kapat

06.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
S u p e r o n l i n e
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
AHMET VARDAR(avardar@sabah.com.tr )


Şu sigorta işleri bir türlü düzelmeyecek mi?

Kaçıncı asıra geldik, milenyumları atladık ama hala bir sigorta işini beceremiyoruz. Sigortacılar para vermemek için direnirken, sigortalılar da hakkını almak için çabalıyorlar. Ne biçim iş bu?... Şu mektuba bir bakın;

"Sayın Ahmet ağabey,
27 Mayıs 99 tarihinde Reno-Mais'in düzenlemiş olduğu kampanyadan, Vakıflar Bankası'ndan otomobil kredisi kullanarak, 24 ay vadeli ve aylık 295 milyon ödemek üzere 1 adet Clıo otomobil satın aldım. Bu tür kampanyaların çevrilmesi nedeniyle almış olduğum otomobilin kasko sigortasını zorunlu olarak Axa-Oyak Sigorta Firmasına yaptırmak zorunda kaldım.

Toplam 257.529.945.- TL olan kasko bedelinin 64.529.945.-TL'sını 27.5.99 tarihinde nakden ödedim, kalan bakiye ise 38.600.000.- X 5 eşit taksitte ödenmesi kararlaştırıldı. 29 Kasım 1999 Pazartesi günü, Sarıyer Hacıosman Bayırında, yolun kaygan olması nedeniyle, oğlumun geçirdiği kaza sonucu sigorta eksperinin deyimi ile araba pert (kullanılmaz) oldu. Kazanın hemen sonrasında sigortaya haber verdim. Çekici gönderdiler ve otomobili Reno-Mais'in Levent servisine çektiler. 30 Kasım 99'da sigorta poliçesi ile birlikte ödeme makbuzlarını arabanın bulunduğu servise bırakılmasını istediler. Sigortanın son taksitinin ödenmediğini o gün fark ettim ve aynı gün yatırdım. Sigorta bu konuda hiçbir uyarıda bulunmadı ve 18 Aralık Cumartesi günü Eksper Ali Akyüz'ü göndererek kaza yerinde gerekli incelemeleri yaptırdı. (Aradan 18 gün geçtikten sonra) Eksper raporunda otomobilin pert olduğu anlaşılınca, 23.12.99 tarihinde kısa bir yazı ve faksla ödemelerin zamanında yapılmadığı gerekçesiyle riskin karşılanmayacağını bildirdiler.

Sayın Ahmet ağabey, Türk Ticaret Kanunun sigorta ile ilgili hükümlerini içeren 1295.nci maddesi; Sigortacının sorumluluğu, primin veya ilk taksitin ödendiği tarihten başlar ve bu madde tatbik olunacak hükümler ve amir hükümler başlıklı 1264.cü maddesi gereğince, söz konusu 1295.ci maddenin sigorta ettiren kimsenin zararına olarak mukavele ile değiştirilemez, değiştirilirse kanun hükümleri re'sen tatbik olunur. Amir hükmüne rağmen Axa-Oyak Sigorta Şirketi kendisini yasanın üzerinde düşünerek riski karşılamamaktadır.

Otomobili alırken zorunlu olarak söz konusu sigorta şirketine sigorta yaptırmamı isteyen Vakıflar Bankası ve Reno-Mais ise, olaya ilgisiz kalmışlardır. Ticaret Odası ve İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü'ne yaptığım başvuruda, sigortanın tüketiciyi koruma kanunu kapsamında olmadığı gerekçesiyle birşey yapamayacaklarını ifade ettiler. Sigorta mevzuatından sorumlu Hazine Müsteşarlığı'nın ilgili bölümü ise, sigortacı ile sigortalı arasındaki sorunlarda bir yaptırımlarının bulunmadığını, bu konuda Türkiye'de çok iyi avukatlar olduğunu, davanın 3-4 yıl sürebileceğini, alınacak faizin avukata verildiği takdirde davayı kazanabileceğimi, kalan para ile de o tarihte belki arabanın 4 lastiğini alabileceğimi ifade etti.

Ağrıma giden şu ki, 18 ay daha olmayan bir arabaya her ay 295 milyon yatıracağım."

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır