kapat

14.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Fatura herkese çıkacak'
İstikrar programının sahibinin olmadığı eleştirilerine karşılık Devlet Bakanı Toskay, "Siyasetçisiyle, bürokratıyla, vatandaşıyla herkes programın arkasındadır" dedi

Ekonomik hedeflerin revize edilmesini gerektirecek bir durum olmadığını savunan Devlet Bakanı Tunca Toskay, programın sahibi olmadığına ilişkin eleştiriler üzerine "Her akşam TV'lerden şov yapılmasını kimse bizden beklemesin" dedi. İstikrar programının başarısı için siyasetçide kararlılık, bürokraside şeffaflık, vatandaşta sabır faktörünün ön plana çıkacağını ifade eden Toskay, sorularımızı yanıtladı:

* Enflasyon rakamları hayalkırıklığı yarattı...

Bu rakamların ümitsizlik verici olduğu görüşlerine katılmıyorum. Enflasyon hedefini tutturacağız. Yaz aylarında enflasyonda ciddi gerilemeler görülecek hatta eksi enflasyon yaşanacaktır.

* İlk iki ayda neredeyse yıllık hedefin yarısına gelindi...

Trend aşağıya doğrudur. Çekirdek enflasyon kabul edilen imalat sanayiindeki fiyat artışları Şubat ayında yüzde 3'e inmiştir.

* Hedeflerin revize edilmesi gerekecek mi?

Türkiye yüksek bir enflasyondan geliyor. Enflasyonu indirme kararlılığı, iç ve dış destek önemli. Şu anda bunu gerektirecek bir durum yok.

* Programın geleceği nelere bağlı?

3 önemli noktaya, siyasetçi için kararlılık, ekonomi yönetimi için şeffaflık, vatandaş için sabır.

* Programın sahibi olmadığı yönündeki eleştiriler için ne diyorsunuz?

Öyle şey olmaz. Bir zamanlar, "bu işin kefili benim" gibi işler yapıldı, sonucunun ne olduğu görüldü. Her akşam TV'lerden şov yapılmasını kimse bizden beklemesin. Sorumluluğu ve faturası bize ait. Siyasetçisiyle, bürokratıyla, vatandaşıyla herkes bu programın arkasında.

* İthalatın avantajlı hale gelmesi ihracat üzerinde caydırıcı etki yapmaz mı?

Türk ihracatçısı, kriz dönemlerine rağmen dış pazarlarda tutunmayı başardı. Bundan sonra kolay kolay bırakmaz. Enflasyon indikçe, ekonomideki etkileri daha iyi anlaşılacak.

* Programın geniş toplum kitlelerine etkileri ortaya çıktıkça, destek azalırsa ne yapacaksınız?

Programın, herkese bir faturası olacak. İhracatçısı, memuru, çiftçisi, işçisi fedakarlık yapıyor. Ancak programın başarısı konusunda genel bir uzlaşma var. Sıkıntılar olabilir. Hedeflere uygun sonuçlar alındıkça hava değişecektir.

* Özelleştirmede MHP kanadından kaynaklanan gecikmeler olduğu eleştirileri yoğun...

GSM biraz daha hızlı olabilirdi. Ancak bu ihale düzgün olacak. Kötümser olmayı gerektirecek bir durum yok. Özelleştirme, hedeflere ulaşılabilmesi için çok önemli.

* Faizlerin seyrini nasıl yorumluyorsunuz?

Faizlerin bugünkü seyri normal. Aslında beklediğimizden hızlı bir iniş oldu. Yüzde 35-40 seviyesine Haziran ayında geleceğimizi düşünüyorduk. Gelişmeler, Hazine'nin faiz yükünü azaltması bakımından çok olumlu.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır