kapat

14.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
E-ticaret'e Maliye gözetimi
Maliye sanal alışverişi gözlem altına aldı. İnternet sayfası hazırlayandan vergi numarası istenmesi gündemde

Gelirler Genel Müdürlüğü, Türkiye'de de giderek yaygınlaşmaya başlayan sanal alışverişi vergi yönünden yakın takibe aldı.

İnternet üzerinden ticaretin bütün dünyada hızla gelişme kaydetmesi sanal alışverişin vergisel boyutunu da ön plana çıkardı.

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü de konuyla ilgili bütün gelişmeleri yakından izlemeye başladı. Bu konuyla ilgili bir Daire Başkanı görevlendirilirken, internet üzerinden ticaret konusunda Paris'te yapılan çeşitli toplantılara da iştirak edildi. Gelirler Genel Müdürlüğü'nden bir üst düzey yetkili, tüm dünyada hızla yayılan sanal alışverişin Türkiye'de de İnternet kullanımının yaygınlaşmasına paralel cazip hale geldiğine dikkat çekerek, şu açıklamada bulundu:

'Türkiye de, diğer ülkeler gibi sanal alışveriş konusunu yakından takip ediyor ve gelişmeleri değerlendiriyor. Paris'te yapılan toplantılarda da konu bütün yönleriyle değerlendirildi. Dünyada şu anki eğilim (Önce bu alışverişin boyutunu tam olarak görelim. Ona göre yeni kurallar koyalım) yönünde.'

İnternet üzerinden yapılan alışverişin üretici ve tüketici arasında direkt iletişim sağladığı, stok maliyetleri azalttığı, tüketiciye en yeni teknoloji ve en ucuz mala ulaşma imkanı tanıdığı belirtildi. Ayrıca üreticilerin de çok daha büyük bir topluluğa etkin ve hızlı bir şekilde ulaşabildiği vurgulandı.

Araştırmada, Türkiye için ilk aşamada alınabilecek en etkili önlemin Maliye Bakanlığı'nın İnternet sayfa isimlerini veren ODTÜ ile işbirliğine gitmesi olacağı da savunuldu. Web sayfası tahsisinde mükellefiyet belgesi ve vergi numarası istenilmesinin takibi kolaylaştıracağı vurgulandı.

İnternette kredi kartı için güvenlik önlemi
İNTERNET üzerinden yapılan alışverişlerde kredi kartı bilgilerinin, şifre kırıcılar (hacker'lar) tarafından çalınması sorununa karşı önlemler geliştiriliyor. Uzmanlar, tedbir alınmaması halinde, tüketicilerin güveni azalacağından, e-ticaret ve Internet üzerinden alışverişlerde kredi kartları kullanımını caydırabileceğine dikkat çekiyorlar. Netscape ve Microsoft gibi birçok Internet tarayıcı yazılımı sistemine, kredi kartı numarasını elde etmeyi, çalmayı zorlaştırıcı unsurlar ekleniyor. Uzmanlar, Internet üzerinden alışverişlerinde kredi kartları bilgilerini girecek olan müşterilerin, tarayıcı penceresinin altındaki kapalı kilit sembolü gibi güvenlik işaretlerine bakmalarını öneriyorlar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır