kapat

18.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şemdin Sakık'ın idam kararı kayıp
PKK'nın ikinci adamı Şemdin Sakık'la ilgili Yargıtay'ın "gerekçeli kararı" Ankara ile Diyarbakır arasında kayboldu.

Diyarbakır 1 nolu DGM tarafından ölüm cezasına çarptırılan ve hakkındaki mahkumiyet kararı Yargıtay'ca onanan PKK'nın ikinci adamı Şemdin Sakık'la ilgili Yargıtay'ın "gerekçeli kararı", Ankara ile Diyarbakır arasında kayboldu. Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından hazırlanan 10 sayfalık gerekçeli karar, Şemdin Sakık ve kardeşi Arif Sakık'a tebliğ edilmek üzere dava dosyasıyla birlikte bir koli içinde, yargılamanın yapıldığı ilk mahkeme olan Diyarbakır DGM'ye gönderildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanarak Ankara'dan postaya verilen koli Ocak ayının sonlarına doğru, Diyarbakır'a ulaştı. Koliyi açan DGM yetkilileri, Şemdin ve Arif Sakık'la ilgili gerekçeli kararı bulamadılar. Kararın unutulduğunu sanan DGM yetkilileri durumu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirdiler. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan incelemede, "gerekçeli kararın" dosyaya eklendiği, ancak Ankara-Diyarbakır arasında kaybolduğu anlaşıldı.

İKİNCİ ÖRNEK GÖNDERİLDİ
Gerekçeli kararı hazırlayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne başvuran Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Sakık kardeşlerle ilgili gerekçeli kararın ikinci bir örneğini temin ederek geçen hafta Diyarbakır DGM'ye gönderdi.

Gerekçeli kararın kaybolması nedeniyle, Şemdin Sakık hakkındaki "onama", Arif Sakık hakkındaki "bozma" kararlarının kendilerine tebliğ edilemediği, tebligatın geçen hafta gönderilen ikinci kopyanın Diyarbakır DGM'ye ulaşmasından sonra yapılacağı öğrenildi. Hakkındaki mahkumiyet kararı onanan PKK'nın ikinci adamı Şemdin Sakık kararın kendisine tebliğ edilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak "karar düzeltme" talebinde bulunabilecek. Hakkındaki mahkumiyet kararı bozulan Arif Sakık ise Diyarbakır 1 No'lu DGM tarafından yeniden yargılanacak.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Şemdin Sakık'ın "karar düzeltme" başvurusu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından incelenerek sonuçlandırılacak. "Olağanüstü Hukuk Yolu" olarak bilinen bu başvurudan Şemdin Sakık'ın sonuç alma ihtimali ise Yargıtay istatistiklerine göre çok düşük. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Şemdin Sakık'ın "karar düzeltme" talebini reddederse karar kesinleşecek ve hukuk yolu sona erecek. Şemdin Sakık'la ilgili karar, bu süreç tamamlandıktan sonra idam cezasının infaz edilip edilmemesine ilişkin nihai kararın verileceği makam olan TBMM'ye gönderilecek. TBMM'deki inceleme önce Adalet Komisyonu'nda yapılacak. Adalet Komisyonu'nun cezanın infaz edilip edilmemesi yönünde hazırlayacağı rapor Meclis Genel Kurulu gündemine alınarak oylanacak. TBMM Adalet Komisyonu cezanın infazı yönünde rapor hazırlar ve bu rapor Genel Kurul'da kabul edilirse Şemdin Sakık'ın cezasının infazı için yasa hazırlanacak ve Cumhurbaşkanı Demirel'in onayına sunulacak. Cumhurbaşkanı Demirel'in onay vermesi halinde yasa Resmi Gazete'de yayınlanacak ve Diyarbakır DGM Başsavcılığı'nın belirleyeceği gün ve saatte ceza infaz edilecek.

PKK terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'la ilgili ölüm cezasının infazını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Öcalan'la ilgili kararı sonuçlanıncaya kadar erteleyen hükümetin, Arif Sakık'la ilgili olası bir infaz sürecinde de "erteleme" formülünü uygulaması bekleniyor. Bu durumda dosya ya Öcalan davasında olduğu gibi TBMM'ye gönderilmeden Başbakanlık'ta bekletilecek ya da TBMM Adalet Komisyonu'nda tutulacak. TBMM'de halen görüşülmeyi bekleyen 158 idam kararı bulunuyor.

GEREKÇELİ KARARA NE OLDU?
Sakık kardeşlerin gerekçeli kararının nasıl kaybolduğu ise anlaşılamadı. Kolinin Posta İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde açılmış olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu öğrenildi. 1980'li yıllarda 2000'de teslim edilmek üzere mektup kampanyası açan Posta İşletmeleri'nde 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın torununa ve partisine gönderdiği mektup da kaybolmuştu. Posta İşletmeleri'nin "kayıp mektuplar" için başlattığı soruşturma devam ederken, bu ikinci kayıp olayının da yeni bir soruşturma konusu olabileceği belirtiliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır