kapat

14.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Beş yıldızlı hac konforu
4.600 dolarlık tarifeyle hacca gidenler 5 yıldızlı otel keyfi sürerken 1.800 dolara hacca giden garibanlar adeta zorluğa dayanma güçlerini ölçüyor

MEKKE- Hac sabır işidir. Ancak parası olanın göstermesi gereken sabırla, olmayanın göstermesi gereken sabır farklı. Hac tarifesine göre 4.600 dolar verenler beş yıldızlı otellerde krallar gibi ağırlanıyorlar. 1.800 dolarlık tarifeye girenler ise koğuş gibi odalarda yer yataklarında kalıyor.

4.600 DOLARLIK TARİFE: Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez ile ANAP Siirt Milletvekili Nizamettin Sevgili ve işadamı Muharrem Eskiyapan gibi tanınmış kimselerin kaldığı Umm Alqura otelinde hiç bir eksik yok. Klimalı lüks minibüsler ile Kabe'ye ve şehir turuna çıkılabiliyor. Lobi terasından Mekke'yi kuş bakışı gören bu beş yıldızlı otellerde çok zengin bir kahvaltı sunuluyor. 24 saat doktorunuz emrinizde. Gömme banyo ve alafranga tuvalet pırıl pırıl. Çarşaf ve havlular her gün değişiyor. Kat hizmetleri sürekli. 60 ekran televizyon ve özel telefonunuz ile büyük bir rahatlık içindesiniz.

3.000 DOLARLIK TARİFE: Bu tarifeyi seçenlerin çoğu emekli memurlardan ve esnaflardan oluşuyor. Beş yıldızlı otellerdeki kadar lüks değilse de iki kişilik odalarda kalıyorlar. Odalarında televizyon ve telefon var. Her odanın tuvalet ve banyosu var. Biraz şehir dışında ancak özel otobüsleri var. Günün belli saatlerinde doktor geliyor. Odalar her gün temizleniyor, çarşaf ve havlular değişiyor. Kat görevlileri de 24 saat servis veriyor. Yemek de veriliyor.

1.800 DOLARLIK TARİFE: Bu tarife garibanlar için. Kahvaltı ve yemek yok. Hacı adayları domates, salatalık, peynir, ekmekle idare ediyor. Odalar koğuş niteliğinde, bazılarında 5, bazılarında 9 kişi bir odada yer yataklarında kalıyor. Odalarda tuvalet ve banyo yok. Çamaşırlarını kendileri yıkıyor. İki apartman dairesine bir banyo ile tuvalet düşüyor. 10 katlı bu binalarda sadece tek telefon bulunuyor. Yatak çarşafı ve havlular değişmiyor, misafirler kendileri yıkıyor, ütülüyor. Doktor kontrolu için sağlık birimlerine gitmeleri gerekiyor. Ulaşımları ring yapan otobüslerle sağlanıyor ve otobüsler ana baba günü gibi tıklım tıklım.

Hacı adayları Arafat'ta
ARAFAT Vakfesi yaklaşırken hacı adaylarını heyecan sardı. Bugün ihrama girecek olan hacı adayları ikindi namazını müteakiben Arafat'a çıkmaya başlayacaklar. Hacı adayları Suudi Arabistan'ın sağladığı ve parası ödenen otobüslerle kafileler halinde Arafat'a taşınacaklar. Taşınma işlemi, Arife günü sabah namazı öncesine kadar yaklaşık 14 saat içerisinde tamamlanacak. Arafat'a varışın ardından hacı adayları geceyi tekbir, telbiye, tehlil ve dualar okuyarak geçirecekler. Öğle ve ikindi namazını Cem'i Takdim eden hacı adayları vakfeye duracaklar. Hacı olmayı beklerken tırmanan heyecan gerginliği de artırdı. Önceki gece Kabe'de tavaf eden 30 İranlı gösteri yaptı. Grup İsrail aleyhine sloganlar attılar.

Suudi Arabistan kuduzu çözmüş
TÜRKİYE sokak köpeklerinin bolluğu sayesinde ortaçağ hastalığı kuduzla boğuşurken Suudi Arabistan bu hastalığa doğal bir çözüm bulmuş. İstanbul, Ankara gibi metropollerin sokaklarında sürüler halinde başıboş köpekler cirit atarken Suudi Arabistan'da köpek görmek mümkün değil. Bu ülkede mekruh olması ve abdest bozması nedeniyle ne köpek seviliyor ne de besleniyor. Doğal olarak da ortalıkta tek bir köpek yok. Kediler ise sadece evlerde var.

Taki DOĞAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır