kapat

14.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Garanti'den amaca özel şube
Türkiye'yi 80 mikro bölgeye, müşterileri de 5 segmente ayıran Garanti, 96 yeni şube açıyor. Banka yakında yenilenecek logosuyla "müşteriye özel banka" uygulamasına geçecek

Garanti Bankası, adını "nokta projesi" koyduğu yeni bir uygulamaya geçiyor. Yaklaşık iki yıldır Türkiye'yi cadde cadde gezen banka, ülkeyi 80 mikro pazara böldü. Müşterileri de 5 kategoriye ayıran Garanti, banka her tip müşteriye özel şube yapılanmasına geçiyor. Şube sayısının 233'ten 329'a çıkarılacağını belirten Garanti Bankası Genel Müdürü Akın Öngör, aynı zamanda bankanın logosunun da değiştirileceğini söyledi.

Bankanın sağladığı 400 milyon euroluk sendikasyon kredisi anlaşmasını imzalamak üzere bulunduğu Paris'te geçen Cuma günü gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenleyen Öngör, bankanın enflasyonsuz Türkiye için 6 yıldır çalıştığını, son değişimin de bunun bir parçası olacağını ifade etti. Erişimi ve teknolojisi yüksek olan bankaların ayakta kalacağını söyleyen Öngör, bankanın yaşadığı değişimi şöyle aktardı:

"Garanti Bankası şube yapısında bir değişimi başlatıyor. Yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığımız bu uygulama çerçevesinde müşterileri 5 segmente ayırdık:

"Kurumsal müşteriler, ticari müşteriler, küçük işletmeler, bireysel müşteriler, orta gelir grubuna dahil müşteriler. İki yıldır bunlara yönelik şube hazırlığını sürdürdük. Değişik tip şubeler, değişik miktarda personel, farklı büyüklüklere sahip şubeler olacak. Bazılarında 6 personel, bazılarında 15 personel, ya da daha fazla olacak. Toplam 233 şubeden, 329'a çıkacağız. Ancak 5400 civarındaki personel sayımız artmayacak.

Aynı zamanda Türkiye'yi 80 mikro pazara böldük. Son iki yıldır Türkiye'yi cadde cadde, sokak sokak gezdik. Bu müşteri segmentleri nerelerde var. Bunlara göre şubeleri yerleştirdik."

LOGO DEĞİŞİYOR
Aynı zamanda bir de yeni logo hazırladıklarını ifade eden Öngör sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yonca kalıyor ama biraz değişecek. Tasarımcımız Alan Perception, şu andaki logomuzu çok yerleşik, kabul görmüş bulduğunu, ancak 2000'li yıllara çok daha dinamik, hareketli giren bankanın, bu değişimi logosuna da yansıtması gerektiğini belirtti. Garanti'nin yeni logosu da işte bu anlayışla hazırlandı."

Garanti Bankası'nın işlemlerinin yüzde 50.3'ünün internet, ATM veya Alo Garanti'den yapıldığını belirten Öngör, hedeflerinin bu oranı 2001 sonunda yüzde 70'e çıkartmak olduğunu söyledi. Öngör, böylece maliyetlerin de aşağıya çekildiğini belirtti.

Kredi talebİ artIyor
TÜRKİYE'de banka kredilerinin milli gelirin yüzde 28'inden az olduğunu belirten Akın Öngör, bu oranın gelişmiş ekonomilerde 2-3 katına kadar çıktığını belirtti. Bu rakamın Türkiye'deki kredi kullanımının ne kadar az olduğuna işaret ettiğini söyleyen Öngör, sözlerini şöyle sürdürdü: "Enflasyon ve faizlerin gerilemesiyle kredi kullanımı artacak. Bu şimdiden başladı. Örneğin, bizim en son kredi komitesine giren dosya sayısı, öncekilere göre üç kat fazlaydı. Kredi talebi hızlı artıyor, daha da artacak."

Enflasyonun hızlı düştüğü ülkelerde daha çok bireyler ve küçük işletmelerin kredi kullanımına yöneldiklerini vurgulayan Öngör, "böyle dönemlerden en çok, teknolojik altyapısı ve erişim ağı güçlü olan bankalar yararlanacaklar" diye konuştu.

MUNZAM DÜŞECEK
Enflasyonun düştüğü ülkelerde munzam ve disponibilite oranlarının da düştüğüne işaret eden Öngör, "Bu nedenle bizim de beklentimiz hemen ilk adımda munzam ve disponibilite oranlarının azaltılacağı yönünde. Bu oranlar düştükçe verdiğimiz krediler daha da ucuzlayacak" dedi.

Nadin TAŞCIOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır