kapat

14.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Avrupa'da yükselen değer 'Jön Türk'ler
Teknolojiyi yakından takip eden, internetten çıkmayan, dur durak bilmeden çalışan yeni neslin Avrupa'daki adı belli oldu: Jön Türkler

İngiltere'nin ciddi ekonomi gazetesi Financial Times'da yer alan haber analizde, günümüzde yeni nesil ile eskisi arasında derin bir uçurum oluştuğu ve 20'li yaş grubunun yeniliğin simgesi, öncüsü olarak kabul edilerek Jön Türk diye anlandırıldığı belirtildi.

Jön Türkler, ekip çalışmasını seven, hayata iyimser bakan ve haftada 100 saatini çalışmaya veren bir nesil. Avuç içi bilgisayarlarını, en son teknolojik özelliklere sahip cep telefonlarını yanlarından ayırmıyorlar. Evlerinde DVD'ler var ve işlerini kolaylaştıracak son ürünleri çok iyi takip ederek hemen edinmeye çalışıyorlar. Jön Türkler'in en önemli rehberi ise İnternet. Ellerindeki avuç içi bilgisayar ya da elektronik ajandaları (databank) sayesinde istedikleri an İnternet'e bağlanıp dünyaya ulaşıyorlar.

40-50 yaş grubu ise bireysel çalışmayı seviyor. Haftada 40 saatini işe ayırıyor ve her şeye şüpheyle bakıyor. İnternet'in bir sabun köpüğünden ibaret olduğunu ve yakında unutulacağını düşünüyorlar.

NEREDEN NEREYE
Financial Times'ın yorumuna göre, Jön Türkler'in yükselmesindeki etkenlerden biri genç uzmanlar için gittikçe artan ihtiyaç. Ancak en güçlü etken İnternet. İnternet'te kurdukları işler sayesinde 20'li yaşlarında dolar milyoneri olan bu gençler, trendleri değiştirdi.

Jön Türklük nedir?
19. yüzyılın üçüncü çeyreğinde, İkinci Abdülhamit'in 1. Meşrutiyet'e son vermesinden sonra sultana muhalefet eden genç Osmanlı aydınları bir çıkış yolu aramaktadır. Çoğu Fransızca bilen, pozitivist fikir akımlarından ve Batı kültüründen etkilenen bu aydınların gözü Avrupa'dadır.

Bir yolunu bulup Fransa'ya giderler. Onlara Jön Türk (Genç Türk) adı verilir.

Abdülhamit'e karşı entellektüel bir muhalefet oluştururlar. Örneğin 1895 yılında, Jön Türk Paris Şubesi'nin başkanı olan Ahmet Rıza, "Meşveret" adlı muhalif bir gazete çıkarır. İlk Jön Türk kongresi 1902'de yine Paris'te toplanır.

1908 yılında ilan edilecek 2. Meşruiyet'in fikri hazırlığı Jön Türkler tarafından yapılacaktır. Jön Türkler 1904'ten itibaren Osmanlı ordusunun subayları saflarına davet eder.

Jön Türk (ya da Jöntürk) kelimesi zamanla hem Batı popüler kültürüne, hem de siyaset bilimi terimleri arasına girer.

Ülkesindeki düzene karşı, başka bir ülkeye giderek muhalefet yapan aydınlara Jöntürk adı verilir.

DIŞ HABERLER


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır