|
Tahvil operasyonu
Merkez Bankası bundan böyle tahvili Hazine yerine piyasadan alacak. Yeni oluşturacak porföy, üç yıllık programın ikinci yarısında faize yön vermek için kullanılacak
Merkez Bankası 1999 yılında tuttuğu döviz pozisyonundan elde ettiği 1.5 katrilyonluk kârla bilançosunda bir tahvil operasyonu gerçekleştirdi. 15 Şubat tarihli bilançoda da görünen bu operasyonda, 1 katrilyon 337 trilyonluk Hazine'ye ait kâr, daha önce Hazine'den alınan tahvillerin erken itfası ile devredildi. Dün Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ve Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'in yaptığı açıklamalara göre, Merkez Bankası'nın menkul kıymet porföyündeki Hazine'ye ait kağıtları sıfırlandı.
Merkez Bankası bundan böyle Hazine'den kâğıt almayacak. Eğer ihtiyaç duyarsa ikinci el bono piyasasından satın alacak.
NE DEMEK?
Merkez Bankası kamu kağıtlarını bankalararası piyasadan, İMKB'deki bono-tahvil piyasasından veya eskiden olduğu gibi doğrudan alım ihalesi açarak satın alabilir.
Merkez Bankası iç borçlanma kağıdı alması menkul kıymet cüzdanını, buna bağlı olarak da iç varlıkları artıracak. Bu artış karşısında Merkez Bankası'nın net iç varlıklar hedefini dengelemesi için örneğin APİ'yi, yani bankalara verdiği borç miktarını azaltması gerekecek. Bu durumda Merkez Bankası borç olarak verdiği bu miktarı, piyasadan bono alımı yoluyla kalıcı olarak enjekte etmiş olacak. Tabii bu işlemin tersini de düşünmek gerekli!
FAİZE YÖN
Açıklamalara göre, Merkez Bankası daha çok Temmuz 2001'den sonra bonoda aktif olarak işlem yapmayı düşünüyor. Bu tarih üç yıllık para programında dalgalı döviz kuru bandına geçilecek tarih. Şu anda faize hiç karışmayan, sadece döviz fiyatlarını önceden açıkladığı kur sepetine göre tutturmayı hedefleyen Merkez'in, Temmuz 2001'le faiz silahı ile de piyasaya yön vermek için oynayabileceğini anlıyoruz.
NADİN TAŞCIOĞLU e-mail: nadint@sabah.com.tr
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|