kapat

14.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Fiat-General Motors ortaklığı
Tofaş'ın ortağı Fiat, Amerikan otomotiv devi General Motors ile karşılıklı hisse değişimine gitti

İtalyan Fiat grubu ile Amerikan General Motors (GM) şirketi, dün Milano kentinde ortaklık anlaşması imzaladı. Fiat'ın onursal başkanı Gianni Agnelli'nin 79. yaşgününe denk gelen anlaşmanın tam metninin akşam TSİ 18.30'da yapılacak olan basın toplantısında açıklanacak.

Basında yer alan bilgilerde, anlaşmayla GM'nin, Fiat Oto'nun yüzde 20'sine (yaklaşık 2.4 milyar dolar), Fiat'ın ise GM'nin yüzde 5'ine (yaklaşık 2.4 milyar dolar) sahip olacağı belirtildi. Anlaşmanın herhangi bir peşin ödemeye dayanmadığı açıklanırken, Fiat'ın, Amerikan grubu General Motors'un en büyük hissedarı durumuna geldiği bildirildi. Opel'in yüzde 100 sahibi olan GM ile anlaşan Fiat'ın bu sayede Opel ile ortak motor üretebileceği ileri sürülürken, Fiat'ın borsadaki hisselerinin de değer kazanacağı kaydedildi.

Bu yıl kuruluşunun 100. yıldönümünü kutlayan Fiat Oto, 1998 yılı rakamlarına göre, tüm dünyada toplam 2.5 milyon otomobil sattı. Şirketin 1999 yılı cirosu ise 24.1 milyar euroya ulaştı. Fiat bilindiği gibi uzun bir süreden beri stratejik bir ortaklık peşindeydi. Fiat ve GM arasında görüşmelerin uzun süredir var olduğu biliniyor ancak geçen hafta hisse senedi değiş tokuşu yöntemiyle bir ortaklığa gidilme önerisi görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını sağladı.

TOFAŞ'A ETKİSİ
GM-Fiat evliliğinin yaratacağı sinerjinin Tofaş'a da yansıyacağı yorumları yapılıyor. En son 1999 yılını da yatırımları nedeniyle zararla kapatan Tofaş'ın GM'in pazarlama stratejilerinden faydalanması durumunda evlilikten olumlu etkileneceği belirtiliyor. Koç Grubu'ndan bir yetkili bu durumun uzun vadede Tofaş'ın geleceği açısından oldukça olumlu bir gelişme olacağı yorumunda bulundu.

GM devleşti
-Dünyanın en büyük otomobil üreticisi

-Ürettiği araçları 170 ülkeye ihraç ediyor.

-1998 yılında 8 milyonun üzerinde araç üretti.

-1998 cirosu 140 milyar dolar.

-Dünya çapında 600.000 işçi çalıştırıyor.

-Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Oldsmobile, Pontiac, Saturn, Opel Vauxhall, Holden, Saab, Isuzu ve Suzuki GM'in bünyesinde.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır