kapat

01.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Koç: Tedirgin olmayın
Rahmi Koç, Cumhurbaşkanlığı seçiminin bunalıma dönüşmemesini temenni ederek "TBMM'nin isabetli bir tutum sergileyeceğine inancım tam" dedi.

Topluluğun 2 milyar dolarlık yatırım yapacağını belirten Koç, hissedarlarına tedirgin olmamalarını ve hisselerini muhafaza etmelerini tavsiye etti.

Koç Holding İdare Meclisi Başkanı Rahmi Koç, Cumhurbaşkanlığı seçiminin bir krize dönüşmemesini temenni ederek hisse senedi yatırımcılarından tedirgin olmamalarını istedi.

Koç Holding'in 1999 yılı Genel Kurulu Nakkaştepe'deki merkezinde yapıldı. Koç Holding İdare Meclisi Başkanı Rahmi Koç, yaptığı konuşmada 2000 yılının ilk çeyreğinde yaşanan olumlu gelişmelere değindi. Koalisyon Hükümeti'nin siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamak için gerekli güven ortamını oluşturabildiğini, kararlı ve tutarlı bir politika izlediğini ifade eden Rahmi Koç, "Hükümetimizin takip ettiği ekonomik politikayı destekliyoruz" dedi.

Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin güven bunalımına dönüşmemesini temenni ettiğini dile getiren Koç, "TBMM'nin isabetli bir tutum sergileyeceği hususunda inancımı muhafaza ediyorum" diye konuştu.

PROGRAM AŞILDI
"Tavsiyem tedirgin olmamanız, hisselerinizi muhafaza etmenizdir. İMKB bu yıl ekonomik büyümeyle paralel bir yükselme gösterecektir" diyen Koç, topluluğun büyümesiyle ilgili şunları söyledi: "Koç Topluluğu 2000 yılı satışlarını yüzde 12 büyümeyle 11.6 milyar dolar olarak planlamıştı. İlk çeyrek sonuçlarımız, satış ve kârlılık açısından programımızın aşıldığını gösteriyor. Siyasi istikrar devam ettiği sürece ekonomik tedbirlerin de katkısıyla yıl sonu sonuçlarımızın hedeflerimizin üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz."

2 MİLYAR $ YATIRIM
Koç Topluluğu'nun 1990-99 yılları arasında 4.4 milyar dolar yatırım yaptığını ifade eden Rahmi Koç, 2000-2001 yıllarında buna ilave olarak 2 milyar dolarlık yatırım daha gerçekleştireceklerini belirtti.

Koç, ihracat hedefleri konusunda ise "1.1 milyar dolar tutarında ve geçen yıldan 300 milyon dolar daha fazla olan ihracat hedefimizi de tutturabileceğimiz anlaşılmakta. 2003'te ihracatımızı 3.5 katına çıkararak, Türkiye'nin bugünkü ihracatının yüzde 10'una yakın bir kısmını gerçekleştireceğiz" dedi.

BÜYÜME HIZI
Son on yılın ortalama yıllık büyüme hızının yüzde 3.9 olduğunu ifade eden Rahmi Koç, "Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak istiyorsak, önümüzdeki 10 yılda ortalama büyüme hızımızı ikiye katlamamız ve nüfus artış hızımızı bugünkü yüzde 1.44 seviyesinin altına düşürmemiz gerekecektir" dedi.

Enflasyonun düşürülmesi ve ekonomiyi canlandırmanın aynı anda gerçekleştirilmesinin iddialı bir program olduğunu da sözlerine ekleyen Koç şöyle dedi: "Dış kaynak girişi bunu kolaylaştırabilir. Özel sektör, ürünlerine enflasyonun üzerinde zam yapar, işçi örgütleri toplu sözleşmelerde yüksek ücret artışlarında ısrar ederse enflasyonu yenmek mümkün olmaz. İhracat sektörünün de desteklenmesi icap eder."

BİRLEŞME STRATEJİSİ
Rahmi Koç global rekabete karşı koyabilmek için izlenen birleşmeler konusunda düşüncelerini şöyle özetledi: "Yaptığımız çalışmalar uluslararası rekabetin gerektirdiği ölçek ve mali güce sahip olabilmek için yurt dışı ve yurt içi şirket birleşmelerini kaçınılmaz addetmektedir. Bu yönde yurt içinde değişik sektörler ve işlerde, ilgili grupların teknik heyetlerinin vakit geçirilmeden biraraya gelerek projelendirme çalışmalarına başlamalarını yararlı görüyorum."

'Demirel en tecrübeli politikacı'
RAHMİ Koç, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak, "Yüce Meclisimiz kimi seçerse, onun bizim başımızın üzerinde yeri var" dedi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koç, ikinci turu beklemekten başka bir durumun olmadığını söyledi. Koç, "Hükümetin Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle dağılacağını zannetmiyorum. Bunun için dağılırsa çok yazık olur. Katettiğimiz yola ve getirdiğimiz istikrara zarar vermiş olur. O bakımdan hükümet dağılmadan bir formül bulunabilirse çok isabetli olur" diye konuştu. Rahmi Koç, "İstikrar için Demirel'in Cumhurbaşkanı olması gerekiyor mu?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Şimdi öyle bir hava yaratıldı. Bugün Güngör Mengi Bey'in de yazdığı gibi, istikrar olmadığı zaman da Demirel oradaydı, istikrar olduğu zaman da kendileri oradadırlar. Muhakkak ki, en tecrübeli politikacımızdır Sayın Demirel. Dolayısıyla eğer onun orada olması istikrar unsuru ise istikrara ihtiyacımız var." Koç, "Sizce istikrar unsuru mu?" sorusunu da "Öyle bir soru soruyorsunuz ki cevap vermek mümkün değil. Haksız bir sual bu. Tabii ki istikrardır Demirel'in orada olması ama Sayın Demirel olmazsa da başka bir Cumhurbaşkanı olursa, bu istikrarsızlık mı demektir, ona cevap verecek bir durumum yok" diye yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin istikrarın kişilere bağlı olmadığına ilişkin ifadesinin hatırlatılması üzerine de Koç, şunları söyledi: "Olmaması lazım. Dış dünyada başbakanlar, cumhurbaşkanları değişiyor. Ekonomi yine devam ediyor."

