kapat

27.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Öğretim üyelerine de 5 yıl daha istedi
Demirel yeni kurulan üniversitelerde öğretim üyesi açığı için çözüm önerdi: Bu üniversitelerde çalışmak isteyenlere 67 değil, 72 yaş sınırı uygulansın

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel dün 72 üniversitenin rektörlerini kabulünde ilginç bir mesaj verdi. Üniversitelerdeki öğretim üyesi açığına değinen Demirel, "Yeni kurulan Üniversitelerde öğretim üyesi temininde büyük müşkülat çekilmektedir. Bu üniversitelerde çalışmak isteyenlere 72 yaş sınırı uygulanmalıdır" dedi.

Yani Cumhurbaşkanı Demirel, halen 67 yaşında emekli olan öğretim üyeleri için de 5 yıl ek süre istedi. Kamu kesiminde 65 olan emeklilik yaş sınırı, 2547 sayılı YÖK Yasası gereği öğretim üyeleri için 67 olarak uygulanıyor.

72 üniversitenin rektörleri dün, Cumhurbaşkanı Demirel'in başkanlığında Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi. Demirel rektörlere hitaben yaptığı konuşmada, "Cumhuriyet, bir büyük transformasyonun adıdır. Çağdaş devletin adıdır. Hukuk sistemi bakımından, şeriat hukuku yerine, pozitif hukuku alan devletin adıdır. Ve din ile devleti ayırmış bir sistemdir. Yani, laik bir devletin adıdır" dedi.

HASTA ADAM AB ÜYESİ
Türkiye Cumhuriyeti'nin geçen 76 yılda büyük başarılar kazandığını belirten Cumhurbaşkanı," Kadının erkekle eşit şartlarda toplumun içinde yer almış olması uygarlığın temel şartlarından birisidir. Türkiye Cumhuriyeti, bunu başarmıştır. 'Hasta Adam' Türkiye, bugün AB üyeliğine namzettir. Sanayileşmiş 20 ülkenin yer aldığı G-20'lerden birisidir" diye konuştu. Demirel sözlerini şöyle noktaladı:

"Bugün Türkiye'deki problemlerin hemen hemen tümünün altında, gelmiş geçmiş hükümetlerin mazeretleri değil, nüfus artışı önemli yer tutuyor. Uygar bir toplum olarak, kendi kendimizi bir büyük çerçeve içinde disipline koyma zamanımız gelmiştir."

15 çözüm maddesi
CUMHURBAŞKANI Demirel, üniversitelerin sorunları ve çözüm önerilerini ise 15 madde halinde sıralayarak, çözüm konusunda herkesten destek istedi. Demirel'in, önerileri şöyle:

* Çağdaş üniversite, hür üniversite olmaya devam etmelidir. Türk üniversitesi hürdür ama bazı bazı bürokratik engeller vardır. Parlamentonun önüne bir reform tasarısı konulmalıdır.

* Bugün 65 bin olan üniversite kadrosunun en kısa zamanda 100 bine çıkarılması şarttır.

* Yatırım ve onarım ödenekleri kifayetsizdir.

* Yeni kaynaklar aramak ve bulmak lazımdır.

* Döner sermaye gelirlerine Hazine dokunmamalı.

* Yeni kurulan ve doğu bölgelerimizdeki üniversiteler, tasarrruf tedbirleri dışında tutulmalıdır.

* Üniversitelerin kamu kurum ve kuruluşlarına ait kullanılmayan tesislerden yararlanmaları lazımdır.

* Teknik üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitülerinin teknopark kurmaları konusundaki çalışmalar kolaylaştırılmalıdır. Bu amaçla yasa çıkarılmalıdır.

* Üniversitelerin, konservatuar, güzel sanatlar fakülteleri ve spor akademilerine sahip olmaları şarttır.

* Yurt ihtiyacı üniversiteler kadar önemli hale gelmiştir. Birtakım yanlış eller bu yurtların peşindedir. Çocuklarımızı başka tuzaklara düşmeye bırakmamalıyız.

* Üniversite hastanelerinin eksiklikleri giderilmeli.

*Meslek yüksekokulları, cazip hale getirilmelidir.

* Açık ve uzaktan öğretim imkanından, daha geniş şekilde yararlanılmalıdır.

* Yeni kurulan üniversitelere öğretim üyesi temininde, büyük müşkülat çekilmektedir. Bu üniversitelerde çalışmak isteyenlere 72 yaş sınırı uygulanmalıdır.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır