|
|

İyi ve kötü
F.Bahçe, G.Saray'ı 1-0 yendi. Bu galibiyete F.Bahçe kulübünün çok ihtiyacı vardı. Futbolu tartışmaya gerek yok. F.Bahçeli oyuncular onur savaşı verdi ve kazandı. Ama bu G.Saray'dan 20, Beşiktaş'tan 12 puan geride olunduğu gerçeğinde ve F.Bahçe'nin yapacaklarında milim değişiklik yapamaz.
F.Bahçe, nisanda hocasını seçmeli. Avrupalı teknik adam gelecekse, yardımcısı olması gereken Ümit Milli Takım, Dardanel, Göztepe ve Samsun'da çok başarılı Erdoğan Arıca hem Türkiye Ligi'ndeki takımları, hem de futbolcuları tek tek iyi tanıyor. Arıca, yabancı hocanın dezavantajını ortadan kaldırır.
Artık F.Bahçe'de doğru adam, doğru zaman ve istikrar şarttır. İki örnekle dünyayı tanıyalım. Manchester United şu anda dünyanın en kârlı ve en başarılı kulüp takımı. Başkanlarının ismini çok aradım. Üstelik Martin Edwards 1980'den beri başkan. Dünyanın en iyi teknik adamı - geçenlerde FIFA da büyük farkla onu seçti - 1986'dan beri takımının başında tek patron: Alex Ferguson. Bu istikrar Manchester United'ı bugünlere getirdi.
Bir de Real Madrid'e bakalım. Tam 7 defa Şampiyon Kulüpler şampiyonu olmuş. 70 bin üyeli bir kulüp. 140.290 kişilik Bernabeu Stadı'na sahip. Bu yıl 50 milyon pound TV reklam parası aldı. Ama kulüp 150 milyon pound borç batağının içinde. Ligde 7'nci.
Real Madrid'in aynası
Baliç kendisi dahil 10 milyon pound. Anelka 35 milyon dolar. McManaman, Geremi bu yılın önemli transferleri. Panucci, Seedorf, Mijatoviç satıldı. Lorenzo Sanz 19 Kasım 1995'te başkan seçildi. Meslektaşlarına göre takımın içinde en büyük problem Redondo ve Hierro, ama ikisi de başkanın adamı olduğu için takımdalar. Başarısızlığın nedeni belli: İstikrarsızlık.
Yanlış adam seçme, bizdeki gibi bilgisiz yönetim. Başkan Sanz zamanında değişen antrenörler. Jorge Valdano Eylül 1994-1996 yaz, Iglesias 1996 Ocak-1996 yaz, Fabio Capello Eylül 1996-1997 yaz, Jupp Heynckes yaz 1997-Haziran 1998, Antonio Camacho Temmuz 1998-Kasım 1999. Toshack, Zaragoza'ya 5-1 yenilince, 25 yıl önce Barcelona'ya 5-0 yenilmiş olan Real'den kovuldu.
Takımın başında şimdi Vicente Del Bosque var. Ama Sanz antrenör arıyor. Daha önce de çalışan Camacho, F.Bahçe'den 11 maçta ayrılan Zeman ve Fernandez'in adı geçiyor. Sanz 1996'da kovduğu Valdano'ya genel menajerlik teklif etti. Ama Valdano kabul etmedi. İspanya'da konuşulan, defans ve egolara kapılmazsan tek alternatifin kendini başkana kaptırmak.
İşte başarı ve başarısızlığın dünyadan iki örneği. Türkiye'ye dönüp örnek yazmaya gerek var mı?
|
 |
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|