'DİJİTAL KOÇ'
BİLGİ ekonomisi ve gereklerinin kaçınılmaz olarak şirket yönetiminin en önemli araçlarından biri haline geleceğini söyleyen Rahmi Koç 'Dijital Koç' imajını yerleştirmek istediklerini söyledi.

Rahmi Koç, "Bunun için gerekli hazırlıklarımız başlatılmıştır. Dijital Koç kavramı ve imajı geliştirilecek, ülkemize ve özel sektöre örnek bir uygulama gerçekleştirilecektir" dedi.

Son yüzyılda önce sanayi devriminin gerçekleştiğini, ardından bilgi çağına girildiğini ifade eden Rahmi Koç, yakın gelecekte tıp, genetik, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle insan yaşamı ve bu yaşamı etkileyen unsurlar ve alışkanlıkların radikal bir değişime uğrayacağını söyledi. Heyecan verici gelişmelerin ve fırsatların doğacağını belirten Koç, şöyle konuştu:

"Bilgi teknolojisindeki büyük sıçrama üretim süreçlerini, iş organizasyonlarını, iş yapma alışkanlıklarını ve şirket yapılarını büyük ölçüde değiştirmeye başladı. Teknolojik ilerleme, verimlilik artışlarını ve maliyet düşüşlerini birlikte getirmektedir. Bugün yıllardır durmadan büyüyebilen ABD ekonomisinin bu durumuna neden olarak teknolojik atılımlar ve bunun sağladığı verimlilik gösterilmektedir. İnternet kullanıcılarının sayısı dünyada 170 milyonu buldu. İnternet hizmet işlemlerinde maliyetin düşmesine ve merkezi gücün aşınmasına neden olacaktır."

Genel kuruldan notlar...

Koç'un önceliği...
* Genel kurulda önceliklerinin enerji ve telekomüniskasyon sektörleri olacağını tekrarlayan Koç, "Babam isabetli bir karar vererek ilk olarak otomotiv sektörüne girmişti, 90'lı yıllarda finans ve perakende sektörüne girdik. 2000'li yıllarda ise önceliğimiz enerji ve telekomunikasyon sektörü olacak" dedi.

*Genel Kurul'da yönetim kurulu üyelerine aylık brüt 2 milyar lira ödenmesi kararlaştırıldı. Yönetim kurulu üyeleri, geçen yıl aylık brüt 1.5 milyar lira alıyorlardı.

*Hissedarlara 1999 yılı kârından bin lira nominal değerli hisselere 150 liralık kâr payı 31 Mayıs'tan itibaren dağıtılacak.

* Rahmi Koç, Suna Kıraç, Semahat Arsel, Sevgi Gönül, Temel Atay, Alpay Bağrıaçık, Hasan Subaşı, Erdoğan Gönül, H. Oswald Maucher, John Mcarthur ve Wayne Booker yeniden yönetim kuruluna seçildiler.

* Grubun gelir tablosunun "olağanüstü giderler" bölümündeki 1 trilyon 47 milyar lira içinde en büyük pay, 588 milyar ile kaybolan Zepling'e aitti. Ek deprem vergisinin tutarı da 456 milyar lira oldu.

* Koç Holding'in önümüzdeki günlerde yüzde 100 bedelsiz sermaye artırımı yapacağı ve bu artırımın 31 Mayıs'a yetiştirileceği belirtildi.

Sabancı ile işbirliği
Rahmİ Koç, Sakıp Sabancı'nın işbirliği çağrısına ilişkin görüşlerini açıklarken de, bu konuda Sakıp Bey'e 5 yıl önce mektup yazdığını hatırlattı. Koç, rekabetin çok güçlü, rakamların çok büyük olduğunu vurgulayarak, "yapılacak hatalar da korkunç olabiliyor. Dolayısıyla burada Avrupa ve Amerika'da gördüğümüz gibi rakip olmamıza rağmen birçok konuda işbirliği yapmakta fayda var. Pazarlamada, yan sanayide, yeni girişimlerde, yurtdışındaki işlerde olabilir" dedi.

"Bu üçüncü kırığım"
Rahmİ Koç, Genel Kurul sonrasında bir soru üzerine sağlığının gayet iyi olduğunu, her geçen gün biraz daha iyiye gittiğini söyledi. Koç, "1958'de sol bileğimi kırdım, Adnan Menderes'in uçak kazasından bir gün sonra. 1975'te sol omzumu kırdım, bu yıl sağ omuzumuz maalesef beklenmedik bir zamanda kırıldı. Bundan sonra kayak yapar mıyım yapmaz mıyım tereddüt içindeyim" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır