kapat

06.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
S u p e r o n l i n e
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ALİ ŞEN(alisen@sabah.com.tr )


Demirel'in talebi yok ki

Halk, Süleyman Demirel'i 40 yıldır tanıyor. Belki de en çok memnun oldukları, beğendikleri son 7 yıllık cumhurbaşkanlığı hizmetidir. Ben halk ile konuşuyorum, internet kanalıyla çok mesajlar geliyor. Bazı yazarlarımızın Anti-Demirelciliğin kaynağı olarak gösterdikleri halk, başka halk mı?

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 7 yıllık görevi üç ay sonra bitiyor. 40 yıldır Türk siyaseti içinde olan Süleyman Demirel'in ülkeye yaptığı hizmetler apaçık ortada. Anayasamıza göre, yedi yıllık Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan kişi bir daha seçilemiyor.

Cumhuriyet tarihimizde, cumhurbaşkanlığı-başbakan ilişkilerinin hemen hepsi limoni olmuştur. Başbakan cumhurbaşkanını, cumhurbaşkanı da başbakanı anlamamış, bir türlü aralarında sevgi oluşmamıştır. Süleyman Demirel döneminde böyle olmadı. Kuralcı, devletçi, anayasamızın maddelerine sıkıca bağlı bir cumhurbaşkanı olarak atadığı başbakanlarla iyi çalıştı. Özellikle Demirel-Ecevit ilişkisi en düzeyli, en istikrarlı, ülkeye en faydalı, devlet tepesindeki ilişki oldu.

YÜKSEK TEMPO
Süleyman Demirel Çankaya Köşkünü rutin işlerden kurtardı. Bugüne kadar, onun temposuna ulaşan hiçbir cumhurbaşkanı olmadı. Dünyada da böyle yüksek tempo ile çalışmanın örneği yok. Çalışkan bir Cumhurbaşkanımız, çalışkan bir Başbakan ve hükümetimiz ile çok çalışkan bir TBMM'miz var. Türkiye böylesine bir harmoni içinde çalışan kurumları yakalamışken, Bülent Ecevit büyük tecrübesiyle bu tablonun devamını istedi. Aynı kişinin iki defa üst üste cumhurbaşkanı olabilmesi için anayasa değişikliğini teklif etti. Parti liderleri tarafından da 5+5 formülü kabul gördü. Fakat görüyorum ki, Demirel için bir anti-propaganda başladı. Devletin bu istikrarı yakalamasından rahatsız olanlar mı var? Demirel'in dünyanın her tarafında elde ettiği itibardan kimler rahatsızlık duyabilir? Demirel'in itibarı Türkiye'nin itibarıdır.

HALK BEĞENİYOR
Bazı yazarlar sanki halk Demirel'i istemiyor imajını veriyorlar. Yok öyle bir şey. Halk, Süleyman Demirel'i 40 yıldır tanıyor. Belki de en çok memnun oldukları, beğendikleri son 7 yıllık cumhurbaşkanlığı hizmetidir. Ben halk ile konuşuyorum, internet kanalıyla çok mesajlar geliyor.

Bazı yazarlarımızın Anti-Demirel'ciliğin kaynağı olarak gösterdikleri halk, başka halk mı? Cumhurbaşkanlığı için değişecek olan anayasamız, Süleyman Demirel için değişmiyor. TBMM'den şartlara uygun her isteyen üye, cumhurbaşkanlığına adaylığını koyabilir. Süleyman Demirel tekrar seçilmesi için bir talepte bulunmadı. Görevini çok iyi yapmış insanların rahatlığı içinde. Tekrar seçilme gibi bir hevesi de yok.

Talep, koalisyon hükümeti başkanı, başbakan Bülent Ecevit'ten gelmiştir. 40 yılda bir yakalanan devlet çarkının iyi işlemesine taş atmak, acaba kime ne yarar getirir?

SANDIK GÖSTERİR
Bazı partililer tarafından hırpalanmaya çalışılan Demirel "Bir daha görev istemiyorum, bakın başınızın çaresine" derse, TBMM'de gereksiz bir kriz çıkacaktır. Bu arada Anavatan Partisi'ni ilgi ile izliyorum. Demirel'e karşı çıkan isimler de enteresan. Bir de siyasi partilerde liderlik diktatörlüğü var diyoruz. Mesut Yılmaz'ın günahını almışız. Koalisyon ortakları içinde 5+5 sisteminin uzlaşmaya varmasına rağmen ANAP'ın bazı milletvekilleri Demirel'e oy vermeyeceklerini söylüyorlar.

Hem de Mesut Yılmaz'a rağmen Eyüp Aşık gibi Yılmaz'ın yakını olan birisi genel başkanının arzusuna karşı çıkıyor.

Meğerse ANAP'da müthiş bir parti demokrasisi varmış! Ancak halkımız bu tip tiyatrolara hiç kanmadığı için her seçim sonrası sandıklarında kime ne kadar güvendiğini hep gösteriyor.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır