kapat

14.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Belediyelere harçlık
Borçlu belediyelere bayram müjdesi. Demirel'in devreye girmesiyle Maliye Bakanlığı belediyelerden yapılan kesintileri 1 ay için durdurdu

Borç batağındaki belediyelere bayram müjdesi geldi. Aşırı istihdam ve nakit sıkışıklığı içindeki belediyelerin, bayram öncesi personeline maaş ödeme sorunu ile karşı karşıya kalmaları üzerine Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel devreye girdi. Maliye Bakanı Sümer Oral'la görüşen Demirel, mali yapısı sorunlu belediyeler için en azından bayram dönemini kapsayan çözüm bulunmasını istedi.

Maliye Bakanı Oral, Cumhurbaşkanı'nın talimatı üzerine, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi ve Bütçe Genel Müdürü Durmuş Öztek'le bir seri görüşme yaptı. Geliştirilen geçici formüle göre, belediyelerin vergi, SSK primi ve dış kredi borçlarına mahsuben İller Bankası paylarından yapılan kesinti bu ay için durduruldu. Kesinti miktarı, belediyelerin personel ödemelerinde kullanılacak. Ancak Nisan ayından itibaren kesinti devam edecek.

Borç dağ gibi
Devletin, birikmiş vergi alacağı tutarının 4 katrilyon lirayı geçtiğini, bunun 2 katrilyon lirayı aşkın kısmının kamu kesiminde yoğunlaştığını belirten Maliye yetkilileri, şu bilgiyi verdiler:

"Her geçen gün bir belde belediye haline getiriliyor. Finansman boyutu aynı ölçüde düşünülmüyor. Belediyelerin, ödeyemedikleri vergi ve sigorta primi borçları 1 milyar doları buluyor. Buna bir de Hazine garantili dış krediler eklendiğinde maliyet 3 milyar dolara kadar çıkıyor. Norm kadro uygulaması yapılmadığı için, genellikle siyasi nedenlerle belediyelerdeki kadrolar şişiriliyor. Ağır toplu sözleşme baskısı, mali bünyeleri giderek zayıflatıyor. Belediye yönetimleri seçim kaygıları ile yerel gelirleri toplamakta aktif davranamıyor. Çevre Temizlik Vergisi başta olmak üzere temel gelirler aksadığı gibi, (kullanan öder) prensibine göre yeni gelir kaynakları yaratılamıyor. Yerel yönetimler reformuna acil ihtiyaç var. Bugün bulunan sadece geçici bir çözüm. Kökten çözüm için yeni yasal düzenleme kaçınılmaz."

Okan MÜDERRİSOĞLU

EN BORÇLU BELEDİYELER
BelediyeBorç Miktarı
Küçükçekmece (İstanbul)5.0 trilyon lira
Yenimahalle (Ankara)3.7 trilyon lira
Bahçelievler (İstanbul)3.0 trilyon lira
Trabzon (Merkez)2.8 trilyon lira
Fatih (İstanbul)2.5 trilyon lira
Çankaya (Ankara)2.4 trilyon lira
Eminönü (İstanbul)2.3 trilyon lira
Zeytinburnu (İstanbul)2.2 trilyon lira
Şişli (İstanbul)2.1 trilyon lira
Altındağ (Ankara)2.0 trilyon lira
Yüreğir (Adana)1.9 trilyon lira
Vergi gelirlerinden
1999 yılı belediyeler payı: 1 katrilyon 224 trilyon lira
Büyükşehir Belediyeleri: 512 trilyon lira
* 1999 verileri


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır