kapat

06.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
S u p e r o n l i n e
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sine-i millet tartışması
Kutan'ın Demirel'e yaptığı "Arkadaşlarımız topluca istifa etmek istiyor" açıklaması bomba etkisi yarattı. Ecevit "Sıcak karşılanmayacaklarını sanıyorum" derken, Bahçeli "Millet hoş karşılamaz" yorumu yaptı

FP lideri Recai Kutan'ın Genelkurmay Başkanlığı'nın partisine yönelik sert açıklaması sonrası görüştüğü Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e, milletvekillerinin topluca istifayı düşündüklerini söyleyerek, "sine-i millete dönme" tehdidinde bulunması Ankara'da günün konusu oldu.

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirel, "Yaptığınız görüşmenin ardından Kutan'ın 'sine-i millete döneriz' şeklindeki açıklamaları oldu. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Öyle bir talebin bana iletilmesi diye bir şey yok. Ama Sayın Kutan içlerindeki gerginliği anlatırken kendi arkadaşlarının yönetimi zorladığını ve parlamentodan çekilme gibi birtakım düşüncelerin arkadaşlarının zihninde olduğunu, dillendirildiğini ifade etti. Benim de kendisine söylediğim siyasettir. Siyaset yapıyorsunuz, parlementodan çekilme olayı siyasette siyasi zeminden çekilme olayıdır. Siyasetin elinde bulunan imkanlar o zeminlerdir. Davanızı savunmada geriye gidersiniz. Ve ben hiçbir şekilde parlementonun yara almasını istemiyorum."

"TSK SİYASİ PARTİ DEĞİL"
SSK'nın siyasi parti olmadığını hatırlatan ve Kutan'ı gerginliğin tırmandırılmaması konusunda uyardığını söyleyen Demirel, "Herkese tavsiyem, SSK bir tanedir. Muhafı muhalifi, herkesin Silahlı Kuvvetleri'dir. Eleştiri yapıyorum diye devletin incitilmesi ve zaafa uğratılması birtakım hareketlerin hoş karşılanması mümkün değildir" dedi. Başkent'te konuyla ilgili diğer değerlendirmeler de şöyle:

Başbakan Bülent Ecevit: "Kutan, sine-i millete dönmek tabirini galiba kullanmış. Şu aşamada sine-i milletti çok sıcak karşılanmayacaklarını sanıyorum."

Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli: "Siyasete gerginlik stratejisinden uzaklaşmak gerekiyor. Türkiye'nin istikrara ihtiyacı var. İstikrarı bozabilecek davranış, milletimizce hoş karşılanmaz zannediyorum."

DSP Ankara Milletvekili Uluç Gürkan: "FP'nin olmadığı bir TBMM'de, Cumhurbaşkanlığı'yla ilgili Anayasa değişikliğinin refandumsuz kabul edilme imkanı bulunmuyor. Bu açıdan bakıldığında Sayın Kutan'ın mesajı Sayın Demirel'e yönelik gibi."

Bağımsız Elazığ Milletvekili Mehmet Ağar: "Siyaset meşru zeminlerde yapılır. Siyasetin yapılacağı en meşru zemin de TBMM'dir. Zaten şu aşamada bunu gerektirecek bir neden göremiyorum. Kaldı ki milletin vicdanı da bu tür bir girişimi kabul etmez."

FP'LİLER REDDETTİ
FP'liler ise "sine-i millete dönme" hazırlığı içinde olduklarını reddettiler. Grup Başkanvekili Bülent Arınç, "Biz böyle bir tartışmanın içinde değiliz. FP'liler arasında böyle bir konuşma geçmemiştir" derken, Kocaeli Milletvekili Osman Pepe şunları söyledi: "Türkiye'de siyasetin meşru olarak yapılacağı zemin TBMM'dir. Kaldı ki, 8-9 ay önce bizi seçip Meclis'e gönderen halkımız, onların mücadelesini yapmamızı istiyorlar. Bu çerçevede mücadele etmek yerine sine-i millete dönmek kolaycılık olur."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır