kapat

12.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üçüncü jenerasyon patron: Ali Sabancı
Sabancı'nın veliahtı Ali Sabancı, renkli işadamı kimliğiyle üçüncü kuşak patronların en belirgin özelliklerini taşıyor

Türkiye'nin yenilenen çehresi, üçüncü kuşak patronlarla daha da belirginleşiyor. Klasik işadamı tanımından uzaklaşan yeni kuşak patronlardan biri de Sabancı Holding'in veliahtlarından Ali Sabancı. MBA'li ve özel şoförlü ilk Akbank veznedarı olan, İSO'nun en genç yönetim kurulu üyesi ve Sabancı Holding Proje Daire Başkanı Ali Sabancı, Finans Dünyası dergisine hayatının ilgi çeken yönlerini anlattı.

Şevket Sabancı'nın oğlu olan Ali Sabancı, 10 yaşına kadar Adana'da yaşayan Ali Sabancı, ilkokul dördücü sınıfta ailesiyle birlikte Almanya'ya gitmiş. Üç yıl Almanya'dan sonra liseyi bitirene kadar İngiltere'de yaşayan Ali Sabancı, üniversite eğitimini ABD'nin Boston eyaletindeki Tufts Üniversitesi'nde tamamlayan Sabancı, mezun olduktan sonra ilk iş deneyimini Morgan Stanley'de yaşadı.

İLK DURAN MORGAN STANLEY
Burada finans uzmanı olarak görev alan Ali Sabancı, "Orada stresle mücadele etmeyi öğrendim" diyor. "Muhtelif patronaları" olduğunu söyleyen Sabancı, "Sabah 08.00'de eve gelirdim, diğer patronum arayıp "Ne işin var orada, hemen işe gel" derdi. Yeniden işe giderdim" diyor.

1993-1995 yılları arasında Uluslararası Finans üzerine MBA yaptığı dönemlerde ailesinin kendi hakkında geleceğe dönük tartışmalara başladığını belirten Sabancı, aile kararıyla Akbank Bahçekapı şubesinde uzman olarak göreve başladı. Sabancı, kimi zaman gişe yetkilisi kimi zaman da veznedar olarak görev yapmış. "Akbank'ın ilk MBA'li ve özel şoförlü veznedarıydım" diyor.

Bir yıl burada çalışan Sabancı, daha sonra Beyoğlu Şubesi'nde genel müdür yardımcısı oluyor. Büyük binaların zamanla kişileri insanlardan koparttığını belirten Ali Sabancı, bankacılığın temellerini burada öğrendiğini belirtiyor.

1998'de holding bünyesinde oluşturulan Proje Dairesine başkan olarak getirilen Ali Sabancı, şu anda telekomünikasyon ve gıda dışı perakendecilik projelerinden sorumlu. Kendini reorganizasyonlardan sorumlu bir takımın parçası olarak görüyor. İSO'nun en genç yönetim kurulu üyesi olan Ali Sabancı, İSO toplantılarında daha çok dinlemeyi tercih ettiğini belirtiyor. Sabancı, "İSO bir ekol. Onların deneyimlerinden faydalanıyorsun" diyor.

"Eşime hayranım"
1995 yılında Aydın Doğan'ın kızı olan Vuslat Doğan ile tanışan Ali Sabancı, 1996 yılında evlendiklerini söylüyor. En büyük hobisini eşiyle paylaşıyor Sabancı. Eşi de kendisi gibi ehliyetli dalgıç ve fırsat buldukları zamanlar birlikte dalabilecekleri ülkelere gidiyorlar. Son zamanlarda Ali Sabancı'yı kendi deyimiyle deli bir deniz tutkusu sarmış. "Şu anda" diyor Sabancı, "Teknem olsa Anadolu Kavağı'nda demir atar, otururum."

Koyu bir Galatasaraylı olan Sabancı, eşinin de kendisine uyum sağlamaya çalıştığını söylüyor. Cumartesi sabahları işe spor otomobiliyle gelen Sabancı, kendini geliştirmeye yönelik kitaplar okuduğunu söylüyor. Eşine büyük bir hayranlık duyduğunu belirten Sabancı, onun için "Hayatımda gördüğüm en dinamik, profesyonel aile ferdi tanımına uygun kişi" diyor.

Ayrı gruplarda çalışan iki kişinin aynı evde yaşaması da iş konusunda bazı zorlukları beraberinde getiriyor. "Zaman zaman aynı ihalelere rakip olarak giriyoruz. Evde konu hakkında birbirimize bir şey anlatmamaya gayret ediyoruz" diyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır