kapat

06.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
S u p e r o n l i n e
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kaset tartışması iyice büyüdü
Hizbullah'ın işkence kasetlerinin televizyonda yayınlanıp yayınlanmaması konusu toplumda büyük tartışma yarattı

Hizbullah'ın vahşet kasetlerinin televizyonlar aracılığıyla topluma izletilip izlettirilmemesi tartışma konusu oldu. Hizbullah cinayetlerinin kaydedildiği görüntülerin yayınlanmasını sakıncalı bulanlara karşılık, pekçok kişi de kasetlerin halka da izletilmesi gerektiğini savunuyor.

Başbakan Yardımcısı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Türkiye terör belasından çok çekmiş bir ülke. Liderlerle birlikte izlediğimiz görüntülerin herkese izletilmesini gerekli bulmuyorum.

Devlet Bakanı Hasan Gemici: Televizyon kanallarımızı diğer ülkeler de izliyor. Bu görüntüler turizm açısından zedeleyici olabilir.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz: Bugüne kadar izlediğimiz görüntüler yeterince açıktı. Bundan fazlasını göstermek psikolojik açıdan doğru olmaz, huzursuzluk verir.

Bağımsız Elazığ Milletvekili İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar: Bu vahşeti dünya alemin bilmesine gerek yok. Sorgulama ve yargılamayı yapacak kişilerin bilmesi, görmesi yeterli.

FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç: Yaşanan vahşet gazetelerde sayfa sayfa bu ölçüde tasvir edildikten sonra kamuoyuna yansıtılmasına gerek yok diye düşünüyorum.

FP Kocaeli Milletvekili TBMM İdare Amiri Osman Pepe: Türk milletinin böyle bir vahşeti kaldıracak gücü olduğunu zannetmiyorum.

DYP Diyarbakır Milletvekili Salim Ensarioğlu: Türkiye'de nüfusun yüzde 99.5'u Müslüman. Dünya'da ise 1 milyarı aşkın müslüman var. Şimdi kalkıp, sayıları bini bulmayacak bu vahşilerin yaptıklarını göstererek (İşte bu müslümanlık) dersek, yanlış olur.

İ.Ü İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr.Suat Gezgin: Kasetler yayınlanırsa, AB'de vahşetimiz, barbarlığımız yine gündeme gelir diye düşünüyorum.

Psikolog Nur Yaycıoğlu: Seyreden herkeste utanç, suçluluk duygusu olacak. 'Ancak, sadist ruhlu insanların hoşuna gider.

Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir: Bu kasetler suç delilidir. İçişleri Bakanı elinde dolaştıracağına bir an önce mahkemeye ulaştırsın. Gazete ve televizyonlarda yayınlanıp yayınlanmamasına mahkeme karar versin.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy:Bu kasetler bir de televizyonlarda ayrıntısıyla yayınlanırsa bizim çok turist kaybımız olur. Bu konu ortaya çıktığından beri turist rezervasyonlarında yüzde 15 oranında iptal yaşandı.

Sünnetçi Kemal Özkan: Burada çocukları sünnet ederken bile canlarının acıdığını hissettiğimizde, vicdanen rahatsızlık duyuyoruz. Onları izleyen aileleri ne durumlara geliyor. Bu kasetler vahşet.

Beşiktaş'ın kaptanı Mehmet Özdilek: Gösterilmesin. Bu vahşeti toplum yeteri kadar öğrendi. Toplumumuzu bir cinnet psikolojisine getirmemek için bu kasetler yayınlanmamalı.

Beşiktaş'ın ikinci kaptanı Ertuğrul Sağlam: Bu vahşet yeter. Türkiye'de televizyon izleme kültürü zayıf. Gençler ve çocuklar televizyon başında olabilir. Bu yüzden sakıncalı

Trabzonsporlu Hami Mandıralı: Gösterilmesin. Vahşet görüntüleri televizyonlarda gösterilmemeli. Toplumumuz yeterince acı çekti.

Kurbanın kardeşi yayınlansın diyor
Zehra Vakfı Başkanı İzzettin Yıldırım'ın kardeşi Cesim Yıldırım: Kasetlerin içinde onunla ilgili bir bölüm varsa tüm ayrıntılarıyla, hiçbir sansüre tabi tutulmadan topluma gösterilsin. Bu toplum çok acılar gördü. Kasetleri de ayrıntısıyla izler. Önemli olan bu tür vahşetlerin yaşanmaması. Bizim yaşadığımız acıları başka insanlar yaşamasın.

Zehra Vakfı yetkilileri: Bu olay vahşice öldürülen kişilerin ailelerini perişan etti. Bütün toplumun kasetleri izlemesini ve Hizbullah vahşetini görmelerini istiyoruz. Fakat olayın asıl mağdurları olan ailelerden izin ve onay alınmalı. Bir taraftan öldürülen insanların kasetlerinin ne kadar sağlıklı ortamda çekildiği tartışma konusu. Görüntüler ve konuşmalar net değil. Bu nedenle kamuoyu yanlış yönde bilgi sahibi de olabilir.

Yayınlansın diyenlerin gerekçesi: Başkalarına ibret olsun

Türkİye'nİn ilk kadın vaizi Prof. Dr. Beyza Bilgin: Bu vahşet içeren görüntülerin gösterilmesi bazı kesimler açısından yararlı olabilir. Çünkü bazı kesimler tereddüt ediyor. (Müslümanlar nasıl böyle yapar?) diye soranlar var.

DSP Ankara Milletvekili Uluç Gürkan: İki ölçü var. Birincisi ruhsağlığını bozacak bir anlayışla yayıncılık yapılmaması. İkincisi ise, görüntüler gizlenmiş sapık dürtüleri açığa çıkartabilir. Bu iki süzgeçten geçirildikten sonra, din adına nasıl din istismarı yapıldığını kamuoyuna göstermek amacıyla yayınlanmalı.

Mazlumder Başkanı Yılmaz Ensaroğlu: Kasetin kamu görevlileri ile bazı gazetecilere gösterilip, kamuoyuna gösterilmemesinin anlaşılır tarafı yok.

Ankara Barosu Başkanı Hakkı Suha Okay: İnsanların kafalarında bu görüntüler oluştu. Artık fal bakmak değil de bunu görmeli. Bu insanları dinden imandan çıkarmaz. Kocatepe Camii İmam Vekili Müezzin Recep Çelik: Böyle bir kaseti televizyonlarda yayınlamak insanları karamsarlığa kaptırır. Ancak sabahlara kadar düşündüm, ibret olsun diye yayınlanmalı.

Eski MİT'çi Prof.Dr. Mahir Kaynak: Bunların yayınlanması sayesinde Hizbullah halkın gözünden düşecek. Ayrıca İslamcı kesime gözdağı vermek ve İran'a karşı antipati yaratmak etkisi olur.

DSP İstanbul İl Başkanı Hasan Fehmi Yavuzalp: Kan ve vahşet sahneleri TRT mantığı ile belli ölçüde ayarlanabilirse unutulmaması için yayınlanmalıdır.

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Baki Komsuoğlu: Yayınlanabilir ama biraz kısmak lazım. Bazı olayların unutulmamasını sağlar.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kemal Alemdaroğlu: Çocukların seyretmesi önlensin. Bunun dışında vahşet bütün açıklığıyla gözler önüne serilsin.

İsmail Türüt: Gösterilmesinden yanayım. Bütün rezillikleri herkesin öğrenmesini, bilmesini istiyorum. Çağın en büyük insanlık ayıbından herkes haberdar olmalı. Çünkü, bu yapılanları 'müslümananım' diyen hiç kimse kabul etmez.

Nükhet Duru: Bence gösterilsin ki, din maskesi altında bu ve bunun gibi sömürücülerin iplikleri artık su yüzüne çıksın. Ama bu gösterim çocukların izleyemeyeceği bir saatte olsun.

Burhan Çaçan: Ben gösterilmesi taraftarıyım. Gösterilsin ki, toplum nasıl bir vahşet işlendiğini görsün. İnsanlar da bu gördüklerinden ders alsın ki böylesi insanlar bir daha aramızda barınamasın.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır