kapat

14.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İspanya'da kaybeden gitti
Solu bir çatı altında toplayıp iktidar olmayı hesaplayan Sosyalist lider, Başbakan Aznar karşısında hezimete uğrayınca istifasını verip çekildi

İspanya'da pazar günü yapılan genel seçimlerde Başbakan Jose Maria Aznar'ın merkez sağ partisi beklenenin üzerinde bir çıkış yaptı.

Yüzde 44.5'lik oy oranıyla seçimden birinci parti olarak çıkan Popüler parti, Meclis'te 183 sandalye elde ederken, Sosyalistler hüsrana uğradı. Meclis'teki sandalye sayısını 141'den 125'e düşüren ve yüzde 34 oy alan Sosyalist Parti'nin lideri, daha oy sayımı bitmeden, yenildiğini anlayınca parti liderliğinden çekildiğini açıkladı.

Joaquim Almunia, Avrupa'daki "kaybeden gider" geleneğini bir kez daha sürdürerek, partisinin seçim başarısızlığını kendine mal etti ve istifasını verdi. Aznar dört yıllık iktidarı döneminde özelleştirmeye önem veren ekonomik politikalarıyla İspanya ekonomisini düze çıkarttı, işsizlik oranını yüzde 25'ten, yüzde 15'e indirdi. Aznar, bu tarihi zaferi ile İspanya'da 70 yıldan beri ilk kez, parlamentoda bir sağ partinin çoğunluğu almasını sağladı. 1975'te diktatör Franco'nun ölümünden bu yana sağ partiler ya koalisyonlarla ya da azınlık hükümetleriyle iktidar olmuşlardı.

AB'DE SADECE 4 SAĞ VAR
Aznar'ın başarısı, İspanyollar'ın artık Franco korkusunu attığını gösteriyor. Aznar önceki iktidarında 3 bölge partisinin desteğiyle bir azınlık hükümetine Başbakanlık yapıyordu. Bu seçimle, Aznar, AB ülkeleri arasındaki bir numaralı merkez sağ lideri konumunu sağlamlaştırdı. AB'de İspanya'dan başka Avusturya, İrlanda ve Lüksemburg'da sağ ve merkez sağ partiler iktidarda. Diğer ülkelerde ise sol var.

YENİLİNCE ONLAR DA İSTİFA ETTİ
Helmut Kohl: Almanya'da 16 yıldır iktidarda bulunan Hıristiyan Demokrat Parti lideri 1998 seçimlerinde Sosyal Demokratlar'a yenilince istifa etti.

Alain Juppe: Fransa Başbakanı Alain Juppe, 1997 genel seçimlerinin ilk turunda Sosyalistler'in 4 puan gerisine düşünce çekildi.

John Major: 1997 yılında Muhafazakar Parti'nin 19 yıllık iktidarının biterek Tony

Blair liderliğindeki İşçi Partisi'nin seçimi kazanması sonucu istifa etti.

Konstantin Mitçotakis: Yunanistan'da seçim yenilgisi üzerine istifa eden Evangelos Averof'un yerine gelen Mitçotakis, 1992'de kaybedeceğini anlayınca istifasını verdi.

Benjamin Netanyahu: 1999'da Ehud Barak karşısında seçimleri kaybettiği akşam parti liderliğinden istifasını açıkladı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır