kapat

06.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
S u p e r o n l i n e
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Katrilyonluk vergi zamanı
BANKACILIK sektörü ayın 15'inde tarihinin en yüklü vergi ödemesini yapacak. Hazine'nin katrilyonluk iç borcu vergi tahsilatı ile "silinecek"

Bankacılık sektörü tarihinin en büyük toplu vergi ödemesine hazırlanıyor. Hazine ayın 15'inde "bir kısmı henüz kâğıt üstünde olsa da", 1999 sonuna doğru katlanan bono kârlarının Geçici Vergisi'ni tahsil edecek.

Vergi miktarı henüz netleşmedi. 1.5 milyarla 3 milyar dolar arasında uçuşuyor. Maliye'nin son sürpizi, repolanan bonoların da kapsama alınmasına yönelik çalışması, miktarın netleşmesini zorlaştırıyor. Maliye Bakanı Sümer Oral, bankaların vergiden kaçış için buldukları repolama yönetimini sonuçsuz bırakacak bu yönde tebliğin 15 Şubat'tan önce çıkarılacağını açıkladı.

Katrilyonluk verginin banka bazında likidite sıkıntısı yaratması muhtemel. Ancak genel olarak bakıldığında bu likidite Hazine tarafından veriliyor. 9 Şubat'taki 3 katrilyonluk geri ödemesini karşılamak için iki ihale düzenleyecek Hazine, en çok 2.4 katrilyon borç alacak. Yine 9 Şubat'ta 750 milyon euroluk dış borç da geleceği için Merkez Bankası net iç varlıklar hedefini tutturmak için para verecek.

Bankalar sıkışacak ama bütçe, gelir açısından, Hazine de bu borcu "kazanca" çevirdiği için rahatlayacak.

Bonoda derinleşme adımı
Bankalar ve ekonomi yönetimi dün bir araya gelip, "ara" İç Borç Danışma Kurulu toplantısı yaptı. Konu, Nisan'da geçilecek primary dealership, yani piyasa yapıcılığı sistemiydi. Önemli ölçüde uzlaşma sağlanan toplantı, bono piyasasında derinlik sağlayacak, dolayısıyla risk primini azaltacak maddeler içeriyor. Sisteme göre sayıları 15-20 aralığında olması düşünülen primary dealer'lar (PD) İMKB'deki bono piyasasında maksimum 0.50 puanlık bir aralıkta olmak üzere 2 trilyon nominal değerli tahvil için alım-satım kotasyonu verecek. Bu, her zaman bir bonoda
30-40 trilyonluk alım veya satım için fiyat bulmak demek. Yumuşak geçiş için Hazine ihalelerine bütün bankaların katılımı sağlanacak. PD'ler yüzde 1'lik ihale teminatı vermeyecek. Bu bankalar
Mart sonu bilançolarına göre daha önce belirlenen kriterlere göre seçilecek.

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır