kapat

14.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim tartışması
Telsim'in "Borçlarını ödeyemediği" gerekçesiyle satılacağı haberi Doğan Grubu ile Uzan Grubu arasında sert tartışmalara yol açtı

TELSİM'İN "borçlarını ödeyemediği" gerekçesiyle satılacağı yolundaki bir haber, Doğan Grubu ile Uzan Grubu arasında sert tartışmalara yol açıyor. Doğan Grubu'na ait Hürriyet gazetesinde yer alan haber üzerine Uzan Grubu'na ait Telsim'in 5 trilyon liralık tazminat davası açması, ardından yine aynı gruba ait Star Gazetesi'nde Doğan grubuna ağır bir dille cevap verilmesi tansiyonun yükseleceğini gösteriyor.

9 milyon aboneyi aşan Türkiye cep telefonu pazarının lideri halen Turkcell. Turkcell'in abone sayısı 6 milyonu aşıyor. Telsim'in ise 2.5 milyonu aşkın abonesi bulunuyor. Büyük talep nedeniyle iki şirket programlanandan hızlı yatırım yapmak zorunda kaldılar. Turkcell, tüm altyapısını İsveçli Ericsson şirketiyle gerçekleştiriyor. Telsim'in tercihi ise Amerikan Motorola firması.

TARTIŞMA NASIL TETİKLENDİ?
Tartışmanın tetiğini her ne kadar 12 Mart tarihli Hürriyet'in birinci sayfasındaki "Telsim satılıyor" başlıklı haberin çektiği sanılsa da, iki grubun arasını açan olayın arkasında Petrol Ofisi ihalesiyle önümüzdeki günlerdeki GSM ihaleleri var.

3 Mart'taki Petrol Ofisi ihalesini İş Bankası-Doğan Holding konsorsiyumu kazanmıştı. İhalede Petrol Ofisi'nin yüzde 51'i 1 milyar 260 milyon dolara satılmıştı. Böylece Petrol Ofisi'nin bir hissesinin değeri 71 bin lira olarak belirlenmişti. İhale öncesinde hisseler 130 bin liradan kapanmıştı.

İhalenin ertesi günü Star gazetesinde yer alan haber ve yorumlarda Petrol Ofisi'nin gerçek değerinin altında satıldığı iddia edilerek "Borsada tümüne 4.5 milyar dolar değer biçilen şirketin yüzde 51'inin 1 milyar 260 milyon dolara satıldığı, böylece devletin yaklaşık 1 milyar dolar zarara uğratıldığı" vurgulanmıştı.

Oysa, aynı günlerde konunun uzmanları aradaki fiyat farkını "Petrol Ofisi'nin sadece yüzde 7 hissesi borsada işlem görüyor. Piyasada dolaşan hisse senedi sayısı çok az. Hızlı yükseliş sırasında arz-talep dengesi bozulduğu için Petrol Ofisi'nin borsadaki değeri gerçek değerinin çok üzerine çıktı" diye yorumluyorlardı.

HÜRRİYET: TELSİM SATILIYOR
İş Bankası'ndan daha çok Doğan Grubu'na yüklenilen Petrol Ofisi polemiği sürerken, Doğan Grubu'na ait Hürriyet Gazetesi'nin 12 Mart tarihli sayısında birinci sayfasından "Telsim satılıyor" başlıklı bir haber verildi.

Haberde, Telsim'in altyapı yatırımları nedeniyle Motorola'ya 800 milyon dolar borcu bulunduğu, Motorola'nın bu borca karşılık Telsim'in yarı hissesini rehin olarak aldığı anlatılıyordu. Hürriyet, Telsim'e tanınan vadenin dolması nedeniyle Motorola'nın hisse satışı için ünlü bir danışmanlık şirketine mandate (satış yetkisi) verdiğini kaydediyordu. Haberde Avrupa'nın önde gelen bir telekom şirketinin 2 milyar dolar teklif ettiği, ancak Uzan Grubu'nun fiyatı yeterli bulmadığı yer alıyordu. Hürriyet, iki büyük Türk grubunun da Telsim hisseleriyle ilgilendiğini yazıyordu. Haberde, Uzanlar'ın önümüzdeki günlerde ihalesi yapılacak iki GSM şebekesinin piyasaya girmesinden sonraki olası değer düşüşleri nedeniyle Telsim'i hemen satmak istediği öne sürülüyordu.

UZANLAR SERT TEPKİ GÖSTERDİ
Uzan Grubu Hürriyet'teki habere çok sert bir tepki gösterdi. Telsim, Hürriyet aleyhine 5 trilyon liralık tazminat davası açtı. 13 Mart tarihli Star Gazetesi'nde yer alan bir haberde ise Doğan Grubu çok sert bir dille suçlandı. Star, Hürriyet'te yer alan haberin, Doğan Grubu'nun GSM ihalelerine girecek olması nedeniyle yayınlandığını önü sürdü. Haberde, Telsim'in Motorola'ya ödenmemiş hiçbir borcunun olmadığı kaydedildi.

PİYASALAR: EVET, SATILIYOR...
Uzan Grubu'nun Telsim haberine gösterdiği büyük tepkiye rağmen, bu olay uluslararası yatırım bankacılığı çevrelerinde aylardır konuşuluyordu. Telsim hisseleri için mandate alan yatırım bankasının Amerikan Merrill Lynch olduğu ileri sürülüyor, Ameriken kökenli Motorola'nın yetkiyi Amerikan bankasına vermesi doğal bulunuyordu.

Hürriyet'in haberinde ismi verilmeyen telekom şirketinin ise Alman Deutsche Telekom olduğu ileri sürülüyordu. Bu teklifle ilgili olarak da "İngiliz Vodafone AirTouch, Alman Mannesmann'ı satın alarak Almanya piyasasından rekabeti artırdı. Deutsche Telekom bu nedenle Türkiye gibi hızlı gelişen pazarlara girmek istiyor" yorumları yapılıyordu. Ayrıca Uzan Grubu'nun Telsim hisselerini Türk gruplara satmak istemediğini ve sözleşmelere "Türk'e satmam" şartını koyduğu belirtiliyordu. Ancak bunlar doğrulanamıyordu.

SEBEP GSM İHALESİ Mİ?
Uzan Grubu ile Doğan Grubu arasındaki sürtüşmenin önümüzdeki aylarda yapılacak GSM ihalelerine kadar sürmesi bekleniyor. Bilindiği gibi şimdiye kadar GSM ihalelerine gireceğini açıklayan üç önemli konsorsiyum var. Bunlardan ilki Sabancı, Doğan, Doğuş, İspanyol Telefonica konsorsiyumu. Diğer konsorsiyum ise İş Bankası ile Telecom İtalia Mobile'den oluşuyor. Üçüncü konsorsiyumda yerli girişimci Koç Grubu. Koç Grubu'nun yabancı partneri ise Amerikan devi SBC.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır