kapat

27.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yüzer-gezer santraller geliyor
Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, artan enerji açığını kapatmak için Güneydoğu'ya gezer, tatil bölgelerine de yüzer elektrik santraller kurmayı planlıyor

ANKARA- Enerji Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer, giderek artan enerji ihtiyacına geçici çözüm bulmak amacıyla gezer ve yüzer santrallerin kurulacağını açıkladı. Buna göre, 1999 yılının son yarısında güneydoğuda denemesi yapılan sökülüp takılabilir enerji santrallerinin sayısı artırılacak.

Yaz aylarında tatil bölgelerinde artan ihtiyacı gidermek için de yüzer platformlar üzerinde elektrik enerjisi üreten santraller kiralanarak ulusal elektrik şebekesi takviye edilecek. Bu amaçla açılacak ihalenin şartnamesi önümüzdeki hafta TEAŞ Yönetim Kurulu'nun onayına getiriliyor.

Enerji açığı artıyor
Enerji Bakanı Ersümer, bu uygulamaya gerekçe olarak giderek artan enerji açığının kısa vadede kapatılması gereğini gösterdi. Ersümer "Hala bıçak sırtındayız. Bıçak da giderek keskinleşiyor" dedi.

Bakan, "Enerji açığına uzun süren soğuk hava dalgasının neden olduğunu söylemiştiniz. Havalar ısınınca rahatlama olmadı mı?" sorusuna da " Kış geçti, ısınma ihtiyacı azaldı. Ama talep hala artıyor. Özellikle sanayi kesiminde üretim artışıyla birlikte yeni talepler geliyor. Gerçi yağışlar sonucu barajlarda su birikmeye başladı, ancak doğal gaz açığı kapatılamıyor." cevabını verdi.

YATIRIM SIKINTISI
TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi de enerji kaynağı açığı ve yeni yatırımların yapılamamasını sıkıntının kaynağı olarak gösterdi. Selvi şunları söyledi: "1990-1996 arasında yatırım yapılmaması sonucu arz-talep dengesizliği doğdu. Yılda 3-4 Milyar dolar yeni enerji yatırımı yapmamız gerekiyor. Oysa buna yaklaşamıyoruz bile.

- Yüzer ve gezer santraller bu açığı kapatabilecek mi?

- Bunlar geçici çözümler. 2002 yılı sonundan itibaren Yap-İşlet ve Yap-İşlet-Devret tipi santraller devreye girmecek. O tarihe dek bu tip çözümlere başvurmak gerekiyor.

GEZER SANTRALLER
Antalya turizm bölgesindeki enerji açığı ise Isparta'da kurulacak 20 MW gücünde bir gezer santral ve Konya-Yeşilhisar enerji hattından sağlanacak takviye ile kapatılmaya çalışacak.

Gezer santraller, sökülüp takılması 5 ay kadar süren taşınabilir fabrikalar görünümünde. TEAŞ Genel Müdürü Selvi, gezer santrallerin Türkiye'de ilk kullanımına 1999'un ikinci yarısından itibaren başlandığını bildirdi.

1999'un Haziran-Eylül ayları arasında Van'a 20 MW, Silopi'ye 35 MW, Hakkari ve İdil'e de 10'ar MW gücünde olmak üzere gezer santraller kuruldu ve bunlarla sisteme yılda 500 milyon kilovatsaat enerji takviyesi sağlandı.

Selvi, bu yıl bu santrallerin toplam kapasitesini 1150 milyon kilovatsaate yükseltileceğini bildirdi ve ek olarak Siirt ve Mardin'de de 20'şer MW'lık gezer santraller kurulacağını açıkladı.

Yüzer platform üzerindeki santraller
Büyük yüzer platformlar üzerinde bir tür gemi-fabrika görünümünde olan yüzer santraller, kullanılacağı kıyıya çekiliyor ve demirleniyor. Fuel-oil, doğal gaz ya da motorinle çalışabilen santrallerde üretilen elektrik enerjisi, özel bir teknoloji kullanılarak karaya aktarılıyor. Halen Amerikan, İngiliz, İsveç ve Norveç gibi ülke şirketlerince üretimi yapılan santrallerin dünyadaki kullanımı giderek yaygınlaşıyor.

TEAŞ Yönetim Kurulu'nun onaylaması durumunda, ilk yüzer santraller yaz ortalarından itibaren kıyılarımızda elektrik üretmeye başlayabilecek. İhaleyi kazanan şirket, ulusal şirkete verdiği elektrik kadar para alacak.

Ersümer ve Selvi'nin verdiği bilgilere göre, ilk aşamada üç ana noktada yüzer santral kurulması planlanıyor.

Bunlardan biri İzmir, biri Muğla, biri de Mersin kıyılarında kurulacak.

Murat YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır