kapat

27.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
MURAT BİRSEL(mbirsel@sabah.com.tr )


Hükümet, Ulusal Deprem Konseyi için düğmeye bastı

Başbakan Bülent Ecevit imzalı bir genelge (21 Mart 2000 tarih ve No: B.02.0.PPG.0.12-320-4757) sanıyorum hayli tartışılacak, aynen yayınlıyorum:

17 Ağustos 1999 tarihli Gölcük ve 12 Kasım 1999 tarihli Düzce depremleri sonrasında yazılı ve özellikle görsel yayın kuruluşlarının gündeminde geniş yer alan deprem sorunu hakkında, yetkililer ve bilim adamlarınca yararlı bilgiler verilerek kamuoyunun aydınlatılmasına yardımcı olunmaya çalışılmakla birlikte, henüz uzlaşmaya varılmamış konularda kişisel yaklaşımların, kuramların hatta hipotezlerin kamuoyu önünde sergilenmesi ve savunulması sonucu ortaya çıkan karmaşa, başta deprem bölgeleri olmak üzere vatandaşlarımızın kaygı, telaş ve gelecek korkusu içine düşmelerine yol açmaktadır. Ayrıca bilimsel ortamda tartışılması doğal olan farklı görüşlerin yayın kuruluşlarında açıklanması, kamuoyunun bilime duyduğu güveni, bilim adamına duyduğu saygıyı sarsmaktadır.

Deprem sorununun yaşandığı bazı ülkelerde birtakım düzenlemelere gidildiği görülmektedir. Avrupa Konseyi'nce kabul edilen "Depremin önceden tahminiyle ilgili etik kuralları" sorunu tanımlayarak çeşitli kurallar getirmekte ve her ülkede bir "Ulusal Değerlendirme Komitesi" kurulmasını öngörmektedir. Ülkemizde de, kişilerin kendi görüşlerini açıklayabilmelerine bir kısıtlama getirilmeksizin, deprem konusundaki görüşlerin bir sağduyu süzgecinden geçirilerek kamuoyuna sunulmasını sağlamak amacıyla seçkin uzmanlardan oluşan bağımsız bir kuruluşun oluşturulması gerekmektedir. Böylelikle bu kurulun kamuoyunun güvenini yeterince sağlaması sonucu aykırı görüşlerin etkili olamayacağı beklenmektedir.

Deprem ile ilgili güncel konularda bilimsel tartışmalar sonunda ulaşılan uzlaşma sonuçlarının sağduyu çerçevesinde kamuoyuna duyurulması amacıyla 8'i yer bilimci, 8'i inşaat mühendisi, 4'ü de diğer alanlardan (mimarlık, kent planlaması, sosyal bilimler, tıp, çevre mühendisliği vb.) olmak üzere 20 uzmandan oluşan ve bağımsız olarak görev yapacak "Ulusal Deprem Konseyi" kurulmuştur.

Ulusal Deprem Konseyi'nin başlıca görevleri:

* Bilim adamlarınca yapılan deprem tahminlerini bilimsel açıdan değerlendirerek sağlıklı sonuçlar üretmek ve kamuoyunun bu konuda en güvenilir bilgiyi sağduyulu biçimde alabilmesini sağlayacak açıklamalar yapmak,

* Ülkemizin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, deprem zararlarının en aza indirilmesine yönelik araştırma çalışmaları için öncelikli alanları belirlemek,

* Deprem sorunlarına ilişkin konularda kamu yetkililerine danışmanlık yapmak, gerekli görülen alanlarda politika ve stratejiler üreterek uygulamaya yardımcı olmak,

* Deprem tahminleriyle ilgili etik problemler içeren başvuruları değerlendirmek, bu çalışmalarda Avrupa Konseyi'nin "Depremin önceden tahminiyle ilgili etik kurallarını" esas alarak uygulamaya yol göstermektir.

Ulusal Deprem Konseyi'nin ilk oluşumu TÜBİTAK tarafından yapılacak çalışmalar sonucunda gerçekleştirilecektir. Bu çalışmalar kapsamında:

* Son yıllarda deprem konusunda çalışmalar yapmış olan üniversitelerden (İTÜ, ODTÜ, BÜ, Gazi Ü., İstanbul Ü., Ankara Ü., Hacettepe, Çukurova, Yıldız Teknik, Karadeniz Teknik, Dokuz Eylül vb.),

* Üniversitelere doğal bağlı kuruluşlardan (YÖK, TÜBİTAK, Türkiye Bilimler Akademisi),

* Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın deprem çalışmalarıyla doğrudan ilgili genel müdürlüklerinden (Afet İşleri, Yapı İşleri, Teknik Araştırma ve Uygulama),

* Depremle ilgili çalışma yapan kuruluşlardan (MTA, TPAO),

* İlgili meslek odalarından (İnşaat Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri, Jeofizik Mühendisleri), kendi kuruluşları dışından (orijinalinde buranın altı çizili MB) en çok onar kişi (4 yer bilimci, 4 inşaat mühendisi ve 2 diğer alanlardan) konsey üyesi adayı bildirmeleri istenecek, bu veriler değerlendirilerek Konsey oluşturulacaktır.

TÜBİTAK tarafından yapılacak ilk çağrı ile ilk kez toplanacak olan Konsey, TÜBİTAK Başkanı'nın başkanlığında yapacağı ilk toplantısında, Konsey Başkanı'nı ve Başkan Yardımcısı'nı seçecektir.

Uzmanlık alanları arasında öngörülen dağılım dengesi bozulmamak koşuluyla, Konsey'in yarısı üç yılda bir yenilenecek, ilk üç yıl sonunda Konsey'den ayrılacak üyeler ad çekimi ile belirlenecektir. Yeni katılacak üyeleri Konsey kendisi belirleyecek, Konsey'den ayrılmış üyeler, en az bir dönem ara verildikten sonra Konsey'de yeniden görevlendirilebilecektir.

Konsey yılda en az dört kere olmak üzere gerekli görüldüğü zamanlarda TÜBİTAK Başkanlık binasında toplanacak, gerekli durumlarda TÜBİTAK Başkanı da Konsey'i toplantıya çağırabilecektir.

Konsey kararlarını toplam üye sayısının en az üçte ikisinin (14 oy) oyu ile alacaktır.

Konsey çalışmaları için gerekli olan araştırma sonuçları, ilgili kişi ve kuruluşlarca Konsey'e verilecek, bunlar arasında gizli tutulması istenenler olması halinde, Konsey gizlilik isteğini özenle ve önemle yerine getirecektir.

Konsey'in sekreterya işleri TÜBİTAK tarafından yürütülecek, üyelerin yol ve diğer giderleri TÜBİTAK tarafından karşılanacaktır.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Bülent Ecevit- Başbakan

Not: Işıkara'ya "Ne yapsalar beni susturamayacaklar" dedirten gelişme bu belge olmasın?!

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır