kapat

27.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yunanistan'la Başpiskopos krizi çözüldü
İÇİŞLERİ Bakanlığı'nın PKK ile bağlantı kurdukları gerekçesiyle Türkiye'ye giriş yasağı koyduğu 56 kişilik listede Yunan Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hristodoulos'un da yer alması Atina'yı karıştırdı.

Atina, Başpiskopos'a yasağın kaldırılması çağrısı yaptı. Dışişleri yetkilileri SABAH'a yasağın kalktığını bildirdi.

Yunanlı yetkililer, listedeki diğer 8 Yunanlı'nın PKK'ya yardım ettikleri için kara listeye girmesini yadırgamadıklarını ancak Hristodoulos'a da yasak gelmesine şaşırdıklarını bildirdi. Hristodoulos'un 2 yıl önce bu görevi üstlendiğinden bu yana ve öncesinde PKK ya da Öcalan'la ilgili hiçbir açıklama yapmadığına dikkati çeken Yunan yetkililer, Türk İçişleri'nin "Yanlışlık yapmış olabileceğini" kaydettiler.

YASAĞIN NEDENİ
Ancak daha sonra Hristodoulos'a PKK ile ilişkilerinden değil zaman zaman Türkiye aleyhinde yapmış olduğu sert açıklamalarından ötürü yasak konulduğu anlaşıldı. Hristodoulos, 1. Dünya Savaşı'nda gündeme gelen "İstanbul bir gün gelecek yine bizim olacak" şeklindeki unutulmuş sloganları hortlatmakla Yunan devletinin resmi politikasının dışına çıktı ve "Megalo ideacı" olarak suçlandı. Başpiskopos, hükümetin uyarılarından sonra bu tutumuna son verdi, depremde de Türkiye'ye en fazla yardım toplayan din adamı oldu.

UNUTULAN İSİM
Atina'da yadırganan bir nokta da Türkiye'de casusluktan yakalandıktan sonra Öcalan'a bütün gezilerinde eşlik eden Yunan gizli servis subayı Savvas Kalenderides'in listeye girmemesi oldu.

Yunan Dışişleri Sözcüsü Panagiotis Beglitis, kara liste kararının şiddetle kınanacağını açıklayarak şöyle konuştu: "Bu karar derhal geri alınmalıdır. Bu faaliyetler, iki ülke ilişkilerinin yepyeni bir döneme girmesi için çaba gösteren Türk ve Yunan halklarının arzusuna ters düşmektedir. Ayrıca Türkiye'nin üyesi olmak istediği Avrupa kurallarına da ters düşmekte ve Türkiye'nin Avrupa yolunu baltalamaktadır."

Yunan Dışişleri Bakanı Papandreu'nun da Dışişleri Bakanı İsmail Cem'le görüşmek istediği, ancak Cem'in Tunus gezisinde olması nedeniyle temas kurulamadığı bildirildi.

ANKARA: KALKTI
Atina'da bu gelişmeler olurken Ankara'da Dışişleri Bakanlığı, Hristodoulos'un giriş yasağının kaldırıldığını bildirdi. Üst düzey bir Dışişleri yetkilisi SABAH'a, "İçişleri Bakanlığı zaman zaman bu tür çalışmalar yapıyor. Başpiskopos'a da bu çerçevede tahdit getirilmiş. Ancak listenin 1999'da gözden geçirilmesiyle bu tahdit kaldırılmış. Halen Başpiskopos'un Türkiye'ye girişi üzerinde bir tahdit yok" dedi.

Stelyo BERBERAKİS


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır