 375 milyon dolar Nisan 2000'de, ikinci dilimi Mart 2001'de kullandırılacak. 750 milyon dolarlık mali sektör uyum kredisinin ilk dilimini Mayıs 2000'de, ikinci dilimi Mart 2001'de serbest bırakılacak. Bu kredinin kullanımı, Bankacılık Düzenleme Otoritesi'nin kurulması, görev zararları sorununun çözülmesi, kamu bankalarının özelleştirilmesi konuları çerçevesinde olacak."
Chhibber, özelleştirme programı konusundaki gözlemlerini ise şöyle sıralıyor:
"İyi gidiyor. POAŞ'a verilen fiyat tatminkar görünüyor. Tüpraş'ın halka arz edilmesi düşünülen hisse senetlerine beklenenin de üstünde bir ilgi var. GSM lisans devri ihalesi olumlu seyrediyor. Telekom için çalışma yapılıyor. Prosedür yılın son aylarına doğru gelişme olacağını gösteriyor. Bu adımlar Türkiye için gerekli ve önemli. Tüpraş'ın halka arzı Türkiye'ye yeni yabancı yatırımcılar getirecek."
Merkez Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen 5 bankanın 5 milyar dolar zararı konusuna Dünya Bankası'nın teknik destek vermeye hazır olduğunu ifade eden Chhibber "Banka'nın Türkiye için hazırladığı kredi paketi için bir sınırlama yok. Hükümet, mali sektör kredisini kendi önceliklerine ve amaçlarına göre kullanabilir" diyor.
Dünya Bankası'nın önerdiği model
ChhIbber'In önerdiği model:
* Türkiye, geçen yıl sosyal güvenlikte büyük bir reform gerçekleştirdi. Şimdi, "Pay as you go" modeli çerçevesinde, piyasa şartlarında özel sigortacılığın da gündeme gelmesi gerekiyor.
* Tarımda, mevcut destekleme politikası yerine üreticiye doğrudan gelir desteği sistemine geçilecek. Bu yıl 4 bölgede pilot uygulama başlatılacak. Çiftçi kayıt sistemi kurulacak, ürün planlaması yapılacak. Doğrudan gelir desteği sistemi 2001'de üreticilerin yarısına, 2002'de ise tamamına yaygınlaştırılacak.
* Yeni sistem, dünya fiyatları ile uyumlu, rekabetçi bir tarım yapısı ortaya çıkaracak. Üreticinin gelirini arttıracak, sanayiin rekabet gücüne olumlu yansımaları olacak.
* Enerjide Türkiye'ye daha hırslı ve hızlı özelleştirme, piyasa şartları ile uyum tavsiye ettik. Şu andaki yap işlet devret ve yap işlet modeli ile sürdürülen projelere enerji aylım garantisi verilmesi Türkiye'ye pahalı maloluyor.
* Türkiye, yüksek maliyetli enerji üretiminden kurtulmalı, enerji yasası çıkarmalı, düzenleyici kurul oluşturmalı.
Okan MÜDERRİSOĞLU
|