kapat

27.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
7 katrilyonluk 3 dev ihale
Türkiye, Nisan ayından itibaren üç ay içinde, toplam 12 milyar dolar tutan 3 dev projeyi karara bağlayacak

Türkiye, önümüzdeki üç ay içinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin büyük önem verdiği toplam 7 katrilyon liralık (12 milyar dolar) 3 dev projeyi önümüzdeki üç ay içinde karara bağlayacak.

Dünyaca ünlü savunma sanayi şirketlerinin iştahını kabartan ve projeyi kaybeden firmalar için ülkelerinin devlet başkanı düzeyinde tepki göstermesine yol açan ihaleler, AWACS (Havadan Uyarı ve Kontrol Sistemi) alımı, saldırı helikopteri ve Tank üretimi olarak sıralanıyor.

1.5 milyar dolarlık Proje
Savunma Sanayii İcra Komitesi, ilk olarak Nisan ayı sonunda AWACS (Havadan Uyarı ve Kontrol Sistemi) uçaklarının alımı için karar verecek. 1.5 milyar dolarlık proje çerçevesinde Türkiye 7 adet Awacs almayı planlıyor. 1998 yılında açılan ihalede Amerikan Boeing ve Amerikan-İsrail ortaklığı Raytheon-IAI şirketleri çekişiyor. Boeing AWACS sistemini kendi yapımı Boeing 738-800 uçağı üzerine monte ederken, Raytheon bu iş için Avrupa konsorsiyumu Airbus yapımı A-310 uçağını kullanmayı öngörüyor. Türkiye'yi bölgesinin en önemli konvansiyonel hava gücü haline getirecek 7 AWACS uçağının 2004 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine alınması planlanıyor. AWACS uçakları halen ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İsrail gibi ülkelerin Hava Kuvvetleri'nde bulunuyor. Yunanistan da Türkiye'nin atağa geçmesinden sonra bu uçaklardan satın alabilmek için büyük bir çaba harcıyor.

FRANSA'YI KIZDIRAN İHALE
Eurocopter'in elenmesinden sonra Fransa'nın tepkisini çeken 145 adet saldırı helikopteri ihalesi 15 Haziran'da sonuçlandırılacak. Amerikan Bell Textron, İtalyan Agusta ve Rus-İsrail konsorsiyumu ihaleyi kapabilmek için kıyasıya mücadele ediyor.

Saldırı helikopteri ihalesi üç aşamada yapılacak ve toplam 145 helikopter üretilecek. İhaleler, 50, 50 ve 45 adetlik üç paket halinde gerçekleştirilecek. Yatırımlar nedeniyle ilk paketin 2 milyor dolar civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak ilk ihaleyi kazanan firmanın bakım ve idame açısından geri kalan 95 helikopter için yapılacak ihalelerde önemli bir üstünlük sağlayacağına dikkat çekiliyor.Bakanlık bugün spekülasyonlara son vermek için basın mensuplarına helikopter ihalesinin seyri ile ilgili olarak bir brifing verecek.

İlk 10'a giren Tank ihalesi
Dünya ihale sıramasında ilk 10'a giren, Alman hükümetinde fırtınalar estiren bin adet tank üretimi ihalesi de bu yıl sonuçlanacak. Helikopter ihalesinden elenen Fransa ile ABD ve Ukrayna'nın iştahını kabartan bu ihale çerçevesinde Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin 14 Temmuz'da karar vermesi öngörülüyor. Tank ihalesinde, Amerikan General Dynamics Land Systems-M1A2, Fransız GIAT-Leclerc, Alman Krauss-Maffei Wegman-Leopard 2A5 ve Ukraynanın Ukrspetsexport- T-84 tankları yarışıyorlar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır