Gelirler Genel Müdürlüğü, Türkiye'de de giderek yaygınlaşmaya başlayan sanal alışverişi vergi yönünden yakın takibe aldı.
İnternet üzerinden ticaretin bütün dünyada hızla gelişme kaydetmesi sanal alışverişin vergisel boyutunu da ön plana çıkardı.
Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü de konuyla ilgili bütün gelişmeleri yakından izlemeye başladı. Bu konuyla ilgili bir Daire Başkanı görevlendirilirken, internet üzerinden ticaret konusunda Paris'te yapılan çeşitli toplantılara da iştirak edildi. Gelirler Genel Müdürlüğü'nden bir üst düzey yetkili, tüm dünyada hızla yayılan sanal alışverişin Türkiye'de de İnternet kullanımının yaygınlaşmasına paralel cazip hale geldiğine dikkat çekerek, şu açıklamada bulundu:
'Türkiye de, diğer ülkeler gibi sanal alışveriş konusunu yakından takip ediyor ve gelişmeleri değerlendiriyor. Paris'te yapılan toplantılarda da konu bütün yönleriyle değerlendirildi. Dünyada şu anki eğilim (Önce bu alışverişin boyutunu tam olarak görelim. Ona göre yeni kurallar koyalım) yönünde.'
İnternet üzerinden yapılan alışverişin üretici ve tüketici arasında direkt iletişim sağladığı, stok maliyetleri azalttığı, tüketiciye en yeni teknoloji ve en ucuz mala ulaşma imkanı tanıdığı belirtildi. Ayrıca üreticilerin de çok daha büyük bir topluluğa etkin ve hızlı bir şekilde ulaşabildiği vurgulandı.
Araştırmada, Türkiye için ilk aşamada alınabilecek en etkili önlemin Maliye Bakanlığı'nın İnternet sayfa isimlerini veren ODTÜ ile işbirliğine gitmesi olacağı da savunuldu. Web sayfası tahsisinde mükellefiyet belgesi ve vergi numarası istenilmesinin takibi kolaylaştıracağı vurgulandı.