|
Ağır ağır düşüyor
Şubat ayı enflasyonu beklendiği gibi çıktı.
Ocak ayına göre düşük çıkması, enflasyonun hızını kestiği izlenimi verdi ve "Mart'tan sonra düşer" şeklindeki beklentileri boş çıkarmadı.Devlet İstatistik Enstitüsü'nden açıklanan rakamlara göre bu yılın Şubat ayında yıllık enflasyon, toptan eşya fiyatlarında yüzde 67.5, tüketici fiyatlarında ise yüzde 69.7 oldu. Buna göre yıllık enflasyon Şubat ayında, önceki yılın toptan eşya fiyatının 19.2, tüketici fiyatında da 5.8 puan üstünde gerçekleşti. 1999 Şubat ayında yıllık enflasyon toptan eşyada yüzde 48.3, tüketici fiyatlarında yüzde 63.9 olmuştu.
AYLIK ENFLASYON
DİE'nin açıklamasına göre, Şubat ayında, bir önceki aya göre, toptan eşya fiyatları yüzde 4.1, tüketici fiyatları ise yüzde 3.7 oranında arttı. 1999 Şubat ayında, toptan eşya fiyatlarındaki artış yüzde 3.4, tüketici fiyatlarındaki artış ise yüzde 3.2 olmuştu. 1999 yılı Şubat ayı ile karşılaştırıldığında, bu yılın aynı ayında enflasyon, toptan eşya fiyatlarında 0.7 puan, tüketici fiyatlarında 0.5 puan üzerinde gerçekleşti. Aylık bazda enflasyon rakamlarının Ocak ayına göre azalış gösterdiği belirlendi. Bir önceki ay toptan eşya fiyatları yüzde 5.8, tüketici fiyatları ise yüzde 4.9 oranlarında artmıştı. Öte yandan, Şubat ayı itibariyle 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 56.3, tüketici fiyatlarında ise yüzde 65.8 olarak hesaplandı. 1999 yılı Şubat ayında, 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 64.8, tüketici fiyatlarında da yüzde 78.5 olmuştu.
TARIMDAKİ ARTIŞ
DİE verilerine göre, bu yılın Şubat ayında, sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 7.6 ile tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılıkta gerçekleşti. Toptan eşya fiyatlarındaki ortalama artış yüzde 4.1 olurken, bu artışın 0.6 puanı devlet, 3.5 puanı da özel sektörden kaynaklandı. Şubat ayı enflasyon rakamı devlette yüzde 2.7, özel sektörde yüzde 4.6 oldu. Şubat'ta fiyatların en fazla arttığı sektörlerin başında, tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık geldi. Toptan eşya fiyatları endeksine göre, Şubat ayında sektörel bazda fiyatlar, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 2.5, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 3.8, tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe yüzde 7.6, imalat sanayinde yüzde 2.9 arttı.
GIDA BAŞTA
Tüketici fiyatları endeksine göre, Şubat ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 6.5 ile gıda harcamalarında gerçekleşti. Şubat ayında ana harcama grupları bazında bakıldığında, bir önceki aya göre giyim ve ayakkabı yüzde 3.3 gerilerken, konut yüzde 4, ev eşyası yüzde 1.9, ulaştırma yüzde 3.0, eğlence ve kültür yüzde 2.9, eğitim yüzde 0.2, lokanta, pastane, otel yüzde 4.5, sağlık yüzde 4.8 artış gösterdi. Aralarında kişisel bakım, mücevher, haberleşme ve mali hizmetlerin bulunduğu çeşitli mal ve hizmetler de yüzde 2.8 oranında arttı. Yıllık bazda ise ana harcama grupları itibariyle fiyatlar en fazla yüzde 88.3 ile ulaştırma harcamalarında görüldü. Şubat ayı itibariyle son bir yıllık dönemde ise sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 100.6 ile madencilik sektöründe gerçekleşti. Yıllık enflasyon, tarım sektöründe yüzde 39.0, imalat sanayinde yüzde 80.0, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 68.8 oldu.
İLLER BAZINDA ARTIŞ
Bu arada DİE verilerine göre Türkiye genelinde Şubat ayında tüketici fiyatlarındaki ortalama artış yüzde 3.7 olurken, iller bazında en düşük artış aylık bazda yüzde 2.2 ile Erzurum, yıllık bazda da yüzde 61.8 ile Antalya'da kaydedildi.
DİE'nin değerlendirmesine göre aylık bazda İstanbul'daki enflasyon 3.2 aylık, 68.4 olarak gerçekleşti. Düşük enflasyonda Erzurum'u yüzde 2.5 ile Diyarbakır, yüzde 2.8 ile de Samsun izledi. Geçen ay tüketici fiyatlarının en fazla arttığı il ise yüzde 8.1 ile Gaziantep oldu.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|